ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Eric Pahon, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alan Türkiye'yi anlaşmayı iptal etmemesi durumunda 'ağır sonuçların' beklediği uyarısında bulundu.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Eric Pahon, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alan Türkiye'yi anlaşmayı iptal etmemesi durumunda 'ağır sonuçların' beklediği uyarısında bulundu.
Ahval gazetesine açıklamada bulunan Pahon, " Türkiye'nin hava savunmasını geliştirmek istediğinin farkındayız ama Rus S-400 sistemleri alımının ABD ile Türkiye arasındaki savunma işbirliği üzerinde ağır sonuçları olacaktır." dedi.
Türkiye'nin hava savunma sistemlerini geliştirmek için alternatif çözümler aradıklarını bildiklerini belirten Pahon, buna rağmen S-400 füzeleri alınması durumunda çok geniş kapsamlı sonuçların ortaya çıkacağını söyleyerek, "Bu konuda açık bir diyalog sürdürüyoruz ve daha önce, önemli savunma sistemleri alımlarında NATO çerçevesindeki operasyonel uyumun sağlanmasının önemini vurgulamıştık" diye konuştu.
YENİ BİR TEKLİFTE BULUNMUŞLARDI
ABD'den gelen bir heyet Ocak ayında Ankara'da Savunma Sanayii Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'ndaki muhataplarından oluşan heyetle görüşmeler yapmış, görüşmelerde ABD yönetiminin Patriot sistemleriyle ilgili satış teklifini Türk tarafına ilettiği öğrenilmişti.
ABD yönetimi Türkiye'ye S-400'lerden vazgeçmesi karşılığında görüşmelerin devam ettiği Patriot füze sistemlerinden birini 2019 sonuna kadar teslim etmeyi teklif etmiş, Ankara ise teklifi reddetmişti.
Yaşanan bu gelişmeler üzerine piyasalarda da hareketlilik gözlenmişti.
Başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor. 1 Mart Cuma günü, güne 5.33- 5.34 civarında başlalayan Dolar/TL, öğleden sonra Türkiye'nin ABD'nin S-400 füzelerini satın almaması karşılığında önerdiği Patriot teklifini reddettiği haberi ile 5.40 TL'ye merdiven dayamıştı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,21 değer kaybıyla 103 bin 266 puandan tamamladı.
"TÜRKİYE'NİN DE ŞARTLARI VAR"
Dışışleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, Patriot ve S-400 füzelerinin alımıyla alakalı konuşurken, S-400’lerin alımının iptal olmasının söz konusu olmadığını aktardı."Biz Patriot alamadığımız için S-400'ü aldık. Bugüne kadar Patriot konusunda, en son yaklaşık 2 yıl önce gönderdiğimiz mektuba olumlu bir cevap geldi. Amerikalılarla müzakereler başladı. Bizim ihtiyacımız var, hava savunma sistemine. Etrafımızda ciddi riskler ve tehditler var. Füze tehdidi de var. Dolayısıyla ülkemizin hava sahasını korumak zorundayız." diye konuşmuş,
"Batılılardan, müttefiklerimizden alamadığımız için S-400 aldık" diyen Bakan Çavuşoğlu, "Şimdi Amerikalılar Patriot satabileceklerini söylediler ve heyetlerimiz müzakere ediyor. Şimdi Amerika bunu söylüyor ama bizim için önemli şeyler var. Birincisi fiyat. İkincisi teslim süresi. Üçüncüsü ileride ortak üretim ya da teknoloji transferi olacak mı, olmayacak mı? Teslim süresiyle ilgili itirazımıza, özellikle bir sistem için Amerika, şu anda bir tane sistemi daha önce verebileceklerini söyledi. Bu iyi." ifadelerini kullanarak, Türkiye'nin de şartlarının olduğuna vurgu yaptı.
RUSYA, AVRUPA'YA S-400 YERLEŞTİRDİ
Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Baltık Denizi'ne kıyısı olan ve ülkenin en batısındaki Kaliningrad şehrine S-400 hava savunma sistemlerinin kurulduğunu açıkladı.
Stratejik bir nokta olan Kaliningrad'ın, Baltık Denizi'ne kıyısı olması ve iki NATO üyesi Litvanya ve Polonya sınırında olması nedeniyle askeri güçlendirme çalışmalarının başladığı biliniyor.Şoygu, daha önce yaptığı bir duyuruda, Rusya'nın güney ve batı bölgelerinin askeri açıdan güçlendirileceğini açıklamıştı. Bu doğrultuda Kaliningrad'a S-400 yerleştirildiği ve güçlendirme çalışmalarının devam edeceği açıklandı.
S-400 FÜZESİ NEDİR?
S-400 füze sistemleri, S-300 modelinin ardından geliştirilen yeni nesil Rus yapımı kısa-orta-uzun menzilli hava savunma füze sistemidir.
1980'lerin başında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nde geliştirilmeye başlanan S-400 füzeleri, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla çok daha uzun bir sürede çıkmıştır. S-400 füzelerini S-300 füzelerinden ayıran en önemli özellik ise birden fazla hedefi aynı anda takip edebilmesi ve gelişmiş elektronik karşı tedbirler barındırmasıdır.
S-400 füzelerinde kullanılan radarlar, hayalet uçak olarak bilinen hafif radar izinli hedefleri takip edebilmektedir. S-400 füzeleri, Rusya tarafından üretilmektedir ve günümüze kadar birçok ülke tarafından satın alınmak istenmiştir.
S-400 hava savunma sisteminde kullanılan füzeler, Rus Hava Kuvvetleri'nin hava savunma sistemlerini azaltma programına paralel olarak kısa, orta ve uzun menzillerde aynı anda kullanılabilecek değişik füzelerden seçilmiştir.
Orta menzilli 9M96 füzesi aktif radar güdümlü bir füze olup 120 km menzile sahiptir ve hedefi vurma kabiliyeti uçaklara karşı 1 üzerinden 0.9 ve insansız uçaklara karşı 0.8 olarak hesaplanmıştır. Bu füzenin bir üst türevi olan 48N6DM 30 Nisan 2004 tarihinde Kapustin Yar test merkezinde test edilmiştir.
Uzun menzilli yeni bir füze olan 40N6 400 km menzile sahiptir ve yarı aktif - aktif güdümle hedefe yönlendirilebilir. Bu füzenin hedefleri AWACS erken uyarı uçakları, sinyal karıştırıcı uçaklar ve balistik füzelerdir. Füzenin hızı olan 4.8 km/saniye (17280 km/saat) aynı hızda hareket eden hedefleri vurmasını sağlar.
S-400 MÜ PATRİOT MU?
Bir S-400 sisteminde, "lançer" adı verilen füze rampalarının yanı sıra "Big Bird" adı verilen uzun menzilli radar, "Grave Stone" adı verilen ve füzeleri güdümleyen angajman radarı ile "55K6E" adıyla kodlanan komuta kontrol aracı yer alıyor. Sistemi oluşturan tüm elemanlar tekerlekli araç üzerine konuşlandırılıyor. Böylece kriz dönemlerinde ihtiyaç duyulan bölgeye sevk edilebiliyor.
Patriot sistemi füze fırlatıcılarına 16 füze birden yerleştirilebilme ve yüksek düzeyde isabet gücüne sahip bulunuyor. Patriot füzelerinin hava savunma radarları, düşman füzelerinin yerini 100 kilometre uzaklıktayken saptıyor ve kilitlendikten sonra da 15-20 saniye içinde hedefi yok ediyor. Patriotlar 70 kilometre menzile sahip bulunuyor. Sistem, kitle imha silahları bulunan taktik balistik füzelere karşı da etkin savunma sağlıyor.
S400'ü hali hazırda yalnızca Rusya kullanıyor. Ancak Çin'e de temmuzda ilk sevkiyat ulaştı. Şimdi ise Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Suudi Arabistan ve Hindistan da itirazlara rağmen anlaşma imzaladı.
Patriot ise ABD, Japonya, Almanya, BAE, Tayvan, Hollanda, Güney Kore, Suudi Arabistan, İspanya, Yunanistan, İsrail, Bahreyn, Mısır ve Ürdün tarafından kullanılan bir sistem...
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.