Ameliyat tıp literatürüne bir ilk

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 20.01.2021 - 12:15, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:40 2934+ kez okundu.
 

Ameliyat tıp literatürüne bir ilk

İzmir’de yaşayan Seden Sakallılar’ın yapılan kontrollerinde, böbrek altında ve göğüs boşluğunda 5 santimetre çapında iki farklı tümörün olduğu tespit edildi.
Ameliyat fobisi olan hastanın; tek anestezi altında, robot eşliğinde, üroloji, göğüs ve beyin cerrahı tarafından gerçekleştirdiği 4 saat süren operasyonla tümörleri alınırken, operasyon, tıp literatürüne olgu sunumu olarak kazandırılacak. Adet düzensizlikleri şikayetiyle gittiği Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı MR istemesi üzerine, 38 yaşındaki Seden Sakallılar’ın böbrek komşuluğunda ve göğüs boşluğunda tümör olduğu tesadüfen ortaya çıktı. Doktorlar, semptomatik olmadığı için herhangi bir ağrıya sebep olmayan; zamanla büyüyeceği tespit edilen tümörlerin mutlaka alınması gerektiğini söylerken, Seden Sakallılar’ın ameliyat fobisini yenmesi kolay olmadı. Robotik cerrahi denilince ikna oldu Öncesinde hiçbir operasyon geçirmeyen Seden Sakallılar, ameliyat için verilen günü beklerken çok endişeliydi. Vücudunda açık yara istemeyen, ameliyat olmaktan korkan Sakallılar, bu korkusu sebebiyle ameliyat olmaktan vazgeçti. Hastaneyi arayarak ameliyatı iptal etmek isteyen Seden Sakalıllar, ailesinin ve doktorlarının araya girmesi, ameliyatın robotik cerrahi ile kapalı olarak gerçekleştirileceği, vücudunda sadece birkaç küçük kesi olacağı, 2 gün sonra taburcu olacağı söylenmesi üzerine ikna oldu ve ameliyat masasına yattı. Tek anestezi iki ameliyat Hastanın göğüs boşluğundaki ve böbrek altındaki kitlelerin tesadüfen bulunduğunu söyleyen Medicana International İzmir Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Özgür Çakmak, "Kitleler devamlı büyüme eğilimi içerisindeydi. Bu sebeple alınmaları gerekiyordu. Operasyon günü hastaya anestezi verilmesinden sonra vinci cerrahi robot eşliğinde önce sol böbrek komşuluğundaki kitleyi aldık. Sonrasında, omurlara yakın olan göğüs boşluğundaki tümör, Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özgür Samancılar ve Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Şenoğlu tarafından alındı. Her iki kitle de aynı seansta alınmış oldu." Literatüre girecek Operasyon açık olarak yapılması durumunda sadece böbrek altındaki tümör için en az 10 santimetrelik bir kesi açılması gerekeceğini söyleyen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özgür Samancılar, "Hasta ilk ameliyattan sonra taburcu olacak, göğüs boşluğundaki tümör farklı bir gün farklı bir operasyonla alınabilecekti. Çok daha zor bir ameliyat olacaktı. Ameliyattan sadece iki gün sonra hastamızı yürür vaziyette taburcu ettik. Literatüre baktığımızda benzer ameliyatların çok fazla olmadığını,çok nadir olduğunu görüyoruz. Bu operasyona dahil olan ben ve diğer hekimlerimiz tarafından olgu sunumu olarak literatüre kazandırılmasını sağlayacağız."
İzmir’de yaşayan Seden Sakallılar’ın yapılan kontrollerinde, böbrek altında ve göğüs boşluğunda 5 santimetre çapında iki farklı tümörün olduğu tespit edildi.

Ameliyat fobisi olan hastanın; tek anestezi altında, robot eşliğinde, üroloji, göğüs ve beyin cerrahı tarafından gerçekleştirdiği 4 saat süren operasyonla tümörleri alınırken, operasyon, tıp literatürüne olgu sunumu olarak kazandırılacak.

Adet düzensizlikleri şikayetiyle gittiği Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı MR istemesi üzerine, 38 yaşındaki Seden Sakallılar’ın böbrek komşuluğunda ve göğüs boşluğunda tümör olduğu tesadüfen ortaya çıktı.

Doktorlar, semptomatik olmadığı için herhangi bir ağrıya sebep olmayan; zamanla büyüyeceği tespit edilen tümörlerin mutlaka alınması gerektiğini söylerken, Seden Sakallılar’ın ameliyat fobisini yenmesi kolay olmadı.

Robotik cerrahi denilince ikna oldu

Öncesinde hiçbir operasyon geçirmeyen Seden Sakallılar, ameliyat için verilen günü beklerken çok endişeliydi. Vücudunda açık yara istemeyen, ameliyat olmaktan korkan Sakallılar, bu korkusu sebebiyle ameliyat olmaktan vazgeçti. Hastaneyi arayarak ameliyatı iptal etmek isteyen Seden Sakalıllar, ailesinin ve doktorlarının araya girmesi, ameliyatın robotik cerrahi ile kapalı olarak gerçekleştirileceği, vücudunda sadece birkaç küçük kesi olacağı, 2 gün sonra taburcu olacağı söylenmesi üzerine ikna oldu ve ameliyat masasına yattı.

Tek anestezi iki ameliyat

Hastanın göğüs boşluğundaki ve böbrek altındaki kitlelerin tesadüfen bulunduğunu söyleyen Medicana International İzmir Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Özgür Çakmak, "Kitleler devamlı büyüme eğilimi içerisindeydi. Bu sebeple alınmaları gerekiyordu. Operasyon günü hastaya anestezi verilmesinden sonra vinci cerrahi robot eşliğinde önce sol böbrek komşuluğundaki kitleyi aldık. Sonrasında, omurlara yakın olan göğüs boşluğundaki tümör, Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özgür Samancılar ve Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Şenoğlu tarafından alındı. Her iki kitle de aynı seansta alınmış oldu."

Literatüre girecek

Operasyon açık olarak yapılması durumunda sadece böbrek altındaki tümör için en az 10 santimetrelik bir kesi açılması gerekeceğini söyleyen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özgür Samancılar, "Hasta ilk ameliyattan sonra taburcu olacak, göğüs boşluğundaki tümör farklı bir gün farklı bir operasyonla alınabilecekti.

Çok daha zor bir ameliyat olacaktı. Ameliyattan sadece iki gün sonra hastamızı yürür vaziyette taburcu ettik. Literatüre baktığımızda benzer ameliyatların çok fazla olmadığını,çok nadir olduğunu görüyoruz. Bu operasyona dahil olan ben ve diğer hekimlerimiz tarafından olgu sunumu olarak literatüre kazandırılmasını sağlayacağız."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.