Aydın Tabip Odası Hemşireler Haftası’nı kutladı
Aydın Tabip Odası Hemşireler Haftası’nı kutladı
Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu, sağlık ekibinin değerli üyelerinden birisini oluşturan tüm hemşirelerin “Hemşirelik Haftası”nı kutladı.Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulundan 12-18 Mayıs 2019 Hemşireler Hafta ileilgili olarak yapılan...
Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu, sağlık ekibinin değerli üyelerinden birisini oluşturan tüm hemşirelerin “Hemşirelik Haftası”nı kutladı.
Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulundan 12-18 Mayıs 2019 Hemşireler Hafta ileilgili olarak yapılan açıklamada; “Üsküdar Selimiye Kışlasında Florence Nightingale‘in çalışmalarına ve bu mesleğinin doğuşuna tanık olan ülkemizde, hemşirelerin sağlık ortamı içinde sorunları büyüktür. Sağlık ortamında yaşanan olumsuzluklardan belki de en fazla etkilenen meslek grubu hemşirelerdir.
Bu nedenle, Aydın Tabip Odası olarak, Uluslararası Hemşirelik Konseyinin Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte 27 Şubat 2018 tarihinde başlatmış olduğu ve 2020 sonuna kadar sürecek olan “Hemşirelik Şimdi!” kampanyasına büyük önem veriyoruz. Bu kampanya, 21.yüzyılın sağlık hedeflerine ulaşmada hemşireleri daha etkili hale getirmek için onları güçlendirmeyi hedeflemektedir. Bu hedeflere ulaşmak için öncelikle hemşire açığı kapatılmalı ve eğitimlerinde nitelik arttırılmalıdır. Uluslararası Hemşireler Konseyi 2020 yılı sonuna kadar aşağıda bildirilen hedeflere ulaşılması gerektiğini belirtmektedir.
1. Mesleğin eğitimi, mesleki gelişme, meslek standartları, meslekle ilgili mevzuat ve meslek mensubunun işe alınma işte çalıştırılma koşullarının iyileştirilmesi için daha fazla yatırım yapılmış olması.
2. Hemşirelikte meslek icrasının daha etkin ve yenilenmeye açık bir icra haline gelmesi için iyileştirilmeler yapılmış ve bu icra biçiminin yaygınlaştırılmış olması.
3. Ulusal ve küresel sağlık politikalarının belirlenmesi ve hayata geçirilmesinde hemşire ve ebelerin etkisinin artırılmış, sağlık işgücünün karar verme süreçlerinde yer almaları için gösterilecek gayretlerin daha da genişletilmiş olması.
4. Liderlik pozisyonlarında daha fazla hemşireye yer verilmiş ve her hizmet düzeyinde çalışanlara gelişimleri için daha fazla fırsat sağlanmış olması.
5. Hemşireliğin en fazla etkili olabileceği alanın neresi olabileceği konusu ile hemşirelerin sahip oldukları potansiyeli / gücü tam olarak kullanmaları karşısındaki engeller ve nedenleri hakkında politika oluşturucularla karar vericilere doğru politikalar oluşturup, doğru kararlar vermelerini sağlayıcı verilerin sunulmuş olması.
Bu hedeflere ulaşılması için ülkemizde de acilen yapılması gerekenler bulunmaktadır. Hemşirelik eğitiminin niteliğinin arttırılması bunların başında gelmektedir. İlimiz özelinde, Adnan Menderes Üniversitesi Aydın Sağlık Yüksekokulunun 2016 yılı itibari ile Hemşirelik Fakültesi olarak yapılanması önemli bir adımdır.
Hemşirelerin çalışma ortamı ile de sorunları bulunmaktadır. Sağlıkta şiddetten en fazla etkilen grup hemşirelerdir. Yine, performansa dayalı çalışma en başta onların çalışma koşullarını zorlaştırmakta; özlük ve emeklilik haklarında kayıplara yol açmaktadır. Hemşireler, böyle bir sağlık ortamında, görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Tam da bu nedenle ‘yardımcı sağlık personeli’, ‘hekim dışı sağlık personeli’, ‘diğer sağlık personeli’ olarak sınıflandırılmadığı bir ekip hizmeti bilincini hak etmektedirler. Aydın Tabip Odası olarak sağlık hizmetinin bir ekip hizmeti olduğunun bilinci ile sağlık ekibimizin değerli üyeleri olan hemşirelerimizin ‘Hemşirelik Haftası’nı kutluyoruz” denildi.Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.