BUCA METRO HATTI PROJESİ TBMM GÜNDEMİNDE!
BUCA METRO HATTI PROJESİ TBMM GÜNDEMİNDE!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi imkânlarıyla yapmak istediği Buca Metro Hattı projesi TBMM GÜNDEMİNDE Murat BAKAN TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİS BAŞKANLIĞINA yazdı
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİS BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98 ve TBMM İçtüzüğü’nün 96. Maddeleri gereğince Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından yanıtlanması hususunda gereğini arz ederim.
Saygılarımla,
Murat BAKAN
İzmir Milletvekili
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi imkânlarıyla yapmak istediği Buca Metro Hattı projesi 28 Aralık 2017 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nden onay almıştır. Ancak uluslararası krediyle gerçekleştirilecek yatırımlar için bakanlık onayı gerektiğinden Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın onayını beklemektedir. Bu onay verilmediği için de İzmir Büyükşehir Belediyesi ihaleye çıkamamaktadır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi projenin 2018 ve 2019 yılı yatırım programlarına alınması için 05 Aralık 2017, 18 Eylül 2018 ve 13 Mart 2019 tarihlerinde ilgili bakanlığa üç kez resmi başvuruda bulunmuştur. Buca Metrosu projesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan fizibilite raporunda hatalar olduğu yönünde iddialara yönelik ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şu açıklamalarda bulunmuştur: “Bu proje onaya sunulurken tespit edilen kur, 2018 yılı başında Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın revize istemiyle ‘1 ABD Doları 3,7335 TL’ olarak değiştirilmiş, 2019 Mart ayından yapılan üçüncü başvurumuzda ise ‘1 ABD Doları’nın 5,60 TL olarak baz alınması gerektiği belirtilmiştir. Onay sürecinin gecikmesi durumunda (ve günümüz ekonomik koşullarında) hattın maliyetinin sürekli artış göstereceği ortadadır.”
İzmir Büyükşehir Belediyesi projeyi uluslar arası krediyle yapacağını belirtmesine rağmen 2 yıldır hala onay alamamıştır. Döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar ve artan enflasyon nedeniyle projenin araç birim maliyeti ve ortalama bilet ücreti gibi değerlerin günümüz rakamlarıyla örtüşmemesinin sorumlusu ise projeyi onaylamayan AKP iktidarıdır.
Buca trafiğine nefes aldıracak olan Buca Metro Hattı ile İzmir Hafif Raylı Sistemi’nin 5’inci aşaması oluşturulacaktır. Bu hat, Üçyol İstasyonu, Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü ve Çamlıkule arasında hizmet verecektir. Üçyol’dan başlayacak olan hatta; Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacaktır. Buca hattı, F.Altay-Bornova arasında çalışan 2’nci aşama hat ile Üçyol İstasyonu’na entegre olacaktır.
Projenin başlangıcında depolama sahası olarak belirlenen arazi için Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’nden gerekli izin alınamadığı için zorunlu olarak ESHOT Adatepe Otobüs Garajı yakınında bir başka arazi bulunmuş ve bu nedenle de hattın uzunluğu 6 kilometre artmıştır. Artan farkla birlikte Buca Metrosunun toplam uzunluğu 19,3 kilometreye çıkmıştır. Depo sahası projeleri dahil tüm hat ve istasyon projeleri bu yeni gelişmeler kapsamında revize edilerek İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden onaya sunulmuştur. Toplam metro inşaat maliyetinin 19,3 kilometreye bölünmesi ile ortaya çıkan tutarla kilometre başına yapım maliyeti 45 milyon dolar olarak hesaplanmaktadır. İzmir Ulaşım Master Planı ve sahada yapılan çalışmalar sonucunda hazırlanan ulaşım etüt raporuna göre; Buca Metro hattının günlük 319 bin 404 yolcu tarafından kullanılacağı hesaplanmıştır. Bu bağlamda;
1 – 28 Aralık 2017 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan Buca Metro Hattı projesinin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hala onaylanmamasının nedeni nedir?
2 – İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi imkanlarıyla hayata geçireceği bu projede ortaya çıkan gecikmeden ötürü uğratıldığı zararı Devlet nasıl telafi edecektir?
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.