Çanakkale'de jeotermal enerji atağı

YURT HABERLERİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 07.07.2021 - 11:58, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:40 1892+ kez okundu.
 

Çanakkale'de jeotermal enerji atağı

Hollanda merkezli yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren Transmark Renewables, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde, Türkiye'deki ilk temiz enerji projesi olan Transmark Jeotermal Elektrik Santrali'nin birinci ünitesini devreye aldı.
Temiz enerji alanında pek çok yenilik içeren ve Ayvacık'ın Yukarıköy mevkiinde kurulan jeotermal enerji santralinin 3.2MW'lık kurulu güç kapasitesi olan ilk etabı, geçen ay kabul işlemlerini tamamlayarak faaliyete başladı. Şirketin Türkiye Müdürü Elvan Güven, HİBYA'ya yaptığı açıklamada, çevreye duyarlı, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji üretimi konusunda uzmanlaşan Transmark Renewables'ın yatırımının Türkiye'deki jeotermal enerji üretimi teknolojileri alanında yeni bir sayfa açtığını söyledi. Sıfır CO2 emisyonu Transmark Turkey Gülpınar Yenilenebilir Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından gerçekleştirilen projenin kapalı çevrim sistemi ile çalışması sonucunda çevreye hiçbir gazın salınmayacak olmasının Türkiye'de bir ilk olarak değerlendirildiğine işaret eden Güven, ''Çevresi ile barışık olan santralde kullanılan bu teknoloji aynı zamanda yer altından çıkan tüm akışkanın ve NCG'nin (yoğuşamayan gazlar) kaynağa geri gönderilmesi ile santrali ve rezervuarı sürdürülebilir kılıyor. Rezervuar yönetimi açısından getirilen bu yeniliğe ek olarak santral içi akışkanlar olarak alışılagelmişin dışında bütan ya da pentan yerine soğutucu gaz kullanılması da projenin çevresel etkisini sıfıra indiren önemli yeniliklerden bir tanesi.'' dedi. Güven, hibrit soğutma sistemi ile santralin su kaynaklarına olan ihtiyacının en aza indirilmiş olmasının da yöre sakinleri tarafından önemli bir adım olarak değerlendirildiğini ifade ederek, ''Bu teknolojik atılım aynı zamanda santralin verimliliğini de yükseltiyor. Yine kimyasal inhibitör kullanımı olmadan belirli bir basınçla sistemin basınçlanması ile kabuklaşma problemini önleyerek santralin ömrünü uzamasına, aynı zamanda çevresel duyarlılığın arttırılmasına ve sürdürülebilirliğine katkı sağlıyor.'' diye konuştu. Sahada toplam 19MW üretim lisansı bulunan Transmark Turkey Gülpınar Yenilenebilir Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin Türkiye'nin önemli yer altı zenginliklerinden olan jeotermal enerji potansiyelinin çevreci ve sürdürülebilir bir teknolojiyle buluşturup, Türkiye'nin temiz ve güvenilir enerji kaynak arayışına yeni bir çözüm getirdiğini aktaran Elvan Güven, bunun da sektör ve devlet kurumları nezdinde takdirle karşılandığını kaydetti.
Hollanda merkezli yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren Transmark Renewables, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde, Türkiye'deki ilk temiz enerji projesi olan Transmark Jeotermal Elektrik Santrali'nin birinci ünitesini devreye aldı.

Temiz enerji alanında pek çok yenilik içeren ve Ayvacık'ın Yukarıköy mevkiinde kurulan jeotermal enerji santralinin 3.2MW'lık kurulu güç kapasitesi olan ilk etabı, geçen ay kabul işlemlerini tamamlayarak faaliyete başladı.

Şirketin Türkiye Müdürü Elvan Güven, HİBYA'ya yaptığı açıklamada, çevreye duyarlı, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji üretimi konusunda uzmanlaşan Transmark Renewables'ın yatırımının Türkiye'deki jeotermal enerji üretimi teknolojileri alanında yeni bir sayfa açtığını söyledi.

Sıfır CO2 emisyonu

Transmark Turkey Gülpınar Yenilenebilir Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından gerçekleştirilen projenin kapalı çevrim sistemi ile çalışması sonucunda çevreye hiçbir gazın salınmayacak olmasının Türkiye'de bir ilk olarak değerlendirildiğine işaret eden Güven, ''Çevresi ile barışık olan santralde kullanılan bu teknoloji aynı zamanda yer altından çıkan tüm akışkanın ve NCG'nin (yoğuşamayan gazlar) kaynağa geri gönderilmesi ile santrali ve rezervuarı sürdürülebilir kılıyor. Rezervuar yönetimi açısından getirilen bu yeniliğe ek olarak santral içi akışkanlar olarak alışılagelmişin dışında bütan ya da pentan yerine soğutucu gaz kullanılması da projenin çevresel etkisini sıfıra indiren önemli yeniliklerden bir tanesi.'' dedi.

Güven, hibrit soğutma sistemi ile santralin su kaynaklarına olan ihtiyacının en aza indirilmiş olmasının da yöre sakinleri tarafından önemli bir adım olarak değerlendirildiğini ifade ederek, ''Bu teknolojik atılım aynı zamanda santralin verimliliğini de yükseltiyor. Yine kimyasal inhibitör kullanımı olmadan belirli bir basınçla sistemin basınçlanması ile kabuklaşma problemini önleyerek santralin ömrünü uzamasına, aynı zamanda çevresel duyarlılığın arttırılmasına ve sürdürülebilirliğine katkı sağlıyor.'' diye konuştu.

Sahada toplam 19MW üretim lisansı bulunan Transmark Turkey Gülpınar Yenilenebilir Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin Türkiye'nin önemli yer altı zenginliklerinden olan jeotermal enerji potansiyelinin çevreci ve sürdürülebilir bir teknolojiyle buluşturup, Türkiye'nin temiz ve güvenilir enerji kaynak arayışına yeni bir çözüm getirdiğini aktaran Elvan Güven, bunun da sektör ve devlet kurumları nezdinde takdirle karşılandığını kaydetti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.