Covid-19 bizi bütünleştirdi mi ayrıştırdı mı?

YURT HABERLERİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 06.01.2021 - 20:38, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:40 2323+ kez okundu.
 

Covid-19 bizi bütünleştirdi mi ayrıştırdı mı?

COVID-19 salgını tüm dünyanın dengelerini şaşırttı. Tarihteki büyük sosyal olayların aslında toplumu bir araya getirmesi beklenir. Pandemi sürecinde COVID-19 bizi bütünleştirdi mi ayrıştırdı mı? TEİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Gün + Partners Yönetici Avukatı Av. Filiz Toprak Esin bu soruya yanıt aradı.
Etik ve İtibar Derneği TEİD Yönetim Kurulu Üyesi Av. Filiz Toprak Esin, pandemi süreciyle beraber, devletlerin finansal güçlerine göre değişen oranda halklarına destek olduğunu belirterek, “Sonrasında ise kısa vadedeki bu toplumsal birleşme orta vadede bizi sanki derin bir yalnızlığa itti.” dedi.   Eşitsizlik büyük problem Avrupa Konseyi Ayrımcılıkla Mücadele Başkanlığı, Ayrımcılığın Önlenmesi, Çeşitlilik ve İçerme Yönlendirme Sekreterliği (CDADI) tarafından hazırlanan, COVID-19’la Mücadelenin Ayrımcılıkla Mücadele, Çeşitlilik ve İçerme Boyutları başlıklı tanıtım notu Nisan 2020’de yayımlandı. COVID-19 salgınının sağlık hizmetlerine, sosyal hizmetlere, eğitime ve istihdama erişim gibi dezavantajlı grupların karşı karşıya kaldığı var olan eşitsizlikleri ve problemleri ağırlaştırdığını özellikle belirtirken üye ülkelere de bazı tavsiyelerde bulundu.   Kadınlar daha olumsuz etkileniyor Salgın döneminde raporlanan şiddet olayları, kadına yönelik şiddetin yanı sıra hane içi şiddetin de artma eğiliminde olduğunu gösterdi. COVID-19 Krizinin İşletmeler Üzerindeki Etkilerinin ikinci Anket Sonuç Raporu, kadın çalışanların krizden daha çok etkilendiğini ortaya koydu. Krizin, çocuk ve hasta bakımı, hijyen ve gıda güvenliği gibi aile ile ev içine ilişkin sorumlulukları artırması nedeniyle özellikle kadın çalışanlar üzerinde daha yoğun bir etki oluşturduğu görülüyor. Raporda COVID-19 salgınından dolayı çalışanlarının iş-yaşam dengesinde zorlandığını gözlemleyen firmaların yüzde 34'ü kadınların daha olumsuz etkilendiğini belirtiyor.   Türkiye 27. Sırada yer alıyor Economist’in oluşturduğu Cam Tavan Endeksi’nin 2019 verilerine bakıldığında ise Türkiye listelenen 29 ülke arasında Güney Kore ve Japonya’dan sonra 27. sırada yer alıyor. Böyle bir coğrafyada COVID-19’dan en çok etkilenen kesim ise kadınlar ve çocuklar. Bilim insanları ulusal düzeyde, herkesi kapsayıcı önlemlerin mi yoksa riskli grupları gözeten özel önlemlerin mi salgınla mücadele konusunda daha etkili olduğunu tartışadursun, iş dünyasının pandemiyi atlatabilmesi için eşitlikten vazgeçmemesi gerektiği gün gibi ortada. Analistler, iş dünyası liderlerinin daha fazla cinsiyet eşitliği için harekete geçmelerinin ekonominin de umudu olacağını vurguluyorlar.   Konu ile ilgili ekte ilettiğimiz bülteni değerlendirmeniz dileğiyle.   İyi çalışmalar,     Zübeyde Turgut
COVID-19 salgını tüm dünyanın dengelerini şaşırttı. Tarihteki büyük sosyal olayların aslında toplumu bir araya getirmesi beklenir. Pandemi sürecinde COVID-19 bizi bütünleştirdi mi ayrıştırdı mı? TEİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Gün + Partners Yönetici Avukatı Av. Filiz Toprak Esin bu soruya yanıt aradı.

Etik ve İtibar Derneği TEİD Yönetim Kurulu Üyesi Av. Filiz Toprak Esin, pandemi süreciyle beraber, devletlerin finansal güçlerine göre değişen oranda halklarına destek olduğunu belirterek, “Sonrasında ise kısa vadedeki bu toplumsal birleşme orta vadede bizi sanki derin bir yalnızlığa itti.” dedi.

 

Eşitsizlik büyük problem

Avrupa Konseyi Ayrımcılıkla Mücadele Başkanlığı, Ayrımcılığın Önlenmesi, Çeşitlilik ve İçerme Yönlendirme Sekreterliği (CDADI) tarafından hazırlanan, COVID-19’la Mücadelenin Ayrımcılıkla Mücadele, Çeşitlilik ve İçerme Boyutları başlıklı tanıtım notu Nisan 2020’de yayımlandı. COVID-19 salgınının sağlık hizmetlerine, sosyal hizmetlere, eğitime ve istihdama erişim gibi dezavantajlı grupların karşı karşıya kaldığı var olan eşitsizlikleri ve problemleri ağırlaştırdığını özellikle belirtirken üye ülkelere de bazı tavsiyelerde bulundu.

 

Kadınlar daha olumsuz etkileniyor

Salgın döneminde raporlanan şiddet olayları, kadına yönelik şiddetin yanı sıra hane içi şiddetin de artma eğiliminde olduğunu gösterdi. COVID-19 Krizinin İşletmeler Üzerindeki Etkilerinin ikinci Anket Sonuç Raporu, kadın çalışanların krizden daha çok etkilendiğini ortaya koydu. Krizin, çocuk ve hasta bakımı, hijyen ve gıda güvenliği gibi aile ile ev içine ilişkin sorumlulukları artırması nedeniyle özellikle kadın çalışanlar üzerinde daha yoğun bir etki oluşturduğu görülüyor. Raporda COVID-19 salgınından dolayı çalışanlarının iş-yaşam dengesinde zorlandığını gözlemleyen firmaların yüzde 34'ü kadınların daha olumsuz etkilendiğini belirtiyor.

 

Türkiye 27. Sırada yer alıyor

Economist’in oluşturduğu Cam Tavan Endeksi’nin 2019 verilerine bakıldığında ise Türkiye listelenen 29 ülke arasında Güney Kore ve Japonya’dan sonra 27. sırada yer alıyor. Böyle bir coğrafyada COVID-19’dan en çok etkilenen kesim ise kadınlar ve çocuklar. Bilim insanları ulusal düzeyde, herkesi kapsayıcı önlemlerin mi yoksa riskli grupları gözeten özel önlemlerin mi salgınla mücadele konusunda daha etkili olduğunu tartışadursun, iş dünyasının pandemiyi atlatabilmesi için eşitlikten vazgeçmemesi gerektiği gün gibi ortada. Analistler, iş dünyası liderlerinin daha fazla cinsiyet eşitliği için harekete geçmelerinin ekonominin de umudu olacağını vurguluyorlar.

 

Konu ile ilgili ekte ilettiğimiz bülteni değerlendirmeniz dileğiyle.

 

İyi çalışmalar,

 

 

Zübeyde Turgut

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.