Dünyada ilk ve tek SmartMole's ile işin kökünde yapay zekâ var
Dünyada ilk ve tek SmartMole's ile işin kökünde yapay zekâ var
Yağışların azalmasıyla başlayan meteorolojik kuraklık, tarımsal ve hidrolojik kuraklığa dönüşüyor. Türkiye ve Dünya’nın dört bir yanında tehlike sinyalleri veren su ve çölleşen toprakları korumak için SmartMole's siber fiziksel teknolojileri tarımda ve peyzajda %50’den daha çok su, gübre tasarrufu sağlayarak sürdürülebilir tarım için umut oluyor.
SmartMole's markası yaratıcısı ve buluşların sahibi Ziraat Yüksek Mühendisi A.Ömer Yuluğ, “Yanlış sulama, gübre, gereksiz pulluk ve kimyasal kullanımı sebebiyle senede 24 milyar ton toprak sonsuza kadar kaybediliyor.
Topraktaki bakteri ve mikroorganizmaların yok edilmesi toprağın ölmesi anlamına geliyor ki, bir şeyin sürdürülebilir olması için yaşaması gerekiyor. Basınçlı sulama sistemlerinde gübrenin yüzde 75’i, suyun %54’ü boşa gidiyor.”
Neden basınçlı sulama sistemlerine geçiş fayda sağlamıyor?
Basınçlı sulama yöntemine geçiş teorik olarak tasarruf ettirir. İşletme döneminde tasarrufun gerçekleşmesi toprağın altında olup biteni gerçek zamanlı gözlemleyerek vanaları yönetmekle mümkündür.
“Bitkinin etkili kök bölgesi nerede” sorusu önemli çünkü sadece bu kısım sulanmalı. Toprakta sulama esnasında su ve gübre etkili kök bölgesi sınırını geçmemeli.
Fakat bu sınırı tarlada gören ve bilen maalesef yok. Çiftçi nasıl tasarruf yaparak doğru sulamayı yapabilecek ve doğayı koruyabilecek? Bunları çiftçinin gerçek zamanlı görebileceği bir teknoloji dünyada bugüne kadar geliştirilememişti.
SmartMole’s ile çiftçilerin toprağın altındaki gözleri olabilen yüksek teknoloji patentlenip, %97 oranda milli ve yerli olarak üretildi ve çiftçinin hizmetine sunuldu. Artık çiftçiler kökü, suyu ve gübreyi izleyebilerek sulama sistemlerini yönetebiliyorlar.
Tek bir merkezden park ve bahçelerin sulama sistemlerini yönetebiliyoruz
“Bu ciddi yatırım çiftçiler, belediye park ve bahçeleri için geliştirildi. Geleceğimiz için doğayı korumak ve sürdürülebilir tarıma destek olmak hedefimizdi.
Bu sistemle tek bir merkezden, seraların, tarlaların, park ve bahçelerin sulama sistemlerini yönetebiliyoruz. Parçalı tarla ve parkların tek bir parçaymış gibi verimli yönetimi ciddi işçilik tasarrufu da sağlıyor.
Suyun kapiller hareketini gerçek zamanlı ve üç boyutlu olarak algılıyor
Siber fiziksel sistem donanım ve bulut tabanlı yapay zeka yazılımından oluşuyor. En önemli kazanımı dünyada başka örneği olmayan toprak profilinde suyun kapiller hareketini gerçek zamanlı ve üç boyutlu olarak algılayabilen kapiller hareket sensör modülüne (SmartCapillarity) sahip olmasıdır.
Bitkinin etkili kök bölgesini tespit yapan SmartRoot (Akıllı kök) modülü ile de entegre çalıştığında köklerin yerinin tespit edilmesi ve sadece bu bölgenin sulanıp gübrelenmesini gerçek zamanlı olarak izlemeyi sağlayan bu sensör yapısı, kablosuz olarak robot merkez ile haberleşir.
Robot merkez sensör verilerini bulutta bulunan yapay zekaya iletir. Yapay zeka ürettiği paradigmalar ile vana guruplarını yönetir veya manuel yönlendirmeyi kullanıcıya gerçek zamanlı olarak iletir.
Kök ve suyun gerçek zamanlı olarak konumlarını bildiren röntgen cihazı
SmartMole’s ile bitkinin kökünün nerede olduğu veya nereye kadar gelişmesinin istenildiği sensörler ile izlenebilmekte ve yönetebilmekte. Kökü özellikle suyu emen kılcal kısımları istenen bölgede yoğunlaştırarak imar edilebiliyor.
Kökler doğa kanunları gereği suya yürür. Suyu toprak profilinde gözlemleyerek etkin dağıtmak sağlıklı, geniş hacimli köklerin ve bitkilerin gelişmesi anlamına geliyor, bu durum girdi maliyetlerini düşürerek verimi artırıyor.
Yapay Zekaya sahip siber fiziksel teknoloji insansal hataları engelliyor
İşin kökünde yapay zekâ var. Doğa kanunların müsaade ettiği üst sınıra kadar tasarruf sağlayarak verimi artırılıyor. Teknolojik gelişmelere ayak uyduran bilinçli toplumu desteklediklerini ve insan odaklı yararlı teknolojilerle kişisel çözümler ürettiklerini belirten Yuluğ, “Bu Tarım 5.0‘dır”, ara yüzümüz kullanıcı için çok basit ve eğitseldir. Arka plandaki karmaşık fen kaideleri ve matematiksel ilişkilerle kullanıcıyı yormuyoruz” şeklinde görüşlerini belirtti.
Doğa kanunları teknoloji ile uyumlanıyor
Sistemde sulama yöntemi ne olursa olsun toprakta birim miktar suyun maksimum toprak hacmine yayılabilmesi sağlanabiliyor. O hacim sadece etkili kök bölgesi ile sınırlı kalıyor.
Bu hedef bölgeye kök yönetim bölgesi deniliyor. Sadece kök yönetim bölgesinde köklerin gelişmesi, sadece bu bölgenin sulanması ve gübrelenmesi sağlanıyor. Bu teknoloji insan kaynaklı hataları bertaraf ediyor.
Altın kural, doğa kanunlarının teknoloji ile buluşması
Dijital teknolojilerin doğa kanunları ile uyumsuz olmaması gerektiğini belirten Uluğ; “Ziraat ve doğa bilimlerinden anlamayanlar tarafından geliştirilen birçok dijital teknoloji daha etkin bir şekilde küresel ısınmanın, çölleşmenin, nitrat kirliliğinin etkilerini artırmaktan başka işe yaramıyor.
Her teknoloji doğanın yararına değil. Bunun ayrımının sahada yapılabilmesi zor. Bu nedenle teknoloji üretenler ticari kaygıdan uzak etik değerlere ve doğa kanunlarına saygılı olmalı ve teknoloji geliştirmelidirler. Bilgili ziraat mühendisleri bu oluşumlarda liderlik etmelidir.”
CE, Rohs, milli ürün belgesine sahip SmartMole’s bu klasmanda teknolojiyi yerli ve patentli olarak üreten Türkiye’de tek tarım 5.0 teknolojisine sahip firma olarak sektörde know-how birikimini teknolojisi ile taçlandırdı.
SmartMole's Hakkında: 1997 yılında su yönetimi konusunda da faaliyete başlayan Yuluğ Mühendislik firmasının teknoloji markasıdır. Sulama ve su yönetimi konularında uzman firma, 2009' yılından beri teknolojiye ve patent çalışmalarına yatırım yapmaktadır.
2017 yılında E.Ü. Teknoparkta şube açan firma, SmartMole's markasını faaliyete geçirmiştir. Yuluğ Mühendislik, sulama sistemleri ve su yönetimi konusunda ulusal ve uluslararası proje ve taahhüt hizmetleri yanında, SmartMole’s markasıyla tarım 5.0 sensör ve su yönetimi teknolojilerinin CE ve Rohs, Yerli Malı belgeli bir dünya markasıdır.
SmartMole's, doğa kanunları ile uyumlu projeler geliştirmeye ve sosyal sorumluluk bilinciyle farkındalığı artırmaya, küresel ısınmanın etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalarına devam etmektedir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.