EYT düzenlemesi beraberinde yeni tartışmaları getirdi!
EYT düzenlemesi beraberinde yeni tartışmaları getirdi!
EYT düzenlemesinin detayları belli oldu. Ancak EYT düzenlemesi beraberinde yeni tartışmaları da getirdi…
Yaşını doldurmuş fakat prim eksiği olanların durumu ne olacak?
EYT düzenlemesi beraberinde yeni tartışmaları getirdi
Birçok alt başlıkta sorunlar çözüme muhtaç…
Hakan Kanber / Habergündemim.com / Özel Haber
EYT düzenlemesinin detayları belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT’de yapılan yeni düzenlemeyi "2 Milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor. Herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır" cümleleriyle duyurdu. Tahminlere göre 5-6 milyon EYT’linin bulunduğu ülkemizde, verilen bu rakamın en az iki katının sorunlarının devam ettiği anlamına geliyor. Düzenlemede eski sistemdeki SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ayrımı olmayacak. Ancak EYT düzenlemesi beraberinde yeni tartışmaları getirdi…
SOSYAL MEDYA AYAĞA KALKTI!
Prim eksiği bulunan milyonlarca mağdur, EYT açıklamasının ardından sosyal medyada bu sorunlarla ilgili çeşitli konu başlıkları için Hashtag açarak mağduriyetlerini dile getirmeye başladı. Nisan 2022 itibarıyla Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kayıtlı 4/a (SSK) kapsamında 16 milyon 688 bin, 4/b (Bağ-Kur) kapsamında 3 milyon 57 bin sigortalı bulunuyor. Tahminlere göre, 4/a ve 4/b olmak üzere toplam 19 milyon 744 bin sigortalıdan yaklaşık 5-6 milyonu EYT sorunu yaşıyor. Bu sayının içinde yer alan vatandaşlar, ‘EYT’ adı altında tek çatı altında toplanıyor fakat aslında durum bu değil… Ana sorunun oluşturduğu çatı altında birçok alt başlık da var. Bunlar da kendi içinde çeşitli kalemlere ayrılıyor. Yaşı doldurmuş fakat prim günü eksik olanlar, EYT hakkını 1 gün ile kaybedenler ve daha niceleri…
EKSİK PRİMİ OLANLARIN DURUMU BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR
8 Eylül 1999 öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekiyor. Prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayanlar yaşa bakılmadan emeklilik hakkı kazanacak. Peki, prim günü dolmayan kadınlar ve erkekler primlerini nasıl tamamlayacak? Sigortalılık süresini doldurmayanların durumu ne olacak?
Prim günü dolmayan kadınlar doğum borçlanması, erkekler de askerlik borçlanması yapabiliyor. Bu sayede eksik günler tamamlanabiliyor. Tüm bunlara rağmen yine de prim gününü dolduramayanların durumu ise belirsizliğini koruyor. Geriye dönük gün satın alma hakkı olmadığı için bu kapsamda yer alan sigortalıların mağduriyetinin nasıl çözüleceğinin sorusu cevap bekliyor.
“Sigortalılık süresini doldurmayanların durumu ne olacak?” sorusu da bir başka mesele…
Prim şartını tamamlayan ancak sigortalılık süresini doldurmayanlar kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 bitince emeklilik hakkı kazanacak.
EYT KİMLERİ KAPSIYOR?
8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor. Bu tarihten sonra hizmet başlangıcı olanlar ise düzenlemeden yararlanamayacak.
EYT ŞARTLARI NELER?
8 Eylül 1999 öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekiyor. Prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayanlar yaşa bakılmadan emeklilik hakkı kazanacak.
KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?
Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkına kavuşacak. Prim ve sigortalılık süresini tamamlayanlarla birlikte bu sayı her yıl artacak.
EMEKLİ OLUP, ÇALIŞANLARIN DURUMU…
Emekli olup çalışmaya devam edecekler için sigorta prim teşviki getirilecek. Böylece emekli olanlar için şirketlerin ödeyeceği primlerde düşüş olacak. Normal çalışanla emekli çalışan arasında prim farkı kalmayacak.
KIDEM TAZMİNATI DESTEĞİ…
Emekli olacakların hak kazandığı kıdem tazminatları için destek verilecek. Bu kapsamda Kredi Garanti Fonu desteğiyle işverenlere kredi imkanı sağlanacak.
MECLİS’E NE ZAMAN GELECEK?
Düzenlemenin Meclis'e sunulmasının ardından ocak ayında görüşülmesi bekleniyor. Yürürlük tarihinin ise 1 Ocak 2023 olması bekleniyor. EYT'ye ilişkin yasal düzenlemenin bu hafta Meclis'e sunulması bekleniyor. Yasanın Meclis'ten geçmesi ve yürürlüğe girmesinin Ocak ayı ortasını bulması öngörülüyor. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından ise EYT kapsamında emeklilik başvuruları alınacak.
SGK, BAŞVURULAR İÇİN ÖNLEM ALDI
Öte yandan, Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi yasalaşınca oluşabilecek yoğun emeklilik başvuru işlemlerini hızlı ve hatasız tamamlamak için önlemler aldı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin ayrıntılarının belli olmasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) hummalı bir çalışma başlatıldı. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle oluşabilecek yoğun başvuru süreci işlemlerinin hızlı ve sorunsuz tamamlanması için bir dizi yeni önlem hayata geçirildi.
E-DEVLET HAZIR HALE GETİRİLDİ
SGK öncelikle başvuruların e-Devlet üzerinden yapılabilmesine yönelik bir alt yapıyı hazır hale getirdi. Bu kapsamda sunucu kapasiteleri artırılırken, bilgi-işlem alt yapısının güçlendirilmesine yönelik adımlar atıldı. Emeklilik başvurusunda bulunacakların süreci hatasız tamamlamaları için tanıtıcı videolar hazırlandı.
3 BÜYÜK KENTTE MERKEZ SAYILARI ARTIRILDI
Ayrıca, yoğun başvuruların sıkıntısız tamamlanması için yaşlılık aylığı merkezleri yani emeklilik işlemlerinin yapıldığı merkezlerin sayıları arttırıldı. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir'deki ana merkezlerin sayısının artırılmasıyla ortaya çıkacak iş yükünün hafifletilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda başka birimlerdeki personel, emeklilik işlemlerine yönelik birimlere kaydırıldı.
E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURU NASIL YAPILACAK?
Açıklamanın ardından EYT'den emeklilik hakkı kazananlar, başvuruyu nasıl yapacakları konusunda araştırmalara başladı. SGK'ya gitmeden, e-Devlet üzerinden işlemleri yapmam mümkün. Başvuru için gerekenler adım adım şöyle:
1.e-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama kısmına ‘aylık’, ‘emekli’, ‘gelir’ kelimelerinden birini yazdıktan sonra çıkan sonuçlardan ‘gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi’ne tıklanacak.
2.Sonra gelen ekranda ‘yeni başvuru’ sekmesi tıklanacak.
3.Tahsis talep türü olarak ise ‘yaşlılık aylığı’ seçilecek.
4.SSK kapsamında aylık talep edecekler ‘4A SSK’, Bağkur kapsamında ise ‘4B Bağkur’ seçilecek. Sonra altta yer alan ‘başvur’ butonu tıklanacak.
5.TC kimlik numarası, ad-soyad bilgileri ve ikametgah adresi ekrana otomatik geliyor.
6.Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazılacak.
7.Diğer iletişim bilgileri doldurulacak.
8.‘Aylık alıyor mu?’ sorusunda da 'evet' ya da 'hayır' cevabı mutlaka işaretlenmeli.
9.Sonraki 'ileri' butonuna basılacak ve 'başvur' butonuna basılarak bilgiler SGK’ye gönderilmiş olacak.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.