Detoks ile Vücudunuzu Arındırın!

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 15.03.2022 - 11:30, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:40 3150+ kez okundu.
 

Detoks ile Vücudunuzu Arındırın!

Diyetisyen Beste Alimert Altunörs konu hakkında bilgiler verdi.
Detoks vücudumuzdaki toksinleri deri, solunum ve boşaltım ile atmaktır ve başta karaciğerimiz, bağırsağımız ve lenfler olmak üzere birçok organımız detoks yapmak için çalışır. Doğru yiyecekleri beraber tüketmenin vücudun detoks görevine destek olacağını ve böylece birçok sağlık sorununa neden olan toksinlerin daha kolay atılabilir. Özellikle de şehir hayatında yaşayanlar, vücudun atabileceğinden daha fazla toksin alıyoruz. Gıdaların içinde olan koruyucu ve renklendirici, kirli hava, yakıt, araba kokusu vb her türlü koku, sigara, leke çıkarıcılar, kuru temizleme ilaçları, bağırsağımızdaki kötü bakteriler vb her gün toksinlere maruz kalıyoruz.   Yorgunluk, baş ve kas ağrısı, bağırsak sorunları, kilo verememe ve kolay kilo alma, ödem ve şişkinlik sorunları toksinlerin biriktiğini gösteriyor olabilir.   Nasıl detoks yaparız?  Karaciğer detoksu için Brasika sebzeleri olan beyaz ve karalahana, brokoli, karnabahar, bürüksel lahanası, ıspanak, şalgam ve Allium Allicin ailesi sebzeleri olan sarımsak ve soğan grubu tam destektir. Ayrıca kereviz, enginar, deve dikeni, pancar karaciğer sağlığında çok önemli sebzelerdir.   Bağırsak detoksunda ise bağırsağın iç ortamı yani probiyotiklerin ( iyi bakterilerin) zenginliği ve bağırsak duvarının sağlıklı olması çok önemlidir. Beslenmemizde probiyotik bakterilerden zengin kefir, kombucha, perga (arı ekmeği) gibi yiyeceklere yer vermek ve kolajen üretimine destek olacak şekilde ilikli kemik suyu, balık yağı ve hindistancevizi gibi MCT yağlarını tüketmek, zerdeçal gibi baharatlar kullanmak çok değerlidir. Ayrıca lifi ve antioksidanları arttırmak için sebze ve meyve, kurubaklagil ve tam tahıl tüketimi önemlidir.   Sebze, meyve, baharatların doğru kombinasyonla bir araya geldiği karaciğer detoksu  veya bağırsak detoksu yapabiliriz. Daha kolay yağ kaybetmek için vücudumuzu hazırlarken toksinlerin oluşturduğu ödem ve şişkinlikten kurtulmamıza da yardım eder. Sağlıklı yaşam için en önemlisi sağlıklı beslenmeyi sürdürmektir, detoks sonrasında da sağlıklı beslenmeye devam etmelisiniz. 
Diyetisyen Beste Alimert Altunörs konu hakkında bilgiler verdi.

Detoks vücudumuzdaki toksinleri deri, solunum ve boşaltım ile atmaktır ve başta karaciğerimiz, bağırsağımız ve lenfler olmak üzere birçok organımız detoks yapmak için çalışır. Doğru yiyecekleri beraber tüketmenin vücudun detoks görevine destek olacağını ve böylece birçok sağlık sorununa neden olan toksinlerin daha kolay atılabilir.

Özellikle de şehir hayatında yaşayanlar, vücudun atabileceğinden daha fazla toksin alıyoruz. Gıdaların içinde olan koruyucu ve renklendirici, kirli hava, yakıt, araba kokusu vb her türlü koku, sigara, leke çıkarıcılar, kuru temizleme ilaçları, bağırsağımızdaki kötü bakteriler vb her gün toksinlere maruz kalıyoruz.  

Yorgunluk, baş ve kas ağrısı, bağırsak sorunları, kilo verememe ve kolay kilo alma, ödem ve şişkinlik sorunları toksinlerin biriktiğini gösteriyor olabilir.  

Nasıl detoks yaparız? 

Karaciğer detoksu için Brasika sebzeleri olan beyaz ve karalahana, brokoli, karnabahar, bürüksel lahanası, ıspanak, şalgam ve Allium Allicin ailesi sebzeleri olan sarımsak ve soğan grubu tam destektir. Ayrıca kereviz, enginar, deve dikeni, pancar karaciğer sağlığında çok önemli sebzelerdir.  

Bağırsak detoksunda ise bağırsağın iç ortamı yani probiyotiklerin ( iyi bakterilerin) zenginliği ve bağırsak duvarının sağlıklı olması çok önemlidir. Beslenmemizde probiyotik bakterilerden zengin kefir, kombucha, perga (arı ekmeği) gibi yiyeceklere yer vermek ve kolajen üretimine destek olacak şekilde ilikli kemik suyu, balık yağı ve hindistancevizi gibi MCT yağlarını tüketmek, zerdeçal gibi baharatlar kullanmak çok değerlidir. Ayrıca lifi ve antioksidanları arttırmak için sebze ve meyve, kurubaklagil ve tam tahıl tüketimi önemlidir.  

Sebze, meyve, baharatların doğru kombinasyonla bir araya geldiği karaciğer detoksu  veya bağırsak detoksu yapabiliriz. Daha kolay yağ kaybetmek için vücudumuzu hazırlarken toksinlerin oluşturduğu ödem ve şişkinlikten kurtulmamıza da yardım eder. Sağlıklı yaşam için en önemlisi sağlıklı beslenmeyi sürdürmektir, detoks sonrasında da sağlıklı beslenmeye devam etmelisiniz. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.