Logistech İzmir’e ve ülkemize yeni yollar açacak
Logistech İzmir’e ve ülkemize yeni yollar açacak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir'i dünya fuarcılığında ön plana çıkarma hedefi doğrultusunda çalışan İZFAŞ, şehre yeni fuarlar kazandırmaya devam ediyor.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir'i dünya fuarcılığında ön plana çıkarma hedefi doğrultusunda çalışan İZFAŞ, şehre yeni fuarlar kazandırmaya devam ediyor. İZFAŞ tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Logistech–Lojistik, Depolama ve Teknolojileri Fuarı; dernekler, sivil toplum kuruluşları ve sektördeki tüm paydaşları fuarizmir’de bir araya getirecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından ilk kez düzenlenen Logistech–Lojistik, Depolama ve Teknolojileri Fuarı, 29 Eylül-1 Ekim 2022 tarihlerinde fuarizmir’de gerçekleştirilecek. İzmir’in Akdeniz çanağında bir ticaret ve lojistik merkezi haline gelmesi, uluslararası bir liman kenti olması, bu sayede deniz ve kara yoluyla ticaret yapan sektörlerin geliştirilmesi ve istihdamın desteklenmesi gibi hedeflerle yola çıkılan Logistech, sektördeki tüm paydaşları buluşturacak. Sektör temsilcileri fuarı değerlendirerek, İzmir ve lojistik sektörüne büyük ivme kazandıracağını söyledi.
İzmir’i lojistik merkez üssü yapma hedefi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir'i dünya fuarcılığında ön plana çıkarma hedefi doğrultusunda çalıştıklarını belirten İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, “Başkanımız Tunç Soyer’in İzmir’i Lojistik Merkez Üssü yapma vizyonu doğrultusunda, Logistech-Lojistik, Depolama ve Teknolojileri Fuarı’nı bu yıl ilk kez düzenliyoruz. Lojistik sektörünün küresel büyüklüğünün 2021 yılı sonunda 5,5 trilyon doları aştığı görülüyor. 2026 yılına kadar pazarda oluşacak büyümenin yaklaşık değerinin ise 16,5 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu hızlı gelişimiyle birlikte lojistik sektörü, konumuyla doğal bir lojistik coğrafyası olan İzmir açısından ayrı bir önem taşıyor. İZFAŞ olarak; Logistech Fuarı’nı düzenleyerek doğal bir lojistik coğrafyası olan İzmir’in, bu sektörden aldığı payı büyütmeyi, bir ticaret ve lojistik merkezi haline gelmesini, istihdamın desteklenmesini ve kent ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
İzmir’in Avrupa ve dünya pazarlarına yakınlığıyla tüm ulaşım sistemlerine sağladığı olanaklarla bir lojistik üs olmak için gerekli potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Canan Karosmanoğlu Alıcı, “İzmir’in lojistik potansiyele sahip olmasında, ülkemiz dış ticaretine yaptığı katkıya bakılması yeterli olacaktır. Türkiye İstatistik Kurumu 2022 yılı Temmuz ayı dış ticaret istatistiklerine göre; İzmir gümrüklerinden ve serbest bölgelerinden yapılan ihracat miktarının ülke ihracatına katkısı 20,59 milyar dolar ile yüzde 14,26 düzeyinde. İzmir’in gümrüklerinden aynı dönemde yapılan ithalat da 15,3 milyar dolar. Başka bir ifadeyle bu yılın ilk 7 ayında, 35 milyar doları aşan dış ticareti ile İzmir’in, önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin en önde gelen lojistik merkezlerinden birisi olacağı ortada” diye konuştu.
Lojistik fuarının doğru adresi İzmir
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, varlığını körfezine ve limanına borçlu İzmir’in, liman-şehir olarak yüzyıllar boyunca yolların başlangıç ve hedef noktası olduğunu belirterek, “Üzerinden geçen ticaret yolları, şehri uzun zaman için Akdeniz’in en değerli limanı ve lojistik üssü yaptı. Denizci şehir kimliğinin yanı sıra İzmirimiz, Genç Cumhuriyet tarafından kazandırılan Kültürpark ve İzmir Enternasyonal Fuarı ile Türk fuarcılığının başkenti olarak tasarlandı. İşte Marble Fuarı, Gelinlik Fuarı gibi uluslararası organizasyonlar, fuarcılıkta yakalanan başarının örnekleridir. Bu perspektiften baktığımız zaman İZFAŞ tarafından 29 Eylül-1 Ekim tarihlerinde düzenlenecek LOGISTECH - Lojistik Depolama ve Teknolojileri Fuarı’nın, İzmir ve Ege Bölgesi’nin lojistik gücü ile fuarcılık kimliğini birleştiren mükemmel bir sentez olacağını düşünüyoruz” dedi.
Öztürk, “Doğal güzelliği, tarihi zenginliği, denizi, gastronomisi, ulaşım ve konaklama kolaylığı, Akdenizli yaşam şekli ile Lojistik Fuarı’nın yapılacağı en ideal mekan da İzmir’dir. Fuarın sonbahar aylarında yapılacak olması, özellikle yurtdışından gelecek konuklarımızın tatili ve işi birleştireceği, keyifli zaman geçireceği bir konsepti sağlayacaktır. Pandemide başlayan ve halen devam eden küresel tedarik zincirindeki kırılmalar, bir malı uluslararası pazarlara en kısa sürede ve düşük maliyetle ulaştırabildiğimiz ölçüde rekabetçi olabileceğimizi göstermiştir. Lojistiğin önemi, imalattan nihai tüketiciye kadar tüm kesimler tarafından çok iyi kavranmıştır. Ege Bölgesi’nin lojistik kabiliyeti, Fuara güç verecek; Fuarın yaratacağı sinerji bölgemizin lojistik performansını artıracaktır” diyerek denizcilik ve lojistik sektörü olarak, İzmir’e ve ülkemize yeni yollar açacağını düşündükleri Lojistik Fuarı’nın, çok kısa sürede küresel bir marka haline geleceğine inandıklarını söyledi.
Logistech Fuarı önemli katkı sağlayacak
İzmir’in özellikle limanlarıyla birçok artıya sahip olduğunu belirten Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy, “Fuarlar, gelişmiş tüm ülkelerde ülke ihracatına büyük katkı sağlamaktadır. Bu fuarın da ülkemizin ihracatına katkı sağlaması en büyük temennimiz. Gelecek yıllarda, İzmir, lojistik sektöründe dünya devletleriyle rekabet edebilecek konuma ulaşacaktır. Bu konuda kamu, özel sektör dâhil tüm sektör oyuncularına önemli görevler düşüyor. Logistech Fuarı bu anlamda önemli bir katkı sağlarken kıymetli bir hareketi de başlatmış olacak. Bir diğer katkısı da İzmir’in potansiyeline dikkat çekip sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirerek yerli yabancı alım heyetleri, profesyonel ziyaretçiler ve sektör temsilcilerinin buluşacağı bir zemin hazırlaması açısından ivme yaratması olacaktır. İzmir ekonomisinin canlanmasına, lojistik alanında eğitim veren önemli üniversitelerden yetişen genç kuşağın istihdamına da etki edecektir” dedi.
“Bir diğer nokta ise teknolojinin hızla geliştiği bir dönemde iş yapış modellerimiz de her gün teknolojiyle uyum içinde olmak zorunda” diyen Ayşem Ulusoy, “Bu açıdan Türkiye’nin üretim ve ihracat trendlerini takip edebilmek, teknolojik gelişmeleri Logistech Fuarı’nda görmek ve anlamak tüm üyelerimiz açısından son derece verimli olacaktır. Sektörümüz özelinde ise elbette İzmir’in lojistik potansiyelinden daha fazla yararlanabilmemiz açısından bir dönüm noktası olması ve tüm paydaşlarımızın bir araya geldiği ve verimli iş birliklerinin yapıldığı bir fuar geçmesi, ülke ekonomisine katma değer yaratabilmek, en büyük beklentilerimiz arasında” diye konuştu.
Lojistik sektörü, üretim sektörünün en önemli tamamlayıcılarından
Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erdemir ise İzmir’in ülkemizin önemli üretim ve tüketim merkezlerinden biri olduğunu ifade ederek, kent ve çevre illerin mevcut potansiyellerine dikkat çekti. Erdemir, “Lojistik sektörü, üretim sektörünün en önemli tamamlayıcılarından birisidir. Bu nedenle bölgeden ihracata konu olan ürünlerin ve ayrıca bu ürünlerin girdisi olan ithalata konu olan ürünlerin ağırlıklı olarak denizyolu ile taşındığı ve bölge limanlarında işlem gördüğü bilinmekte. Her ne kadar Aliağa Körfezi’ndeki liman yatırımlarıyla birlikte Ege Bölgesi’nin limancılıktaki ana merkezi Aliağa Körfezi olsa da TCDD İzmir Alsancak Limanı’nın da özellikle konteynerde önemli bir ana liman olmaya devam edeceğini görüyoruz. Yine Kuşadası, Bodrum ve Fethiye ile birlikte değerlendirdiğimizde kruvaziyer turizminde de İzmir Limanı son derece önemli bir konumda. 2022 yılının Ocak-Temmuz aylarında Aliağa Liman Başkanlığı toplam yükte yüzde 19,18 ile Türkiye’de en fazla büyüyen bölge. TÜRKLİM olarak yayınladığımız Vizyon 2050 raporumuza baktığımızda da Ege Bölgesi’nin toplamda yüzde 156’ya yakın büyüyeceği, elleçlenen tonajın ise 239 milyon tona yaklaşacağı görülmekte” dedi.
Yük çeşitliliğinin ve yük miktarının çokluğunun bölgedeki lojistik ekosistemin gelişmesi için zemin hazırladığını kaydeden Aydın Erdemir, “Ege Bölgesi ülkemizdeki en gelişmiş lojistik altyapıya sahip bölgelerimizden birisi. Ancak gelişimin sürdürülebilir olması ve artan üretim ve tüketim taleplerinin karşılanabilmesi için lojistik sistemin de üretim ve tüketime paralel olarak iyileştirilmesi bir zorunluluk. Bu çerçevede Logistech Fuarı, İzmir ve Ege’de lojistik sektörünün, özellikle üretim ve tüketim sistemleri içindeki farkındalığının artırtılmasında önemli ve gerekli bir adım. İzmir tam anlamı ile bir fuar kenti. İzmir’in sahip olduğu bu deneyimin, Logistech’e yansıyacağı da bir gerçektir. Bu açıdan bu fuarın çok daha büyüyeceğini, etkisinin de artacağını öngörüyorum. Ayrıca, sivil toplum kuruluşları, odalar, sektör temsilcileri ile ticaret sisteminin tüm paydaşlarının yer alacağı fuarda tarafların birbirleri ile arasındaki etkileşimin arttırılması için uygun bir ortam oluşacaktır” diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.