EİB’ten deprem bölgesindeki kadın ihracatçılara yönelik yeni proje
EİB’ten deprem bölgesindeki kadın ihracatçılara yönelik yeni proje
EİB’ten deprem bölgesindeki kadın ihracatçılara yönelik yeni proje
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi için toplumsal ve ekonomik kalkınmada kadınların etkin biçimde yer alması gerektiğini söyleyerek tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.
Eskinazi, EİB Export-Up Mentörlük Programının üçüncü fazında Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ile birlikte deprem bölgesinde ihracata dönük çalışma yapan kadınlara yönelik bir proje hazırlığı içinde olduklarını da açıkladı.
EİB’nin cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında Türkiye’de öncü bir rol üstlendiği görüşünde olan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Türkiye’nin ihracatta, eğitimde, sağlıkta, hayvan haklarında, çocuk haklarında, özgürleşmesinde, kalkınmasında, kısacası her aşamasında kadınlarımız ön planda olmak zorunda. Türkiye’nin en büyük eksiği bu. Türkiye’de birçok noktada arzu ettiğimiz seviyede değilsek kadının geri planda kalmasından dolayıdır. Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye’de kadın işgücü temsili en yüksek kurumlardan biri. Birliğimizde her iki çalışanımızdan biri kadın. Önceki dönem ile kıyaslandığında bu dönem Yönetim Kurullarındaki kadın temsilimiz yüzde 100 arttı. Yönetim Kurullarında da kadın temsili en yüksek kurumlardan biriyiz. Bütün Yönetim Kurulu üyelerimiz kadın haklarıyla ilgili STK’larda aktif görev alıyor.” dedi.
TİM Kadın Konseyi’nde de en büyük temsil Egeli kadın ihracatçıların
Eskinazi, “Demir demirdışı metaller, tütün ve hazırgiyim olmak üzere üç İhracatçı Birliğimizde kadın Başkan Yardımcılarımız görev yapıyor. Türkiye’de İhracatçı Birlikleri içinde ilk kadın Başkan 2004-2006 yılları arasında Ege Zeytin Zeytinyağı İhracatçıları Birliğimizin Başkanı Deniz Ataç olmuştu. Bugün TEMA Vakfı’nda Yönetim Kurulu Başkanlığı yapıyor. Önümüzdeki süreçte EİB bünyesinde kadın Birlik Başkanlarımızın yer alacağına inanıyorum. Gençlerin ve kadınların ihracata yönelmesi, çalışmalar yapması için 2020 yılında Genç İhracatçılar Konseyi’ni kurduk. Genç İhracatçılar Konseyi’nin yarıya yakını kadın ihracatçılarımıza ait. TİM Kadın Konseyi’nde de en büyük temsil, yani her 3 ihracatçıdan birini Egeli kadın ihracatçılarımızdan oluşuyor.” diye konuştu.
EİB toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışıyor
Jak Eskinazi, Ege İhracatçı Birlikleri’nin toplumsal cinsiyet eşitliği adına yaptığı faaliyetlere şöyle sıraladı:
“2019 yılında imzaladığımız; dünyanın en büyük sürdürülebilirlik inisiyatifi UN Global Compact ilkeleri doğrultusunda; sosyal adalet, sosyal sorumluluk, cinsiyet eşitliği, çevre başlıklarını hem kurum kültürümüzde hem de projelerimizle yaşatıyoruz. UN Global Compact’e ilk üye olan İhracatçı Birliği biziz. Ayrıca UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri’ne (WEPs) bir yıl önce imza attık.”
Kadın liderler dijitalleşme ve sürdürülebilirliğe daha yatkın
Eskinazi, “Global Compact’e ilk imza atan İhracatçı Birlikleri olduğumuz gibi aynı zamanda kadınlara ve gençlere yönelik bir mentörlük programı kurgulayan ilk Birlik de biziz. EİB Export-Up Mentörlük Programımız ile sürdürülebilir ihracat için kadın ve genç girişimcilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Araştırmalar yeni nesil liderlerin özellikle de genç kadınların ya da yöneticileri kadın olan aile şirketlerinin dijitalleşmeye ve sürdürülebilirliğe daha yatkın olduğunu, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik hakkında daha fazla bilgili olduğunu gösteriyor.
EİB’ten deprem bölgesindeki kadınlar için dayanışma zinciri
Jak Eskinazi, EİB Export-Up Mentörlük Programının iki döneminde toplamda 26 faydalanıcıdan 19'unun kadın girişimcilerden oluştuğunu sözlerine ekledi.
“Kadın girişimcilerimizin 9'u tarım sektörleri, 7'si tekstil, 1 deri, 1 plastik, 1 kimya sektöründe yer alıyor. Ve bütün kadın girişimcilerimizin dijitalleşme ve sürdürülebilirlik dahil birçok alanda faaliyetleri var. EİB Export-Up Mentörlük Programımızın üçüncü fazında Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ile birlikte deprem bölgesinde ihracata dönük çalışma yapan kadınlarımıza yönelik bir dayanışma zinciri başlatma hazırlığı içerisindeyiz. Export-Up Mentörlük programının yeni modüllerini kadın-erkek dengesi pozitif ayrımcılık gözetilecek çizgide devam ettireceğiz.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.