Bornova'da tarihin ilk su kanallarından birisi gün yüzüne çıkarıldı!
Bornova'da tarihin ilk su kanallarından birisi gün yüzüne çıkarıldı!
Bornova ilçesinde kazı çalışmalarının sürdüğü Yeşilova Höyüğü'nde 8 bin 200 yıl öncesine ait tarihin ilk su kanallarından biri bulundu. Ege Üniversitesi'nden Doç. Dr. Zafer Derin, "Kente ilk yerleşenler, suyu ayaklarına kadar getirmiş. Böylelikle yaşamlarını kolaylaştırmışlar. Bu imar, Anadolu'da belki ilk kez görülen bir durum" dedi.
Habergündemim -
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesi’nin desteğiyle Yeşilova ve Yassıtepe höyüklerindeki yürütülen kazılarda yeni sezon çalışmaları sürüyor.
Geçmiş kazılarda üst üste 9 köyün gün yüzüne çıkarıldığı, tarihi 8 bin 500 yıl öncesine kadar uzanan kentteki binlerce yıl öncesine ait çipura, öldürücü tür olan zehirli vatoz, deniz kestanesi, istiridye ve midye gibi birçok kalıntıdan ilk İzmirlilerin de bugünün kent sakinleri gibi başta midye olmak üzere deniz ürünlerini tükettiği tespit edildi.
Yeşilova Höyüğü’ndeki yeni kazılarda ise 8 bin 200 yıl öncesine ait tarihin ilk su kanallarından biri bulundu. Kenti ilk sakinlerinin elleriyle dereyi yönlendirerek, suyu ayaklarına kadar getirdiği ortaya çıktı.
“4 KUŞAK BOYUNCA KULLANILMIŞ BİR YAPI”
Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, “İzmir’in ilk köy yerleşiminin olduğu Yeşilova Höyüğü’ndeyiz. Bu yılki kazılarda özellikle imarı nasıl kullanmışlar onu anlamaya çalıştık. Yerleşimin tam ortasından geçirilen 6,5 metre genişliğinde bir kanalın olduğunu gördük. İki tarafı taşlarla döşenmiş. Toprakla set gibi yükseltilmiş. Günümüzden 8 bin 200 yıl önce, 4 kuşak boyunca kullanılmış bir yapı. Bu kanal zamanla dolunca Roma döneminde aynı alan üzerinden künklerle su geçirilmeye devam edilmiş. Kanal 6,5 metre genişliğinde çok büyük. Yerleşim kanalın her iki tarafına inşa edilmiş. Su taşkınlarından etkilenmemiş yerleşim. Çünkü kanalın imarı ona göre yapılmış. 220 metre boyunca uzunluğunu tespit ettik. Bunun sadece küçük bir bölümünü açabildik. Çünkü kanalın içi çok yoğun bir şekilde çakıl taşlarıyla dolu” dedi.
Doç. Dr. Derin, “İlk İzmirliler, imar planını yaparak neredeyse buraya yerleşmiş. Böylelikle yaşamlarını kolaylaştırmışlar. Bu imar, Anadolu’da belki ilk kez görülen bir durum” diye konuştu.
Kaynak: sözcü.com.tr
İzmir HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.