İzmir’in Kurtuluş Gününde Rock and Roll Tartışması: Tepkiler Çığ Gibi

EGE HABERLERİ 09.09.2024 - 17:14, Güncelleme: 09.09.2024 - 17:14 2407 kez okundu.
 

İzmir’in Kurtuluş Gününde Rock and Roll Tartışması: Tepkiler Çığ Gibi

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yılı olan 9 Eylül’de, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte öğrencilerin dans performansı, sosyal medyada büyük bir tartışma yarattı.
 Etkinlikte, "rock and roll müziğinin babası" olarak kabul edilen Bill Haley'in ünlü "Rock Around The Clock" parçası eşliğinde yapılan dans gösterisi, anlamlı bir günde yer verildiği için eleştirilerin odağı haline geldi. Büyük tepki çekti. 9 Eylül, İzmir için Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlandığı ve işgalin sona erdiği gün olarak büyük bir tarihi öneme sahip. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin etkinliğinde, yüzlerce şehidin anısına düzenlenen bir günde, öğrencilerin rock and roll müziği eşliğinde dans etmeleri sosyal medyada ciddi tepkilere yol açtı. Özellikle, şarkının sözlerinde geçen “Çanlar yediyi çaldığında yedinci cennette olacağız” ifadesi, bu anlamlı günde rahatsızlık yarattı. Etkinlikte kullanılan bu parça, birçok kişi tarafından tarihi hassasiyetlere uygun bulunmadı. Tepkisini sosyal medya üzerinden dile getiren isimlerden biri de AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı oldu. Saygılı, "9 Eylül İzmir’in düşman işgalinden kurtulduğu, yüzlerce şehit verdiğimiz gündür. Bu gün, Kuvâ-yi Millîye ruhunun, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vatan müdafaasının simgesidir," ifadelerini kullanarak duruma sert bir dille tepki gösterdi. Saygılı, ayrıca CHP'nin bu tür etkinliklerde tarihsel ve milli değerleri göz ardı ettiğini savunarak, “CHP bu milletin tarihini, asıl kimliğini, değerlerini ne zaman öğrenecek?” diye sordu. Sosyal medyada da benzer tepkiler çığ gibi büyüdü. Birçok kullanıcı, böylesine önemli bir günde daha milli değerlere uygun programlar yapılması gerektiğini belirterek, etkinliğin organizasyonunu eleştirdi. İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun simgesi olan 9 Eylül gibi günlerin, daha ciddi ve anlamlı anma törenleriyle kutlanması gerektiği savunuldu. Bu olay, son yıllarda yapılan anma törenlerinde halkın beklentileri ile belediyelerin etkinlik tercihlerinin zaman zaman çatıştığını bir kez daha gözler önüne serdi. Halkın önemli bir kesimi, milli günlerde yapılan etkinliklerin, tarihi anlam ve değeri yansıtarak toplumsal hafızayı canlı tutması gerektiğini dile getirdi.  
İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yılı olan 9 Eylül’de, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte öğrencilerin dans performansı, sosyal medyada büyük bir tartışma yarattı.

 Etkinlikte, " rock and roll müziğinin babası" olarak kabul edilen Bill Haley'in ünlü "Rock Around The Clock" parçası eşliğinde yapılan dans gösterisi, anlamlı bir günde yer verildiği için eleştirilerin odağı haline geldi.

Büyük tepki çekti.

9 Eylül, İzmir için Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlandığı ve işgalin sona erdiği gün olarak büyük bir tarihi öneme sahip. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin etkinliğinde, yüzlerce şehidin anısına düzenlenen bir günde, öğrencilerin rock and roll müziği eşliğinde dans etmeleri sosyal medyada ciddi tepkilere yol açtı. Özellikle, şarkının sözlerinde geçen “Çanlar yediyi çaldığında yedinci cennette olacağız” ifadesi, bu anlamlı günde rahatsızlık yarattı. Etkinlikte kullanılan bu parça, birçok kişi tarafından tarihi hassasiyetlere uygun bulunmadı.

Tepkisini sosyal medya üzerinden dile getiren isimlerden biri de AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı oldu. Saygılı, " 9 Eylül İzmir’in düşman işgalinden kurtulduğu, yüzlerce şehit verdiğimiz gündür. Bu gün, Kuvâ-yi Millîye ruhunun, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vatan müdafaasının simgesidir," ifadelerini kullanarak duruma sert bir dille tepki gösterdi. Saygılı, ayrıca CHP'nin bu tür etkinliklerde tarihsel ve milli değerleri göz ardı ettiğini savunarak, “CHP bu milletin tarihini, asıl kimliğini, değerlerini ne zaman öğrenecek?” diye sordu.

Sosyal medyada da benzer tepkiler çığ gibi büyüdü. Birçok kullanıcı, böylesine önemli bir günde daha milli değerlere uygun programlar yapılması gerektiğini belirterek, etkinliğin organizasyonunu eleştirdi. İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun simgesi olan 9 Eylül gibi günlerin, daha ciddi ve anlamlı anma törenleriyle kutlanması gerektiği savunuldu.

Bu olay, son yıllarda yapılan anma törenlerinde halkın beklentileri ile belediyelerin etkinlik tercihlerinin zaman zaman çatıştığını bir kez daha gözler önüne serdi. Halkın önemli bir kesimi, milli günlerde yapılan etkinliklerin, tarihi anlam ve değeri yansıtarak toplumsal hafızayı canlı tutması gerektiğini dile getirdi.

 

İzmir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.