Şarbon hastalığı nedir?

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 03.09.2018 - 13:14, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:38 1897+ kez okundu.
 

Şarbon hastalığı nedir?

Şarbon hastalığı nedir? Şarbon hastalığı nasıl bulaşır? Şarbon hastalığının belirtileri nelerdir? Şarbon hastalığının tedavisi var mıdır? İşte son günlerde merak edilen tüm bu soruların yanıtı haberimizde...
İstanbul'da 22 kişinin şarbon hastalığı şüphesiyle hastaneye kaldırılması ve Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde şarbon tehlikesi ile 15 gün boyuncu köyün giriş çıkışlarının yasaklanmasının ardından vatandaşlar, şarbon nedir, şarbon hastalığı nasıl bulaşır, şarbon hastalığının tedavisi var mıdır, şarbon hastalığı ölümcül müdür gibi soruları aramaya başladı. "Yasemin.com Sağlık" ekibi olarak sizler için merak edilen tüm bu soruların yanıtlarını detaylı bir şekilde araştırdık. İşte şarbon virüsüne dair tüm merak edilen soruların yanıtları... ŞARBON NEDİR, ŞARBON HASTALIĞI NASIL BULAŞIR? Şarbon, Bacillus anthracis adlı bakterinin sebep olduğu, sığır, koyun, keçi gibi ot yiyen hayvanlarda rastlanan ve insanlara mukoza yoluyla bulabilen bir enfeksiyon hastalığına denir. Hastalığa yol açan B. thracis mikrobunun en önemli özelliği zorlu fiziksel ve kimyasal çevre koşullara son derece dayanıklı “spor” denilen yapılar oluşturmasıdır. Hayvanlarda sindirim, solunum ya da derideki çizik ve yaralardan girmesi sonucu oluşan hastalık, hayvanın etinin yenmesi veya hayvanlarla temas edilmesi halinde insanlara bulaşır. Vücuda girdikten hemen sonra üremeye başlayan bu virüs, protein yapısında toksinler salgılayarak ölümcül toksinlere sebep olur. Şarbon teşhisi konulan kişi güçlü antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Hastalığın tedavi edilebilmesi ve hastanın tedaviye cevap verdiğini gözlemleyebilmek için erken teşhis konulması gerekir. İnsanlarda şarbon hastalığı üç ana klinik tablo oluşturmaktadır: 1-DERİ ŞARBONU Şarbon virüslerinin deri altına girmesiyle birlikte deri üzerinde siyah kabuklu yaralar görülür. Bu yaralar 1-2 gün içerisinde büyür. Bu belirtiler genellikle virüsün girdiği noktada ağrı ve sızı olarak da görülebilir. 2- AKCİĞER ŞARBONU Vürislerin solunum yolu ile birlikte vücuda girmesi sonucunda akciğer şarbonu görülür. Bu belirtinin görülmesi süresi 3 ila 5 gün arasında değişiyor. Yüksek ateş, yorgunluk, halsizlik, soluk alıp vermede güçlük gibi belirtiler hastalığın evleri ilerleyerek hastayı öldürür. 3- BAĞIRSAK ŞARBONU Bağırsak şarbonu; et, süt veya şarbonlu hayvandan yapılmış yiyeceklerin yutulması ile birlikte bulaşır. Hastalığın kendini gösterme süresi ise 1 ila 7 gün arasında değişir. Belirtileri ise mide bulantısı, iştah azalması, kusma ve kanlı ishaldir.  NOT: Yukarıdaki belirtilerin varlığı halinde mutlaka zaman kaybetmeden hastaneye başvurun.
Şarbon hastalığı nedir? Şarbon hastalığı nasıl bulaşır? Şarbon hastalığının belirtileri nelerdir? Şarbon hastalığının tedavisi var mıdır? İşte son günlerde merak edilen tüm bu soruların yanıtı haberimizde...

İstanbul'da 22 kişinin şarbon hastalığı şüphesiyle hastaneye kaldırılması ve Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde şarbon tehlikesi ile 15 gün boyuncu köyün giriş çıkışlarının yasaklanmasının ardından vatandaşlar, şarbon nedir, şarbon hastalığı nasıl bulaşır, şarbon hastalığının tedavisi var mıdır, şarbon hastalığı ölümcül müdür gibi soruları aramaya başladı. "Yasemin.com Sağlık" ekibi olarak sizler için merak edilen tüm bu soruların yanıtlarını detaylı bir şekilde araştırdık. İşte şarbon virüsüne dair tüm merak edilen soruların yanıtları...

ŞARBON NEDİR, ŞARBON HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Şarbon, Bacillus anthracis adlı bakterinin sebep olduğu, sığır, koyun, keçi gibi ot yiyen hayvanlarda rastlanan ve insanlara mukoza yoluyla bulabilen bir enfeksiyon hastalığına denir. Hastalığa yol açan B. thracis mikrobunun en önemli özelliği zorlu fiziksel ve kimyasal çevre koşullara son derece dayanıklı “spor” denilen yapılar oluşturmasıdır. Hayvanlarda sindirim, solunum ya da derideki çizik ve yaralardan girmesi sonucu oluşan hastalık, hayvanın etinin yenmesi veya hayvanlarla temas edilmesi halinde insanlara bulaşır. Vücuda girdikten hemen sonra üremeye başlayan bu virüs, protein yapısında toksinler salgılayarak ölümcül toksinlere sebep olur. Şarbon teşhisi konulan kişi güçlü antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Hastalığın tedavi edilebilmesi ve hastanın tedaviye cevap verdiğini gözlemleyebilmek için erken teşhis konulması gerekir.

İnsanlarda şarbon hastalığı üç ana klinik tablo oluşturmaktadır:

1-DERİ ŞARBONU

Şarbon virüslerinin deri altına girmesiyle birlikte deri üzerinde siyah kabuklu yaralar görülür. Bu yaralar 1-2 gün içerisinde büyür. Bu belirtiler genellikle virüsün girdiği noktada ağrı ve sızı olarak da görülebilir.

2- AKCİĞER ŞARBONU

Vürislerin solunum yolu ile birlikte vücuda girmesi sonucunda akciğer şarbonu görülür. Bu belirtinin görülmesi süresi 3 ila 5 gün arasında değişiyor. Yüksek ateş, yorgunluk, halsizlik, soluk alıp vermede güçlük gibi belirtiler hastalığın evleri ilerleyerek hastayı öldürür.

3- BAĞIRSAK ŞARBONU

Bağırsak şarbonu; et, süt veya şarbonlu hayvandan yapılmış yiyeceklerin yutulması ile birlikte bulaşır. Hastalığın kendini gösterme süresi ise 1 ila 7 gün arasında değişir. Belirtileri ise mide bulantısı, iştah azalması, kusma ve kanlı ishaldir. 

NOT: Yukarıdaki belirtilerin varlığı halinde mutlaka zaman kaybetmeden hastaneye başvurun.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.