Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

FİNANS/EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 01.10.2018 - 13:59, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:38 2018+ kez okundu.
 

Dolar yeni haftaya nasıl başladı?

Geçtiğimiz hafta bir aylık aranın ardından ilk kez 6 TL seviyesinin altını gören Dolar/TL yeni haftaya 6.04 seviyesinden başladı. Piyasada gözler iki gün sonra açıklanacak Eylül ayı enflasyon verisine çevrilmişti. Bugün açıklanan ihracat rakamlarının ardından ise döviz kurunda aşağır hareketlenme seyredildi.
Geride bıraktığımız hafta düşüş eğilimindeki dolar yeni haftaya nasıl başladı? Döviz kuru bu hafta hangi kritik verilieri gözleyecek? İşte ayrıntılar... Dolar/TL yeni haftaya 6.04 seviyesinden başladı. Geçen haftaya 6.30 civarında başlayan dolar/TL neredeyse tüm hafta boyunca gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha iyi bir performans göstermiş, perşembe günü bir aylık aranın ardından ilk kez 6 seviyesinin altını test etmişti. İHRACAT RAKAMLARI OLUMLU YANSIDI Öte yandan bugün açıklanan olumlu Eylül ayı ihracat rakamlarının ardından dolar yine 6 seviyesinin altına geriledi. 5,9587'yi gören dolar, 5,99 civarında dalgalanıyordu. Dolar, piyasaların öğle arasına girdiği zaman diliminde 5,95'in altını gördü ve TL karşısında 5,9362 ile günün en düşük seviyesini yakaladı. 6,9146'yi test eden euro ise 6.8938 civarında seyrediyor. MERKEZ'İN FAİZ ARTIŞI VE ERDOĞAN'IN DIŞ ZİYARETLERİ OLUMLU KARŞILIK BULDU Düşüşte Merkez Bankası'nın (TCMB) bu ay gerçekleştirdiği 625 baz puanlık faiz artışı ile başlayan süreçte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD ve Almanya ziyaretleriyle birlikte ikili ilişkilerdeki olumlu beklentiler, bankacılık sektörüne ilişkin devam eden iyimserlik etkili olmuştu. GÖZLER ENFLASYONDA Piyasada gözler çarşamba günü açıklanacak Eylül ayı enflasyon verisine çevrildi. Piyasa enflasyonda yüzde 3.5-4 civarında bir artış bekliyor. Reuters'ın 15 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Eylül ayında gıda fiyatları, son enerji zamları ve TL'deki değer kaybının etkisiyle yüzde 3.6 artış beklenirken, yılsonu için tahminler de yüzde 21.8'e yükseldi. Aylık artışın yüzde 3.6 seviyesinde gerçekleşmesi halinde yıllık enflasyonun Eylül'de yüzde 21.3 civarına yükseleceği hesaplanıyor. Ağustos'ta yıllık enflasyon yüzde 17.9 seviyesindeydi.
Geçtiğimiz hafta bir aylık aranın ardından ilk kez 6 TL seviyesinin altını gören Dolar/TL yeni haftaya 6.04 seviyesinden başladı. Piyasada gözler iki gün sonra açıklanacak Eylül ayı enflasyon verisine çevrilmişti. Bugün açıklanan ihracat rakamlarının ardından ise döviz kurunda aşağır hareketlenme seyredildi.

Geride bıraktığımız hafta düşüş eğilimindeki dolar yeni haftaya nasıl başladı? Döviz kuru bu hafta hangi kritik verilieri gözleyecek? İşte ayrıntılar...

Dolar/TL yeni haftaya 6.04 seviyesinden başladı. Geçen haftaya 6.30 civarında başlayan dolar/TL neredeyse tüm hafta boyunca gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha iyi bir performans göstermiş, perşembe günü bir aylık aranın ardından ilk kez 6 seviyesinin altını test etmişti.

İHRACAT RAKAMLARI OLUMLU YANSIDI

Öte yandan bugün açıklanan olumlu Eylül ayı ihracat rakamlarının ardından dolar yine 6 seviyesinin altına geriledi. 5,9587'yi gören dolar, 5,99 civarında dalgalanıyordu. Dolar, piyasaların öğle arasına girdiği zaman diliminde 5,95'in altını gördü ve TL karşısında 5,9362 ile günün en düşük seviyesini yakaladı.

6,9146'yi test eden euro ise 6.8938 civarında seyrediyor.

MERKEZ'İN FAİZ ARTIŞI VE ERDOĞAN'IN DIŞ ZİYARETLERİ OLUMLU KARŞILIK BULDU

Düşüşte Merkez Bankası'nın (TCMB) bu ay gerçekleştirdiği 625 baz puanlık faiz artışı ile başlayan süreçte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD ve Almanya ziyaretleriyle birlikte ikili ilişkilerdeki olumlu beklentiler, bankacılık sektörüne ilişkin devam eden iyimserlik etkili olmuştu.

GÖZLER ENFLASYONDA

Piyasada gözler çarşamba günü açıklanacak Eylül ayı enflasyon verisine çevrildi. Piyasa enflasyonda yüzde 3.5-4 civarında bir artış bekliyor. Reuters'ın 15 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Eylül ayında gıda fiyatları, son enerji zamları ve TL'deki değer kaybının etkisiyle yüzde 3.6 artış beklenirken, yılsonu için tahminler de yüzde 21.8'e yükseldi. Aylık artışın yüzde 3.6 seviyesinde gerçekleşmesi halinde yıllık enflasyonun Eylül'de yüzde 21.3 civarına yükseleceği hesaplanıyor. Ağustos'ta yıllık enflasyon yüzde 17.9 seviyesindeydi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.