30 SANİYEDE BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNUN

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 20.10.2018 - 11:47, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:38 2097+ kez okundu.
 

30 SANİYEDE BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNUN

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Sorumluluk Projeleri (SSP) Koordinatörlüğü, "Dünya El Yıkama Günü" kapsamında İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İKÇÜ Çiğli Kampüste standlar açarak el temizliğinin önemine dikkat çekti.
Tüm dünyada el yıkamanın yaygın olan bir alışkanlık olmamasının birçok hastalığa davetiye çıkardığının vurgulandığı etkinliklerde hasta, hasta yakınları ve üniversite öğrencilerine el yıkamanın önemi ve gerekliliği konularında bilgiler verildi, broşürler dağıtıldı. İKÇÜ Tıp Fakültesi Sosyal Sorumluluk Projeleri (SSP) Koordinatörlüğü’nden Dr. Öğr. Üyesi Funda Tengiz danışmanlığında, Tıp Fakültesi Öğrencileri Bünyamin Akça, Boratay Ulucan, Sibel Öncel, Şafak Değirmenci, Gizem Çetinyol, Halil Leygara ile Bilge Aydemir'in yürütücülüğünde gerçekleştirilen etkinliğe, İKÇÜ SSP Koordinatörü Prof. Dr. Dilek Yılmaz Çiftdoğan'da katılarak destek verdi.  El hijyeninin önemine dikkat çekmek için Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF ) tarafından belirlenen El Yıkama Gününde, doğru el yıkama yöntemine değinen İKÇÜ Tıp Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Funda Tengiz, “Enfeksiyon etkenlerinin bulaşmasında ilk sırada rol oynayan mekanizma direkt temas ve bunun da en önemli vasıtaları ellerdir.” dedi. “En az 30 saniye.” Gerek kişinin kendi vücut maddeleri ile gerekse de hasta veya diğer kaynaklarla teması ile birçok enfeksiyonun oluşabileceğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Funda Tengiz, “El yıkamanın etkinliği, uygulama tekniğine ve süresine bağlıdır. Bir dakikalık yıkama süresinde ortalama 10 metreküp seviyesinde mikrop azalması olmaktadır. Yıkama süresinin 30 saniyeden az olduğu durumlarda ancak logaritmik azalmanın olduğu, 2 dakikayı aşan sürenin de fazla bir ilave yararı olmadığı tespit edilmiştir. En az 30 saniye ellerimizi ovuşturarak yıkamalıyız. Parmak aralarının, tırnakların ve el sırtının iyice yıkandığından emin olmamız gerekir. Duruladıktan sonra parmaklar yukarı gelecek şekilde tutularak kâğıt havluyla kurutulmalıdır.” diye konuştu. “Özellikle kış aylarında bulaşıcı hastalıklar yaygınlaşıyor.” Afet durumlarında bile ilk düşünülen uygulamalardan birisinin el yıkama düzeninin kurulması olduğuna işaret eden Dr.Öğr.Üyesi Tengiz, “Bulaşıcı hastalıkların yaygınlaştığı kış aylarında özellikle toplu taşım araçlarında, hasta kişilerin dokunduğu yerlere temas sonucu geçebilecek hastalıklardan, ishal ve solunum yolu hastalıklarından düzenli el yıkama alışkanlığı ile korunabiliriz. El hijyeni için 30 saniye ayırmak,  kendi sağlığımız ve toplum sağlığı açısından hayati önem taşır.” dedi.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Sorumluluk Projeleri (SSP) Koordinatörlüğü, "Dünya El Yıkama Günü" kapsamında İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İKÇÜ Çiğli Kampüste standlar açarak el temizliğinin önemine dikkat çekti.

Tüm dünyada el yıkamanın yaygın olan bir alışkanlık olmamasının birçok hastalığa davetiye çıkardığının vurgulandığı etkinliklerde hasta, hasta yakınları ve üniversite öğrencilerine el yıkamanın önemi ve gerekliliği konularında bilgiler verildi, broşürler dağıtıldı.

İKÇÜ Tıp Fakültesi Sosyal Sorumluluk Projeleri (SSP) Koordinatörlüğü’nden Dr. Öğr. Üyesi Funda Tengiz danışmanlığında, Tıp Fakültesi Öğrencileri Bünyamin Akça, Boratay Ulucan, Sibel Öncel, Şafak Değirmenci, Gizem Çetinyol, Halil Leygara ile Bilge Aydemir'in yürütücülüğünde gerçekleştirilen etkinliğe, İKÇÜ SSP Koordinatörü Prof. Dr. Dilek Yılmaz Çiftdoğan'da katılarak destek verdi.

 El hijyeninin önemine dikkat çekmek için Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF ) tarafından belirlenen El Yıkama Gününde, doğru el yıkama yöntemine değinen İKÇÜ Tıp Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Funda Tengiz, “Enfeksiyon etkenlerinin bulaşmasında ilk sırada rol oynayan mekanizma direkt temas ve bunun da en önemli vasıtaları ellerdir.” dedi.

“En az 30 saniye.”

Gerek kişinin kendi vücut maddeleri ile gerekse de hasta veya diğer kaynaklarla teması ile birçok enfeksiyonun oluşabileceğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Funda Tengiz, “El yıkamanın etkinliği, uygulama tekniğine ve süresine bağlıdır. Bir dakikalık yıkama süresinde ortalama 10 metreküp seviyesinde mikrop azalması olmaktadır. Yıkama süresinin 30 saniyeden az olduğu durumlarda ancak logaritmik azalmanın olduğu, 2 dakikayı aşan sürenin de fazla bir ilave yararı olmadığı tespit edilmiştir. En az 30 saniye ellerimizi ovuşturarak yıkamalıyız. Parmak aralarının, tırnakların ve el sırtının iyice yıkandığından emin olmamız gerekir. Duruladıktan sonra parmaklar yukarı gelecek şekilde tutularak kâğıt havluyla kurutulmalıdır.” diye konuştu.

“Özellikle kış aylarında bulaşıcı hastalıklar yaygınlaşıyor.”

Afet durumlarında bile ilk düşünülen uygulamalardan birisinin el yıkama düzeninin kurulması olduğuna işaret eden Dr.Öğr.Üyesi Tengiz, “Bulaşıcı hastalıkların yaygınlaştığı kış aylarında özellikle toplu taşım araçlarında, hasta kişilerin dokunduğu yerlere temas sonucu geçebilecek hastalıklardan, ishal ve solunum yolu hastalıklarından düzenli el yıkama alışkanlığı ile korunabiliriz. El hijyeni için 30 saniye ayırmak,  kendi sağlığımız ve toplum sağlığı açısından hayati önem taşır.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.