Yeniden Refah Partisi'nden SUDAN Açıklaması
Yeniden Refah Partisi'nden SUDAN Açıklaması
Erbakan: "Dost ve kardeş Sudan'da halen sokak gösterilerinin devam etmesi, diğer Ortadoğu ülkelerinde yaşanan sancılı süreçleri de göz önüne aldığımızda, mevcut istikrarsızlığın birtakım dış etkilerle her an çatışma ortamına dönüşmesine yol açabilir."
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan Sudan'da yaşanan askeri darbe ile ilgili basına açıklamalarda bulunudu.
'Sudan’da meydana gelen gösterilerden sonra yönetimi ele alan Orgeneral Abdulfettah el Burhan’ın başkanlığındaki ‘Geçici Konsey’in; toplumsal barışı, istikrarı ve refahı artırıcı tedbirler alarak, kapsayıcı ve birleştirici bir siyasi anlayışı geliştirmesi, her türlü dış tehdit unsurlarının ortadan kaldırılmasına ve güçlü ve istikrarlı Sudan’a yönelik önemli bir zemin oluşturacaktır.
Dost ve kardeş Sudan’da halen sokak gösterilerinin devam etmesi, diğer Ortadoğu ülkelerinde yaşanan sancılı süreçleri de göz önüne aldığımızda, mevcut istikrarsızlığın birtakım dış etkilerle her an çatışma ortamına dönüşmesine yol açabilir. Özellikle, dış güçlerin göstericilerle diyalog içerisinde olması bu kuşkuları artırmaktadır.
2011 yılında bağımsızlığını kazanan Güney Sudan’da bağımsızlık ilanı sonrası meydana gelen olaylarda yaklaşık 400.000 kişi yaşamını yitirmiş ve bu olaylar 2013’te çarpışan taraflar arasında barış anlaşmasının imzalanmasıyla son bulmuş idi. Bu anlaşma sürecinin sona ermesine az bir zaman kala, Papa Francis’in diz çöküp Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir’in ayaklarını öperek muhalefet lideri Riek Marchar ile barış anlaşmasını uzatmasını istemesi dikkatlerden kaçmamıştır.
Batı, Güney Sudan’ın istikrarı için bu adımları atarken, ne yazık ki, geçmişte Sudan’ın bölünmesi için büyük bir çaba göstermiş ve Güney Sudan’ın bağımsızlığı yolunda yapılan halk oylamasını bizzat organize etmiştir. Bu referandum sırasında ABD eski başkanı Jimmy Carter’ın da yakıcı güneş altında adeta sandık müşahitliği yapması anlayanlar için ibretlik bir manzara olmuştur. Çifte standartçı dış güçler, Müslüman yönetimin hakim olduğu Sudan’ı karıştırmaya çalışırken, tam tersine Güney Sudan’da barış ve istikrar için çaba harcamaktadırlar.
Bu gerçeklerden yola çıkarak, dost ve kardeş Sudan’ın yeniden acılarla karşı karşıya kalmaması, millet iradesini önceleyen, kucaklayıcı ve kuşatıcı politikalarla bir an önce bu zor süreci atlatması en büyük temennimizdir. Bu noktada, ‘Sivil Geçiş Hükümeti’ne istikrarı ve güveni sağlamak için büyük iş düşmektedir.
Sonuç olarak, uluslararası konjonktür ve dış güçler tarafından müdahaleye ve etkiye imkân bırakılmadan, karşılıklı anlayış çerçevesinde sorunların çözüme kavuşturulması, dost ve kardeş Sudan’ın bir an önce normalleşerek düzlüğe çıkması en büyük temennimizdir' dedi.
Haber: Murat MARAP
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.