Doç. Dr. Ekşi, “Her insan hayat kurtarabilir”
Doç. Dr. Ekşi, “Her insan hayat kurtarabilir”
Ege Üniversitesi’nde, Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım(Paramedik) Bölümü öğrencileri tarafından Dünya Kalbi Yeniden Canlandırma Günü kapsamında “Kalp Masajı Farkındalık Etkinliği” düzenlendi. Etkinlikte, konuşmacı olarak Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Süreyya Gümüşsoy yer aldı. Ege Üniversitesi 1 No’lu Öğrenci Yemekhanesi önünde düzenlenen etkinliğe Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ali Ekşi, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Etkinlikte konuşan Doç. Dr. Ali Ekşi, kalp ve solunumun durması halinde en fazla beş dakika sonra beyin hücrelerinde hasar oluşacağını ifa etti. Doç. Dr. Ekşi, “ Kalbi duran bir hastaya yapılacak olan kalp masajı ve suni solunum, beyin ve kalp dokularında hasar oluşma hızını yavaşlatır. Bu sayede hastanın yeniden yaşama dönme şansı artar” dedi.
İlk yardımın herkesçe bilinmesi gerektiğini, bu sayede pek çok hayatın kurtarılabileceğini belirten Doç. Dr. Ekşi, “16 Ekim Dünya Kalbi Yeniden Canlandırma Günü için bu tip etkinliklerin düzenlenmesi çok önemli. Halkın ilk yardım konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor ve ülke politikası olarak en büyük eksikliğimiz de bu. Kalp durması halinde sağlık ekipleri gelene kadar müdahale edebilecek kimse olmuyor. Her insan hayat kurtarabilir. Bunun farkında olmalıyız” diye konuştu.
Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Gümüşsoy, “Bilinci kapalı bir hastada, solunumun olmadığı fark edilir edilmez profesyonel sağlık yardımı gelinceye kadar geçecek olan ilk dakikalarda yapılacak olan kalp masajı, hastanın yeniden yaşama dönme şansını artırır. Bu konuda farkındalık ve bilinç oluşturmak adına öğrencilerimiz, kalp masajı eğitimi vermek ve ilk yardımın önemini anlatmak amacıyla bu etkinliği düzenledi. Sizler de hayat kurtarabilirsiniz” diye konuştu.
“Devlet kamu spotu uygulamalarında bulunmalı”
Devlet teşvikinin ilk yardım bilinci açısından önemini vurgulayan Öğr. Gör. Dr. Gümüşsoy, “Sağlık ekiplerine haber vermek çoğu zaman yeteriz kalıyor. İlk beş dakika içerisinde bir ekibin hastaya ulaşması oldukça zor. Bu nedenle iş, çevredeki vatandaşlarımıza düşüyor. Pek çok dernek bu konuda farkındalık sağlamak için çalışmalar yapıyor ancak devletimizin de bu farkındalığı sağlamak için çalışmalar yapması, kamu spotu gibi uygulamalarda bulunması gerekiyor” dedi.
Etkinlik “Bee Gees” grubuna ait “Stayin’ Alive” adlı şarkı eşliğinde gerçekleştirildi. Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Ekşi, özellikle bu şarkının seçildiğini söyleyerek, “ Etkinlikte seçilen şarkı 100 metronomiye sahip bir şarkı. Aynı zamanda ‘hayatta kal’ anlamını taşıyor. Kalp durması anında, kalp masajı uygulaması da dakikada 100 kez yapılmaktadır ve hastanın hayata dönme şansını artırır. Bu nedenle ilk yardım eğitimlerinde bu şarkıyı kullanmayı tercih ediyoruz” diye konuştu.
Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği etkinlik boyunca İlk ve Acil Yardım(Paramedik) öğrencileri tarafından uygulamalı ilk yardım eğitimi verildi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.