Mahkeme: “Tüketicinin Araç Alırken Tramere Bakma Zorunluluğu Yok” Dedi

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 22.10.2019 - 15:31, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:39 1194+ kez okundu.
 

Mahkeme: “Tüketicinin Araç Alırken Tramere Bakma Zorunluluğu Yok” Dedi

İzmir’de B.Ö. isimli vatandaş, ekspertiz kontrolü yaptırmadan aldığı otomobili ayıplı çıktı. Tüketici konuyu mahkemeye taşıyarak 40 bin lira tazminat kazandı.
Araç Kazalı Çıktı İzmir’de vatandaş B.Ö, İzmir’de faaliyet gösteren Ö.A. Ltd. Şti’nden 325.000 TL’lik BMW marka bir araç satın aldı. Satış esnasında davalı şirketin beyanına güvenen B.Ö. aracı satın aldı. Bu esnada araç üzerinde herhangi ekspertiz incelemesi yaptırmayan ve tramer sorgusu yapmayan vatandaş, aracı belli bir süre kullandıktan sonra aracı başka birine satmak istedi. Aracın eksper taraması sonrasında kazalı olduğunu öğrenen mağdur B.Ö. soluğu Avukat Alperen Cihan Çetinkaya’nın yanında aldı. B.Ö. Avukat Çetinkaya aracılığıyla İzmir 5. Sulh Hukuk Mahkemesine tespit ve tazminat davası açtı. Mahkeme Alıcıyı Haklı Buldu Açılan dava sonucunda yerel mahkeme ‘‘Vatandaşın aracı ekspertize gösterme veya tramer sorgusu yaptırma zorunluluğu yoktur, satışı gerçekleştiren şirket ise serbest meslek erbabı olduğundan ayıplı maldan sorumluluğu vardır.’’ diyerek, davalı şirketin, vatandaşa 40.000 TL tazminata ödemesine hükmetti. Mahkeme sonrasında müvekkili adına açıklama yapan Avukat Alperen Cihan Çetinkaya, şöyle konuştu: “Müvekkilim, ticaretle uğraşmayan bir vatandaş olarak güvene dayanarak araç aldığını, vatandaşın araç alırken aracı ekspertize gösterme veya tramer sorgusu yaptırma gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır.  Ancak aksine bu işi ticaret olarak yapan davalının ise dürüstlük kuralları ve güvene dayalı bir ticaretle bağlı olan davalının, piyasa değeri 285 bin lira olan aracı 325 bin liraya satması kanuna aykırıdır. Bu zararın firmadan tahsil edilmesi amacıyla dava açtık. Mahkeme, bizim talebimizi haklı görerek davalının 40 bin lira tazminat ödemesine hükmetti” Davalı, Reddini İstedi Davalı Firma ise mahkemeye gönderdiği savunmasında, davacı B.Ö.’nün alım-satım esnasında bu ayıbı rahatlıkla tramer sorgusuyla görebileceğini veya ekspertize göstererek tespit edebileceğini, vatandaşın kötü niyetli olduğunu belirterek, davanın reddini istedi.
İzmir’de B.Ö. isimli vatandaş, ekspertiz kontrolü yaptırmadan aldığı otomobili ayıplı çıktı. Tüketici konuyu mahkemeye taşıyarak 40 bin lira tazminat kazandı.

Araç Kazalı Çıktı

İzmir’de vatandaş B.Ö, İzmir’de faaliyet gösteren Ö.A. Ltd. Şti’nden 325.000 TL’lik BMW marka bir araç satın aldı. Satış esnasında davalı şirketin beyanına güvenen B.Ö. aracı satın aldı. Bu esnada araç üzerinde herhangi ekspertiz incelemesi yaptırmayan ve tramer sorgusu yapmayan vatandaş, aracı belli bir süre kullandıktan sonra aracı başka birine satmak istedi. Aracın eksper taraması sonrasında kazalı olduğunu öğrenen mağdur B.Ö. soluğu Avukat Alperen Cihan Çetinkaya’nın yanında aldı. B.Ö. Avukat Çetinkaya aracılığıyla İzmir 5. Sulh Hukuk Mahkemesine tespit ve tazminat davası açtı.

Mahkeme Alıcıyı Haklı Buldu

Açılan dava sonucunda yerel mahkeme ‘‘Vatandaşın aracı ekspertize gösterme veya tramer sorgusu yaptırma zorunluluğu yoktur, satışı gerçekleştiren şirket ise serbest meslek erbabı olduğundan ayıplı maldan sorumluluğu vardır.’’ diyerek, davalı şirketin, vatandaşa 40.000 TL tazminata ödemesine hükmetti. Mahkeme sonrasında müvekkili adına açıklama yapan Avukat Alperen Cihan Çetinkaya, şöyle konuştu:

“Müvekkilim, ticaretle uğraşmayan bir vatandaş olarak güvene dayanarak araç aldığını, vatandaşın araç alırken aracı ekspertize gösterme veya tramer sorgusu yaptırma gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır.  Ancak aksine bu işi ticaret olarak yapan davalının ise dürüstlük kuralları ve güvene dayalı bir ticaretle bağlı olan davalının, piyasa değeri 285 bin lira olan aracı 325 bin liraya satması kanuna aykırıdır. Bu zararın firmadan tahsil edilmesi amacıyla dava açtık. Mahkeme, bizim talebimizi haklı görerek davalının 40 bin lira tazminat ödemesine hükmetti”

Davalı, Reddini İstedi

Davalı Firma ise mahkemeye gönderdiği savunmasında, davacı B.Ö.’nün alım-satım esnasında bu ayıbı rahatlıkla tramer sorgusuyla görebileceğini veya ekspertize göstererek tespit edebileceğini, vatandaşın kötü niyetli olduğunu belirterek, davanın reddini istedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.