Minik ellerden dev temizlik
Minik ellerden dev temizlik
Bahçeşehir Koleji, Çevre Kirliliğine Dikkat Çekmek Amacıyla Türkiye'nin Tüm Kıyı Kesimlerinde Bulunan Şubeleriyle Eş Zamanlı Olarak, 'tek Evimiz Dünya' Sloganıyla, Kıyı Temizleme Etkinliği Gerçekleştirdi.
Bahçeşehir Kolejinin çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla Türkiye’nin tüm kıyı kesimlerinde bulunan şubeleriyle eş zamanlı olarak ’Tek evimiz dünya’ sloganıyla düzenlediği etkinlikte 14 bin 500 kişi, 36 ton çöp topladı
Türkiye’nin tüm kıyı kesimlerinde şubesi bulunan Bahçeşehir Koleji, çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla eş zamanlı olarak kıyı temizliği etkinliği gerçekleştirdi. ’Tek evimiz dünya’ sloganıyla İzmir İnciraltı Kent Ormanı’nda toplanan 500 öğrenci, veli ve öğretmen, ellerinde ’Suyu kirletmek hayatı tüketmektir’, ’Atıklarımızı çevreye değil çöp kutusuna atalım’ yazılı pankartlarla sahile yürüdü. İlkokuldan liseye kadar farklı yaş gruplarından öğrenciler, ellerine eldiven giyerek çöp poşetlerine sahilde buldukları atıkları doldurdu. İzmarit, pet şişe kapağı, ambalaj atıkları, plastik şişe, cam şişe gibi atıkların toplandığı etkinlikte, öğrenciler çevreyi kirletmeme konusunda bilinçlendi.
"Dünya bizim gerçek evimiz"
Etkinlikte manifestoyu okuyan öğrenci Hatice Beyza Güngör, "Evlerimizin içini her zaman temiz tutuyoruz, Ayakkabıyla girmiyor, çöpleri yere atmıyoruz. Bizler, dünyamızın evimiz olduğunu biliyoruz ve büyüklerimizin de bunun farkında olmalarını istiyoruz. Dünya bizim gerçek evimiz. Yaşadığımız evlere gösterdiğimiz özeni çevremize de göstermeliyiz. Gezegenimizin dörtte üçünü denizler ve okyanuslar kaplar. Yaşamın başladığı yer olan denizler ve okyanuslar, yaşamın devam edebilmesi için de çok önemlidir. Bu nedenle temiz tutmaya denizlerden başlamalıyız. Bugün Türkiye’nin dört bir yanındaki arkadaşlarımızla birlikte yaşadığımız şehrin kıyılarında atıkları topluyoruz. Amacımız insanların oluşturduğu bu kirliliğin son bulması için farkındalık sağlamak. Topladığımız her atık bizim geleceğimiz için tehdittir. Temiz denizler, temiz kıyılar, temiz sokaklar ve temiz bir dünya en çok biz çocukların hakkı. Bizden sonraki nesillere, böyle bir temizlik hareketine girişmek zorunda olmadıkları bir dünya bırakabilmek için buradayız. Bize katılın, bize kulak verin ve bu bilinçlenme hareketini çevrenize yayın" dedi.
“Çevreyi kirletenlere yaptırım uygulanmalı”
Kıyı temizleme etkinliğine katılan öğrencilerden Bensu Kemiksiz (8), "Şişe kapağı, oyuncaklar, plastik atıklar ve tüyler topladım. Burayı temizlediğim için kendimi iyi hissediyorum. Annemle beraber geldim. Doğamızı pisletmemeliyiz" dedi.
Annesi ile birlikte çöp toplayan Ela Söylemezoğlu (9), "Geldiğimizde burası pisti, en çok izmarit ve şişe kapağı topladık. Artık çöpleri yere veya denize değil çöp kutusuna atmalıyız. Yoksa her yer kirleniyor, denizlerin rengi koyulaşıyor ve her yer çöple doluyor" diye konuştu.
Şişeler, kapaklar, cam parçaları topladıklarını anlatan Mert Karadoğan (11) ise, "İnsanların çevreyi kirletmemeleri için bir yaptırım uygulanmalı. Mesela bir şey çalındığında para veya hapis cezası oluyorsa, buna da bir ceza olmalı. Çevre kirlenince içme suyumuz kirleniyor, denizlere petrol atıkları bulaştığı için insanlar sahillere gelemiyor, hayvanlar ölüyor. Hatta bazen bizim sahilimize ölü köpek balıkları vuruyor" dedi.
Bu arada, Bahçeşehir Koleji Muğla Kampüsü öğrencileri de kıyı temizliği için Akyaka’da buluştu. Muğla Valisi Esengül Civelek’in destek verdiği etkinliğe 7’den 70’e yaklaşık 150 kişi katıldı.
36 ton çöp toplandı
BUEK Başkanı Enver Yücel, tüm Türkiye’de Bahçeşehir Koleji ailesine üye 60 ayrı kampüsten 14 bin 500 kişinin etkinliğe katıldığını, 36 ton çöp toplandığını açıkladı. Yücel, doğaya sahip çıkmak adına gerçekleştirilen bu güzel ve önemli etkinliği geleneksel hale getirmeyi planladıklarını dile getirdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.