Uzmandan “Bel fıtığı ameliyat edilmeden tedavi edilebilir” açıklaması

SAĞLIK (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 13.04.2020 - 14:51, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:40 2675+ kez okundu.
 

Uzmandan “Bel fıtığı ameliyat edilmeden tedavi edilebilir” açıklaması

FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON UZMANI DR. CANBERK GÜL, HER BEL FITIĞININ AMELİYATLA TEDAVİ EDİLMESİNİ DOĞRU BULMADIĞINI BELİRTEREK, “DÜNYA TIBBININ KABUL ETTİĞİ BEL FITIĞI AMELİYAT NEDENLERİNİN DIŞINDAKİ RAHATSIZLIKLARA SAHİP HASTALAR AMELİYAT OLMADAN TEDAVİ OLABİLİR” DEDİ.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Canberk Gül, her bel fıtığının ameliyatla tedavi edilmesini doğru bulmadığını belirterek, “Dünya tıbbının kabul ettiği bel fıtığı ameliyat nedenlerinin dışındaki rahatsızlıklara sahip hastalar ameliyat olmadan tedavi olabilir” dedi. Fazla tetkik istemenin her zaman doğru bir şey olmadığına dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Canberk Gül, “Bu durumu gerçek yaşanmış bir hasta örneğiyle anlatmak istiyorum. Geçenlerde başka bir şehirde yaşayan bir hasta şiddetli bel ağrısı nedeniyle polikliniğimize başvurdu. Elinde daha önce çekilmiş 5 adet Lomber (bel) MR ı vardı. Neden bu kadar fazla sayıda MR çekildiğini sorduğumda, hasta bel ağrısı nedeniyle birçok doktora başvurduğunu; çoğu hekimin henüz muayene bile etmeden MR istediğini söyledi. Çekilen tüm MR filmlerinde de bel fıtığının patlamış olduğu görülüyordu. Doktorlar acil ameliyat olması gerektiğini; aksi takdirde sakat kalabileceğini söylemiş. Hasta çok stresli ve telaşlı bir halde bize başvurdu. Öncelikle hastamızı dikkatli bir şekilde dinledik, öğrenmek istediğimiz şeyleri sorguladık ve sonrasında hastamızı detaylı bir şekilde muayene ettik. Hasta anamnez ve muayene aşamalarının ardından hastanın ameliyat olmasına gerek kalmadığını, uygulayacağımız tedavilerle sağlığına kavuşabileceğine kanaat getirdik” diye konuştu. “İyi hekimliğin olmazsa olmazı hastaya dokunmaktır” diyen Dr. Gül, “Eğer siz hastayı iyi muayene ederseniz, hastanın anlattıkları ve muayene bulgularını iyi bir şekilde birleştirebilirsiniz, birçok hastaya MR çektirmeden tanı koyabilir ve tedavi edebilirsiniz. Dünya tıbbı tarafından kabul edilen kılavuzlara göre bel fıtığı için iki ameliyat nedeni bildirilmiştir. Birincisi düşük ayak yani kas güçsüzlüğünün olması; ikinci durum ise idrar kaçırma şikayetinin bulunmasıdır. Sizin şiddetli, dayanılmaz ağrılarınızın olması veya MR da bel fıtığının patlamış olması kesin olarak bir ameliyat nedeni değildir” diye konuştu. Dünyanın kabul ettiği bel fıtığı ameliyat kriterleri Kendisine başvuran hastada dünya tıbbının kabul ettiği ameliyat kriterlerinin ikisinin de bulunmadığını ifade eden Dr. Gül, “Hastamıza kendi geliştirdiğimiz enjeksiyon tedavimizi uyguladık. Tedavi sonrası daha birinci dakikada hastamızın ağrısı tamamen geçti ve de hasta ameliyat olmaktan vazgeçti. Bu hastamız 1 ay sonra tekrar başvurdu bize ve halen hiç ağrısı yoktu” şeklinde konuştu. Bel ağrısı çeken kişi veya yakınlarına önemli uyarılarda bulunan Dr. Gül, şunları söyledi: “Her bel ağrısı bel fıtığı değildir. Bel ağrılarınız için hemen MR çektirmeyin. MR bulgularına göre kesinlikle ameliyat kararı vermeyin. Sizi gerçekten dinleyip, muayene eden bir hekime görünmeye özen gösterin.”
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON UZMANI DR. CANBERK GÜL, HER BEL FITIĞININ AMELİYATLA TEDAVİ EDİLMESİNİ DOĞRU BULMADIĞINI BELİRTEREK, “DÜNYA TIBBININ KABUL ETTİĞİ BEL FITIĞI AMELİYAT NEDENLERİNİN DIŞINDAKİ RAHATSIZLIKLARA SAHİP HASTALAR AMELİYAT OLMADAN TEDAVİ OLABİLİR” DEDİ.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Canberk Gül, her bel fıtığının ameliyatla tedavi edilmesini doğru bulmadığını belirterek, “Dünya tıbbının kabul ettiği bel fıtığı ameliyat nedenlerinin dışındaki rahatsızlıklara sahip hastalar ameliyat olmadan tedavi olabilir” dedi.

Fazla tetkik istemenin her zaman doğru bir şey olmadığına dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Canberk Gül, “Bu durumu gerçek yaşanmış bir hasta örneğiyle anlatmak istiyorum. Geçenlerde başka bir şehirde yaşayan bir hasta şiddetli bel ağrısı nedeniyle polikliniğimize başvurdu. Elinde daha önce çekilmiş 5 adet Lomber (bel) MR ı vardı. Neden bu kadar fazla sayıda MR çekildiğini sorduğumda, hasta bel ağrısı nedeniyle birçok doktora başvurduğunu; çoğu hekimin henüz muayene bile etmeden MR istediğini söyledi. Çekilen tüm MR filmlerinde de bel fıtığının patlamış olduğu görülüyordu. Doktorlar acil ameliyat olması gerektiğini; aksi takdirde sakat kalabileceğini söylemiş. Hasta çok stresli ve telaşlı bir halde bize başvurdu. Öncelikle hastamızı dikkatli bir şekilde dinledik, öğrenmek istediğimiz şeyleri sorguladık ve sonrasında hastamızı detaylı bir şekilde muayene ettik. Hasta anamnez ve muayene aşamalarının ardından hastanın ameliyat olmasına gerek kalmadığını, uygulayacağımız tedavilerle sağlığına kavuşabileceğine kanaat getirdik” diye konuştu.

“İyi hekimliğin olmazsa olmazı hastaya dokunmaktır” diyen Dr. Gül, “Eğer siz hastayı iyi muayene ederseniz, hastanın anlattıkları ve muayene bulgularını iyi

bir şekilde birleştirebilirsiniz, birçok hastaya MR çektirmeden tanı koyabilir ve tedavi edebilirsiniz. Dünya tıbbı tarafından kabul edilen kılavuzlara göre bel fıtığı için iki ameliyat nedeni bildirilmiştir. Birincisi düşük ayak yani kas güçsüzlüğünün olması; ikinci durum ise idrar kaçırma şikayetinin bulunmasıdır. Sizin şiddetli, dayanılmaz ağrılarınızın olması veya MR da bel fıtığının patlamış olması kesin olarak bir ameliyat nedeni değildir” diye konuştu.

Dünyanın kabul ettiği bel fıtığı ameliyat kriterleri

Kendisine başvuran hastada dünya tıbbının kabul ettiği ameliyat kriterlerinin ikisinin de bulunmadığını ifade eden Dr. Gül, “Hastamıza kendi geliştirdiğimiz enjeksiyon tedavimizi uyguladık. Tedavi sonrası daha birinci dakikada hastamızın ağrısı tamamen geçti ve de hasta ameliyat olmaktan vazgeçti. Bu hastamız 1 ay sonra tekrar başvurdu bize ve halen hiç ağrısı yoktu” şeklinde konuştu.

Bel ağrısı çeken kişi veya yakınlarına önemli uyarılarda bulunan Dr. Gül, şunları söyledi:

“Her bel ağrısı bel fıtığı değildir. Bel ağrılarınız için hemen MR çektirmeyin. MR bulgularına göre kesinlikle ameliyat kararı vermeyin. Sizi gerçekten dinleyip, muayene eden bir hekime görünmeye özen gösterin.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.