Irkçılığa karşı güçlü yanıt!
Irkçılığa karşı güçlü yanıt!
Almanya’nın Chemnitz kentinde önceki akşam düzenlenen ırkçılık karşıtı konsere katılım yüksek oldu. 20 bin kişi beklenirken 65 bin kişi geldi. Chemnitz, “Biz daha çoğuz” çağrısıyla düzenlenen konserle radikal sağ ve ırkçılığa karşı etkili bir cevap verdi
Almanya'nın Doğu eyaleti Saksonya’nın Chemnitz kenti 25 Ağustos’ta annesi Alman babası Kübalı bir Alman’ın iki mülteci tarafından öldürmesiyle başlayan olaylarla günlerdir tüm dünyanın gündeminde. Cinayeti siyasi malzeme yaparak kentte yabancı avına çıkan Neo-naziler, holiganlar, radikal sağcılar gövde gösterileriyle bölgede korku ve linç havası estirmişti. Chemnitzli rock grubu Kraftklub ve Die Toten Hosen adlı ünlü müzik grubu ise önceki akşam “Wir sind mehr” (Biz daha çoğuz) çağrısıyla ırkçı saldırılara, yabancı düşmanlığına karşı kentte bir konser düzenledi.
GENÇLER İLGİ GÖSTERDİ
Konsere 20 bin civarında insan bekleniyordu. Ama 65 bin kişi geldi. Büyük çoğunluğu genç olan katılımcılar, ellerinde “Bugün yabancı, yarın arkadaş”, “Almanya renkli”, “Kapalı odalar küflenir” yazılı pankartla, tempo tutarak, dans ederek, müthiş bir festival havası estirdi. Meydanın etrafında binaların balkon ve terasları insan doluydu.
Konser, bıçaklı kavgada hayatını kaybeden bir çocuk babası Daniel H. ve yabancı düşmanı saldırılara kurban gidenler için bir dakikalık saygı duruşuyla açıldı. Rock grubu Kraftklub solisti Felix Kummer, sahneye çıkıp “İyi Akşamlar Karl Marx” şehri deyince, yer yerinden oynadı. Karl Marx 250 bin nüfuslu Chemnitz’in eski adıydı. Felix Kummer orada gördüğü Almanya’nın güzel yüzünü tarif etti: “Farklı, sempatik bu güzel yüzleri, gözleri görmek inanılmaz güzel bir şey. Burada olduğunuz için çok mutluyuz.”
‘ÇOĞUNLUK BİZİZ’
Die Toten Hosen grubunun solisti Campino şunları söyledi: “Bu, sağa karşı bir sol mücadele değil. Biz, hangi siyasi renkten olursa olsun, saldırgan sağ bir güruha karşı bir duruş sergilemek için, insani yanımızı göstermek için buradayız. Irkçılığa, yabancı düşmanlığına yer yok demek için burdayız. Biz onu daha kar topuyken, çığa dönüşmeden dağıtmak için buradayız. Çoğunluk biziz. Yaşlı, genç, hep beraber renkliyiz. Bu kadar insanı burada görünce, inanın gözlerim doldu.”
‘KATILMAMIZ GEREKTİ’
Chemnitz yakınlarındaki Olbernhau kentinden ailesiyle birlikte gelen Martin Steiner, “Bir gösteriye katılmak zaman isteyen, yorucu bir şey. Ama katılmak, tavır göstermek zorunda hissettik kendimizi” dedi. “Almanya altın çağını yaşıyor. Refah zirvede. İşsizlik yok denecek kadar az. Nerden kaynaklanıyor bu yabancı düşmanlığı” sorusuna cevapları, “Biz küçük bir kentte yaşıyoruz. Hemen hemen herkes herkesi tanıyor. Çok az yabancı var. Ama insanların yüzde 25’i AfD’yi seçti. Her dört kişiden biri demek bu. Çok şaşırdık. İnsanlarda siyaset tarafından ihmal edildikleri hissi var. Eğitim sorunu var. İnsanlar Doğu Almanya döneminden kalma istihbarat teşkilatı Stasi etkisini halen atamadı üzerinden. Konuşmuyorlar. Konuşmaya korkuyorlar. Biz Çek sınırındayız. ‘Çek’ten çingeneler gelecek tüm bisikletlerimizi çalacaklar’ diye konuşuyorlar. Bizim orda bir inşaat şirketi var. Sahibi kaçak işçi çalıştırdığı için gözaltına alındı. Ama insanlar, orada çalışan yabancı işçiler bıçak çekmiş diye anlatıyorlar olayı” oldu.
Kentteki Cafe Brasil’de çalışan Tunus kökenli bir İtalyan garson ise olaylarla ilgili, “İnsanların yüzü gülmüyor. Hep iş, iş ve iş düşünüyorlar. Yaşama, aşka zaman yok. Belki de ondan” dedi.
AFD’Lİ VEKİLDEN NEFRET MESAJI
AfD’nin radikal sağ kanadından milletvekili Beatrix von Storch, Chemnitz’de ırkçılık karşıtı konsere katılanlara kin ve nefret yağdırdı. Storch, Twitter hisabından konsere katılanları, “Merkel’in Kulları” olarak niteledi. Vekilin mesajına sosyal medyadan tepki yağdı. Beatrix von Storch, Twitter hesabında “Siz çok değilsiniz. Siz Merkel’in kullarısınız. Siz iğrençsiniz. Siz cesetler üzerinde yürüyorsunuz” diye yazdı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.