İstanbul’da iki AVM’ye güneş enerjisi santrali kurulacak
İstanbul’da iki AVM’ye güneş enerjisi santrali kurulacak
İstanbul’da iki AVM’ye güneş enerjisi santrali kurulacak
Akenerji ve Akiş Gayrimenkul arasında Akasya ve Akbatı alışveriş merkezlerinin çatı alanlarında kurulmak üzere güneş elektrik santrali anlaşması imzalandı. ‘Yap-İşlet-Devret Modeli’ ile gerçekleşecek proje kapsamında enerji şirketi, santrallerin kurulumunu ve enerji yönetimini Esco modeliyle gerçekleştirecek.
Akenerji, İstanbul’un en önemli alışveriş merkezleri arasında bulunan Akasya ve Akbatı’nın çatı güneş enerjisi santrallerinin yapımı ile birlikte 15 yıllığına işletmesini ve enerji yönetimini üstlendi. Akenerji Elektrik Enerjisi İthalat İhracat ve Toptan Ticaret A.Ş. ve Akiş Gayrimenkul A.Ş. arasında imzalanan ‘Güneş Elektrik Santrali Alan Tahsis, Kurulum, Kullanım ve Enerji Yönetimi Hizmeti Sözleşmesi’ kapsamında Akiş’in sahip olduğu iki AVM’nin çatı alanlarında ‘Yap-İşlet-Devret Modeli’ ile güneş enerjisi santralleri kurulacak.
Sözleşme kapsamında enerji şirketi, güneş santralinin kurulumu için gerekli olan yatırımı sağlayacak ve 15 yıllık sözleşme süresi boyunca santralin işletmesini üstelenecek. Sözleşme süresinin sonunda ise santrallerin tüm hakları Akiş Gayrimenkul’e devredilecek. Enerji şirketi ve Akiş arasında gerçekleştirilen iş birliği sayesinde, iki AVM’nin enerji tüketiminin bir kısmı güneş enerjisi santralinden karşılanacak. Proje enerji maliyetlerinin ve karbon ayak izlerinin azaltılmasına katkı sağlayacak.
“Sürdürülebilirlik hedeflerine hizmet eden bir proje”
Akenerji Genel Müdürü Serhan Gençer, AKİŞ Gayrimenkul ile atılan imzanın hayırlı olmasını temenni ettiğini belirterek çatı GES projelerinin şirketlerin sürdürülebilirlik hedeflerine hizmet ettiğine dikkat çekti. Gençer, “Sürdürülebilirlik hedeflerimiz kapsamında bütünsel bir bakış açısıyla değer yaratmaya odaklanıyoruz. Bu nedenle yenilenebilir kaynaklara yapılan tüm yatırımları önemli ve değerli buluyoruz. İstanbul’un iki büyük alışveriş merkezi olan Akasya ve Akbatı AVM’nin bu son derece önemli enerji projesini üslenmekten mutluluk duyuyor, AKİŞ Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile olan bu önemli iş birliğimizin hayırlı olmasını temenni ediyoruz” dedi.
“Sürdürülebilirlik, şirketimizin ana gündem maddelerinden”
Akiş GYO Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü İ. Gökşin Durusoy, "Sürdürülebilirlik şirketimizin ana gündem maddelerinden biri olmaya devam ediyor. Geliştirdiğimiz topluma duyarlı, inovasyon ve dijitalleşme odaklı uygulamalar ile 2022 yılı itibarıyla Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’ne girmeye de hak kazandık. Karbon ayak izimizi azaltmak, enerji ve su tasarrufu sağlamak gibi birçok hedef belirleyip, bu hedefleri gerçekleştirmek için çalışmalarımızı sürdürürken şimdi de enerji şirketi iş birliği ile kendi enerjimizi temiz kaynaklarla üretmek açısından önemli bir adım atıyoruz. Yenilenebilir kaynaklara yapılan tüm yatırımları çok kıymetli buluyoruz. Sektöre de örnek olacak bu yöndeki adımlarımızı sürekli kılmak en önemli hedeflerimiz arasında” dedi.
Enerji şirketinin çatı GES’lerinde ‘Yap-İşlet-Devret Modeli’ nasıl işliyor?
Yapılan açıklamaya göre, 2019’da yayımlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğindeki destek mekanizmaları sayesinde çatı üzerine kurulu güneş enerjisine dayalı elektrik santralleri, enerji maliyetlerini düşürme konusunda önemli bir seçenek halinde geldi. Enerji şirketi, iş ortaklarının ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini güneş enerjisinden üretmek amacıyla, ilgili yönetmelik kapsamında santral yatırımını gerçekleştiriyor ve sözleşme süresi boyunca uzlaşılan kriterlere göre santrali işletiyor. Süreç sonunda santral iş ortağına devrediliyor. Projenin tüm finansman, mühendislik, başvuru, uygulama, kurulum, devreye alma ve işletme süreçleri enerji şirketi tarafından üstleniliyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.