İzmir'de kaçak kazı operasyonunda Roma döneminde ait bir manastır ile 1500 yıllık mozaiğe rastlandı

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 03.04.2021 - 15:49, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:40 1563+ kez okundu.
 

İzmir'de kaçak kazı operasyonunda Roma döneminde ait bir manastır ile 1500 yıllık mozaiğe rastlandı

İzmir'de kaçak kazı operasyonunda Roma döneminde ait manastır ile 1500 yıllık mozaiğe rastlandı. Konuyla alakalı konuşan İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Hünkar Keser, "Bölgeye ulaşım çok zor.
Manastır ve mozaikle alakalı gerekli incelemeler yapılacak. Büyük ihtimalle 14. yüzyıldan kalma" ifadelerinde bulunurken, mozaiği satmaya çalışan 2 kişi yakalandı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, araçla ulaşım imkanının olmadığı dağlık alanda kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine çalışma başlattı. Belirtilen adrese operasyon gerçekleşen ekipler, toprağın 2 metre altındaki tarihi kalıntıları çıkarmaya çalışan 2 kişiyi yakaladı. BÖLGE KORUMAYA ALINDI Jandarmanın bilgilendirmesi üzerine İzmir Arkeoloji Müzesi uzmanları bölgede inceleme yaptı. Çalışmalar sonunda, Roma dönemine ait manastır kalıntısı ve dünyada eşine az rastlandığı belirtilen 1500 yıllık mozaik tespit edildi, bölge koruma altına alındı. MOZAİĞİN ÜSTÜNDE YAZI DİKKAT ÇEKTİ Sarmaşık motifleriyle süslenmiş eserin üstündeki, mozaiği "kilisenin ihtiyar heyetinden bir erkeğin ailesinin esenliği için yaptırdığına" Dair yazı dikkati çekti. Mozaikler, çalışmalarından sonra müzeye götürülecek. Manastır için ayrı çalışma yapılacak. BÖLGENİN ULAŞIMI ZOR İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Hünkar Keser, bölgenin tescilli alan olduğunu söyledi. Jandarmanın bölgede kaçak kazı yapanları yakaladığını ve kendilerine bilgi verdiğini, "Burası dağlık bir bölge ve ulaşması çok zor. Jandarmanın ihbarı üzerine uzmanlarımızla alana geldik. Taban mozaiklerini tespit ettik. Burası manastır olarak kullanılmış ve bazilikası var." Eserin arkeolojik açıdan büyük önem taşıdığını, buradaki işlemlerinden sonra mozaikleri müzeye taşıyacaklarını dile getirdi. HASSASİYET İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ Manastırın 4. yüzyıl ila 14. yüzyılda kullanıldığını tahmin ettiklerini, "Burada bulunan mozaikler arkeolojik açıdan çok değerli. Patika yollardan traktörle gelinebilecek bir noktada yer alıyor. Bu bir evrensel kültür varlığı ve nadir rastlanan bir eser. Korumasını sağlayıp gerekli yazışmaları yaptıktan sonra taban mozaiğini alıp müzeye taşıyacağız. Gösterdikleri hassasiyet için güvenlik güçlerine çok teşekkür ediyoruz." Hünkar Keser, uzmanların bölgede daha detaylı inceleme başlatacağını sözlerine ekledi.
İzmir'de kaçak kazı operasyonunda Roma döneminde ait manastır ile 1500 yıllık mozaiğe rastlandı. Konuyla alakalı konuşan İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Hünkar Keser, "Bölgeye ulaşım çok zor.

Manastır ve mozaikle alakalı gerekli incelemeler yapılacak. Büyük ihtimalle 14. yüzyıldan kalma" ifadelerinde bulunurken, mozaiği satmaya çalışan 2 kişi yakalandı.

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, araçla ulaşım imkanının olmadığı dağlık alanda kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine çalışma başlattı.

Belirtilen adrese operasyon gerçekleşen ekipler, toprağın 2 metre altındaki tarihi kalıntıları çıkarmaya çalışan 2 kişiyi yakaladı.

BÖLGE KORUMAYA ALINDI

Jandarmanın bilgilendirmesi üzerine İzmir Arkeoloji Müzesi uzmanları bölgede inceleme yaptı. Çalışmalar sonunda, Roma dönemine ait manastır kalıntısı ve dünyada eşine az rastlandığı belirtilen 1500 yıllık mozaik tespit edildi, bölge koruma altına alındı.

MOZAİĞİN ÜSTÜNDE YAZI DİKKAT ÇEKTİ

Sarmaşık motifleriyle süslenmiş eserin üstündeki, mozaiği "kilisenin ihtiyar heyetinden bir erkeğin ailesinin esenliği için yaptırdığına" Dair yazı dikkati çekti. Mozaikler, çalışmalarından sonra müzeye götürülecek. Manastır için ayrı çalışma yapılacak.

BÖLGENİN ULAŞIMI ZOR

İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Hünkar Keser, bölgenin tescilli alan olduğunu söyledi. Jandarmanın bölgede kaçak kazı yapanları yakaladığını ve kendilerine bilgi verdiğini, "Burası dağlık bir bölge ve ulaşması çok zor.

Jandarmanın ihbarı üzerine uzmanlarımızla alana geldik. Taban mozaiklerini tespit ettik. Burası manastır olarak kullanılmış ve bazilikası var."

Eserin arkeolojik açıdan büyük önem taşıdığını, buradaki işlemlerinden sonra mozaikleri müzeye taşıyacaklarını dile getirdi.

HASSASİYET İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ

Manastırın 4. yüzyıl ila 14. yüzyılda kullanıldığını tahmin ettiklerini, "Burada bulunan mozaikler arkeolojik açıdan çok değerli. Patika yollardan traktörle gelinebilecek bir noktada yer alıyor.

Bu bir evrensel kültür varlığı ve nadir rastlanan bir eser. Korumasını sağlayıp gerekli yazışmaları yaptıktan sonra taban mozaiğini alıp müzeye taşıyacağız. Gösterdikleri hassasiyet için güvenlik güçlerine çok teşekkür ediyoruz."

Hünkar Keser, uzmanların bölgede daha detaylı inceleme başlatacağını sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.