Kozmik odada devlet sırrını ele geçirdikleri tescillendi

GÜNDEM/GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 18.07.2018 - 16:23, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:38 2374+ kez okundu.
 

Kozmik odada devlet sırrını ele geçirdikleri tescillendi

Kozmik Odada Kumpas davasında esas hakkındaki mütalaa açıklandı. Genelkurmay raporuna göre ise, sanıkların ele geçirdiği belgelerin devlet sırrı niteliği taşıdığı belirlendi.
Genelkurmay Başkanlığı'nın tüm itirazlarına rağmen, kamuoyunda "kozmik oda" olarak bilinen Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda 20 gün boyunca yapılan aramalarda, FETÖ mensuplarının ele geçirdiği belgelerin, TSK'nın devlet sırrı niteliğindeki belgeleri olduğu tescillendi. Devlet sırlarını ele geçirenlere ceza yağdı  Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ndeki davada açıklanan esas hakkındaki mütalaada,  soruşturmanın, devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgi ve belgeleri hukuka aykırı şekilde temin etmeye yönelik oluşturulan örgütsel plan çerçevesinde kurgulandığı vurgulandı. Mütalaada, sanıklardan eski hakimler Nihal Uslu ve Halil İbrahim Kütük'e 10,5 yıldan 23 yıla kadar hapis cezası, eski savcı Mustafa Bilgili'ye 11 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi. Davanın geçmişi Dava, Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast iddialarıyla başlatıldı. Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'nın "kozmik odaları"nda günlerce süren aramalarla devam eden soruşturmada görev alan hakim ve savcıların yargılandığı davanın dosyasına, Genelkurmay Adli Müşavirliği'nden gönderilen heyet raporu girdi. Daha önce alınan ara karar gereği, davaya konu belgelerin ve bilgilerin devlet sırrı olup olmadığı, devlet sırrı niteliğini kaybetmişse bunun nedeni ve suç tarihinde devlet sırrı olup olmadığının araştırılması için Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği'ne yazı gönderilmişti. Mahkemeye, "Genelkurmay Başkanlığı ve diğer birimlerinin ve Özel Kuvvetler Komutanlığı temsilcilerinin içinde bulunacağı heyet oluşturularak düzenlenecek raporun daireye gönderileceği" yönünde cevap verilmişti. Genelkurmay Başkanlığı'nın İnceleme Heyeti Sonuç Raporu Yargıtay'a sunuldu Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliğince tamamlanan İnceleme Heyeti Sonuç Raporu, Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderildi. Buna göre 28 Şubat 2018 tarihli raporda, davaya konu belgelerden, incelenen 374 dijital veri ve 7 fiziki belgenin dördünün oluşturulduğu tarihten itibaren devlet sırrı niteliği taşımadığı, bunlar dışında kalan diğer tüm belgelerin başlangıcından itibaren devlet sırrı olduğu ve bu özelliklerini halen koruduklarına oy birliğiyle karar verildiği aktarıldı. Raporda, "Devlet sırrı olduğu belirtilen bir kısım belgelerin, düşman ülkeye savaş hazırlıklarımızı, savaş etkinliğimizi ve çalışma prensiplerimizi ortaya koyabilecek nitelikte bilgiler içerdiği anlaşılmıştır" tespiti yapıldı. Kaynak: AA
Kozmik Odada Kumpas davasında esas hakkındaki mütalaa açıklandı. Genelkurmay raporuna göre ise, sanıkların ele geçirdiği belgelerin devlet sırrı niteliği taşıdığı belirlendi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın tüm itirazlarına rağmen, kamuoyunda "kozmik oda" olarak bilinen Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda 20 gün boyunca yapılan aramalarda, FETÖ mensuplarının ele geçirdiği belgelerin, TSK'nın devlet sırrı niteliğindeki belgeleri olduğu tescillendi.

Devlet sırlarını ele geçirenlere ceza yağdı 

Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ndeki davada açıklanan esas hakkındaki mütalaada,  soruşturmanın, devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgi ve belgeleri hukuka aykırı şekilde temin etmeye yönelik oluşturulan örgütsel plan çerçevesinde kurgulandığı vurgulandı.

Mütalaada, sanıklardan eski hakimler Nihal Uslu ve Halil İbrahim Kütük'e 10,5 yıldan 23 yıla kadar hapis cezası, eski savcı Mustafa Bilgili'ye 11 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi.

Davanın geçmişi

Dava, Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast iddialarıyla başlatıldı. Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'nın "kozmik odaları"nda günlerce süren aramalarla devam eden soruşturmada görev alan hakim ve savcıların yargılandığı davanın dosyasına, Genelkurmay Adli Müşavirliği'nden gönderilen heyet raporu girdi.

Daha önce alınan ara karar gereği, davaya konu belgelerin ve bilgilerin devlet sırrı olup olmadığı, devlet sırrı niteliğini kaybetmişse bunun nedeni ve suç tarihinde devlet sırrı olup olmadığının araştırılması için Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği'ne yazı gönderilmişti.

Mahkemeye, "Genelkurmay Başkanlığı ve diğer birimlerinin ve Özel Kuvvetler Komutanlığı temsilcilerinin içinde bulunacağı heyet oluşturularak düzenlenecek raporun daireye gönderileceği" yönünde cevap verilmişti.

Genelkurmay Başkanlığı'nın İnceleme Heyeti Sonuç Raporu Yargıtay'a sunuldu

Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliğince tamamlanan İnceleme Heyeti Sonuç Raporu, Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderildi.

Buna göre 28 Şubat 2018 tarihli raporda, davaya konu belgelerden, incelenen 374 dijital veri ve 7 fiziki belgenin dördünün oluşturulduğu tarihten itibaren devlet sırrı niteliği taşımadığı, bunlar dışında kalan diğer tüm belgelerin başlangıcından itibaren devlet sırrı olduğu ve bu özelliklerini halen koruduklarına oy birliğiyle karar verildiği aktarıldı.

Raporda, "Devlet sırrı olduğu belirtilen bir kısım belgelerin, düşman ülkeye savaş hazırlıklarımızı, savaş etkinliğimizi ve çalışma prensiplerimizi ortaya koyabilecek nitelikte bilgiler içerdiği anlaşılmıştır" tespiti yapıldı.

Kaynak: AA

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.