Milas’ta nohut yetiştirilecek

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 17.04.2019 - 13:14, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:39 3308+ kez okundu.
 

Milas’ta nohut yetiştirilecek

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Milas’ta dâhil olmak üzere il genelinde toplamda 163 dekarlık alanda nohut yetiştiriciliği yapacaklarını bildirdi.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Milas’ta dâhil olmak üzere il genelinde toplamda 163 dekarlık alanda nohut yetiştiriciliği yapacaklarını bildirdi.Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü; Muğla hem ‘Ege Yayla Havzası’ hem de ‘Kıyı Ege Havzası’ içerisinde bulunduğunu ve 2019 yılında tarım havzalarında desteklenecek ürün listeleri içerisinde nohudun da yer aldığını belirtti.Nohut ekim çalışmaları, Milas’ta dahil il genelinde 163 dekarlık alanda geçtiğimiz ay sonlarında başladı.Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yaptığı yazılı basın açıklamasında şunları kaydetti: “Nohut, ülkemizde baklagiller içerisinde en yüksek ekim alanına ve üretime sahip baklagildir. Nohudun gerek tek başına, gerekse diğer besinler ile birlikte tüketilmesi besinlerin protein değerini arttırmaktadır. Böylece nohut düşük gelirli insanların protein ihtiyaçlarının karşılanmasında önem taşımaktadır.Ekonomik anlamda verimli ve kaliteli nohut çeşitlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla ‘Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması’ projesi kapsamında, ‘Yeni Nohut Çeşitlerinin Tanıtılması Projesi’ hazırlandı. Projenin genel hedefi; çiftçilerimize kaliteli, yüksek verim ve gelir getirici olan yeni tarım ürünlerine meyil etmesini sağlamaktır. Köylerde belirlenen alanlarda örnek arazilerden başlamak üzere, nohut yetiştiriciliğinde kalite ve veriminin iyileştirilmesi suretiyle, nohut alanında verimin arttırılmasını sağlamak, proje kapsamında üreticilerin bilgi ve becerilerinin eğitimle geliştirilmesi, üretici gelirlerinin artırılması ve pazarlama kabiliyetlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Proje kapsamında; Gülümser, Çağatay, Sezenbey ve Zuhal nohut çeşitlerinin tanıtılması amacıyla, Bodrum, Fethiye, Kavaklıdere, Milas, Menteşe, Seydikemer ve Yatağan ilçelerinde toplam 163 dekar alanda demonstrasyon çalışmaları planlandı. Mart ayı içerisinde ekim işlemi başlamış olup ekimler hala devam etmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında hasatlar başlayacak olup, çeşitlerin özellikleri ve alınan sonuçlar çiftçilerimizle paylaşılacaktır.”
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Milas’ta dâhil olmak üzere il genelinde toplamda 163 dekarlık alanda nohut yetiştiriciliği yapacaklarını bildirdi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Milas’ta dâhil olmak üzere il genelinde toplamda 163 dekarlık alanda nohut yetiştiriciliği yapacaklarını bildirdi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü; Muğla hem ‘Ege Yayla Havzası’ hem de ‘Kıyı Ege Havzası’ içerisinde bulunduğunu ve 2019 yılında tarım havzalarında desteklenecek ürün listeleri içerisinde nohudun da yer aldığını belirtti.

Nohut ekim çalışmaları, Milas’ta dahil il genelinde 163 dekarlık alanda geçtiğimiz ay sonlarında başladı.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yaptığı yazılı basın açıklamasında şunları kaydetti: “Nohut, ülkemizde baklagiller içerisinde en yüksek ekim alanına ve üretime sahip baklagildir. Nohudun gerek tek başına, gerekse diğer besinler ile birlikte tüketilmesi besinlerin protein değerini arttırmaktadır. Böylece nohut düşük gelirli insanların protein ihtiyaçlarının karşılanmasında önem taşımaktadır.

Ekonomik anlamda verimli ve kaliteli nohut çeşitlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla ‘Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması’ projesi kapsamında, ‘Yeni Nohut Çeşitlerinin Tanıtılması Projesi’ hazırlandı. Projenin genel hedefi; çiftçilerimize kaliteli, yüksek verim ve gelir getirici olan yeni tarım ürünlerine meyil etmesini sağlamaktır. Köylerde belirlenen alanlarda örnek arazilerden başlamak üzere, nohut yetiştiriciliğinde kalite ve veriminin iyileştirilmesi suretiyle, nohut alanında verimin arttırılmasını sağlamak, proje kapsamında üreticilerin bilgi ve becerilerinin eğitimle geliştirilmesi, üretici gelirlerinin artırılması ve pazarlama kabiliyetlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Proje kapsamında; Gülümser, Çağatay, Sezenbey ve Zuhal nohut çeşitlerinin tanıtılması amacıyla, Bodrum, Fethiye, Kavaklıdere, Milas, Menteşe, Seydikemer ve Yatağan ilçelerinde toplam 163 dekar alanda demonstrasyon çalışmaları planlandı. Mart ayı içerisinde ekim işlemi başlamış olup ekimler hala devam etmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında hasatlar başlayacak olup, çeşitlerin özellikleri ve alınan sonuçlar çiftçilerimizle paylaşılacaktır.”
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.