Bedriye Arık Çambel ile röportaj
Bedriye Arık Çambel kimdir, ne işler yapar.
Evliyim iki çocuk annesiyim devlet okulunda öğretmenlik yapıyorum. 5 adet kitap çıkarttım 15 e yakın internet sitesinde köşe yazarlığı yapıyorum.
Ne zaman yazmaya başladınız, kim yada kimler sizi teşvik etti?
Ortaokula giderken yazmaya başladım. Türkçe öğretmenim kompozisyon yazdırıyordu. O zamanlar yazmaya başlamıştım.
Çocukluğunuzda kitapla ilişkiniz nasıldı?
Çok güzeldi. O zaman bana denk gelen tüm kitapları okumuşumdur.
Kitaplarınız hakkında bilgi verebilir misiniz.
Küçük Aysel’in Günlüğü Hep Farklı Hikayeler birinci ikinci ve üçüncü kitabım seri bir kitaptır. Küçük bir kızın içinde bulunduğu olumsuz şartlara rağmen okumak için verdiği mücadeleyi ve asla pes etmeyerek kazandığı başarıyı anlattım. Sinema filmi teklifi de geldi kitaplarımla alakalı ve yerli yazar olduğum için kitabımın kahramanı ile okullarda kullanılmak üzere(beslenme çantası,suluk,kalem kutusu, çanta gibi okul eşyaları üzerine baskı teklifi aldım.)Çünkü yabancı öykü kahramanlarıyla çok fazla çalışma olmasına rağmen yerli yazarlarla ilgili çalışma fazla yok.
Canözüm şiir kitabım ise tamamen şiir üzerine gibi görünse de onda da günlük hayatla ilgili çok güzel örnek ve çıkarsamalar mevcut.
Kolay Yemek Tarifleri kitabım da ise gerçekten Kolay pratik herkesin evinde çok rahat yapacağı yemekler var.Mesala ben 7.ve 8.sınıflarda teknoloji tasarım dersinde o kitaptan öğrencilerime çorba, yemek ve tatlılar yaptırdım. Çocuklar ve aileleri için çok eğlenceli bir deneyim olmuştu. Öğrenci ve velilerim beni gördükçe teşekkür ederler.
Yayınlanan ilk kitabınız hangisi idi, ilk kim aldı, nasıl bir deneyimdi bu anlatır mısınız?
Küçük Aysel’in Günlüğü Hep Farklı Hikayeler 1.kitabımdı aynı okulda görev yaptığım ilkokul otizm öğretmeni bir arkadaşım almıştı. Çok mutluluk vericiydi.
Bir yılda peş peşe 3 kitap çıkarttınız. Bu kitapları çıkarmak zor ve maliyetli olmadı mı ?
Evet oldu.Fakat sosyal çevremin geniş olması ve etrafımda seviliyor olmam sebebi ile insanlar kitaplarıma ilgi gösterdi.
Türkiye'deki yazarlığın durumu nedir?
Çok zor kendinizi tam olarak ifade edemezsiniz kitaplarınızla ilerlemek te oldukça zor bir süreç oluyor.
Yapılan istatistikler kitap basımının çok lakin okunma oranlarının düşük olduğunu gösteriyor. Sebebi ve çareleri size göre nedir nasıl çözülebilir?
Evet benim de çok fazla dikkatimi çekti. Belli kesim insanlar çok fazla kitap okurken belli kesim asla kitap okumuyor. Bir kitabı okumanın insanların kendilerine ne kadar faydası olabileceğinin farkında olmamasından kaynaklanıyor. Bir de tabi telefon da internet üzerinde geçen zamanın olumsuz etkisiyle de alakalı oluyor.
Yeni çıkacak olan kitabınızın taslağı hazır sanırım bu kitabınız hakkında biraz bilgi verir misiniz?
Evet hazır. Sayfam da yazıp paylaştığım şiirlerim çok fazla ilgi gördüğü için yoluma şiir kitabımla devam edecem.
Kitabı sevdirebilmek için çözüm yolları nedir?
Küçük yaşlardan itibaren kitap okutulmalı ve kitap okuma süresi uzun olmalı çünkü kitap okuma süresinde sıkıntı olursa kimse kitap okumak istemeyecektir.
Genç yazarlara tavsiyeniz nedir?
Yazdıkları ne varsa iyi muhafaza etsinler. Ne yazmak istiyorlarsa akıcı, anlaşılır dil ile anlatsınlar. Yazdıkları konuları eğitime öğretime uygun şekilde uyarlasınlar.
HABER GÜNDEMİM Sitesinin okurlarına vereceğiniz mesajlar varmıdır?
Tüm köşe yazılarımı ve kitaplarımı okumalarını ve sosyal medyadan beni takip etmelerini rica ederim. Sevgi ve sonsuz saygılarımla...