SirkeDer’de Kurulan Teknik Komite Tağşişle Mücadele Edecek

YURT HABERLERİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 03.06.2021 - 10:46, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:40 1551+ kez okundu.
 

SirkeDer’de Kurulan Teknik Komite Tağşişle Mücadele Edecek

Sirke üreticilerinin bir araya gelerek kurduğu SirkeDer, sektörün gelişimine katkı sağlarken, tüketicilere ve kamuoyuna, doğru, güvenilir kaynaklardan bilgi akışını sağlayacak ve çeşitli faaliyetler gerçekleştirecek. Yeni kurulan teknik komiteyle birlikte sirkenin yanında limon sosu, nar ekşisi, nar ekşili sos grubunda da tağşişle mücadele edilecek.
Türkiye’de 2020 yılında 263 milyon TL’ye ulaşan sirke sektörü pandeminin de etkisiyle büyümeye devam etti. Sektörün büyümesiyle birlikte bir araya gelen sektördeki üretici firmalar Fersan, Carl Kühne, Ajinomoto, Tariş, Kavaklıdere ve Yakamoz derneğin kurucu firmaları olarak yer aldı. Sirkede Tağşişle Mücadele için Karbon İzotop Testi Gerekiyor Kurulan SirkeDer Teknik Komitesi’nde sektörde uzun yıllardır çalışan; Fersan Gıda mühendisleri Cengiz Alkut, Görkem Kıllı, Ajinomoto İstanbul Gıda Mühendisi Berna Portakal, CarlKühne Gıda Mühendisi Zeki Uzun, Tariş Üzüm Birliği Gıda Mühendisi Güliz Gürmen Öztürk yer alıyor. Teknik komite, sirkede tağşişi önlemek için yurtdışında yapılan ve ülkemizde olmayan analiz yöntemlerinin Türkiye’de yapılabilmesi ve bakanlık tarafından onaylanması için çalışmaları başlattı. Ulusal Zincir marketler ve discount marketler ile toplantılar gerçekleştirilerek analiz metodu ile ilgili gerekli bilgilendirmeler yapıldı. Türkiye’de sirke için uygulanan test metodunun yetersiz olduğunu belirten komite, mevcut asetil metil karbinol analizi, çok düşük miktarda gerçek sirke konulsa dahi analiz sonucunda %100 sirke olduğu sonucunu çıkarıyor. Karbon İzotop Tayini metodu ile sirkenin içerisinde ne olduğu, orijini, içerisinde varsa sentetik asetik asit tespit edilebiliyor. Bu yüzden SirkeDer Teknik Komitesi tağşişin tespiti için bu metodun kullanılması gerektiğini vurguluyor. SirkeDer Teknik Komitesi, firmaların tağşişle mücadele konusunda bilinçlenmeye başladığını ve Türkiye’de bu metot kullanımına başlanana kadar, firmaların tedarik ettikleri sirkeleri yurtdışı laboratuvarlara Karbon İzotop Tayini analizine göndermeye başladıklarını vurguluyor. Komite şimdi de endüstriyel sirke alıcıları için bilgilendirme toplantıları gerçekleştirerek piyasadaki firmaları bilinçlendirmeye devam edecek.
Sirke üreticilerinin bir araya gelerek kurduğu SirkeDer, sektörün gelişimine katkı sağlarken, tüketicilere ve kamuoyuna, doğru, güvenilir kaynaklardan bilgi akışını sağlayacak ve çeşitli faaliyetler gerçekleştirecek. Yeni kurulan teknik komiteyle birlikte sirkenin yanında limon sosu, nar ekşisi, nar ekşili sos grubunda da tağşişle mücadele edilecek.

Türkiye’de 2020 yılında 263 milyon TL’ye ulaşan sirke sektörü pandeminin de etkisiyle büyümeye devam etti. Sektörün büyümesiyle birlikte bir araya gelen sektördeki üretici firmalar Fersan, Carl Kühne, Ajinomoto, Tariş, Kavaklıdere ve Yakamoz derneğin kurucu firmaları olarak yer aldı.

Sirkede Tağşişle Mücadele için Karbon İzotop Testi Gerekiyor

Kurulan SirkeDer Teknik Komitesi’nde sektörde uzun yıllardır çalışan; Fersan Gıda mühendisleri Cengiz Alkut, Görkem Kıllı, Ajinomoto İstanbul Gıda Mühendisi Berna Portakal, CarlKühne Gıda Mühendisi Zeki Uzun, Tariş Üzüm Birliği Gıda Mühendisi Güliz Gürmen Öztürk yer alıyor. Teknik komite, sirkede tağşişi önlemek için yurtdışında yapılan ve ülkemizde olmayan analiz yöntemlerinin Türkiye’de yapılabilmesi ve bakanlık tarafından onaylanması için çalışmaları başlattı. Ulusal Zincir marketler ve discount marketler ile toplantılar gerçekleştirilerek analiz metodu ile ilgili gerekli bilgilendirmeler yapıldı. Türkiye’de sirke için uygulanan test metodunun yetersiz olduğunu belirten komite, mevcut asetil metil karbinol analizi, çok düşük miktarda gerçek sirke konulsa dahi analiz sonucunda %100 sirke olduğu sonucunu çıkarıyor. Karbon İzotop Tayini metodu ile sirkenin içerisinde ne olduğu, orijini, içerisinde varsa sentetik asetik asit tespit edilebiliyor. Bu yüzden SirkeDer Teknik Komitesi tağşişin tespiti için bu metodun kullanılması gerektiğini vurguluyor.

SirkeDer Teknik Komitesi, firmaların tağşişle mücadele konusunda bilinçlenmeye başladığını ve Türkiye’de bu metot kullanımına başlanana kadar, firmaların tedarik ettikleri sirkeleri yurtdışı laboratuvarlara Karbon İzotop Tayini analizine göndermeye başladıklarını vurguluyor. Komite şimdi de endüstriyel sirke alıcıları için bilgilendirme toplantıları gerçekleştirerek piyasadaki firmaları bilinçlendirmeye devam edecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.