Sosyal haklarını istediler, işten çıkarıldılar
Sosyal haklarını istediler, işten çıkarıldılar
ERZURUM PTT Başmüdürlüğü'nde dağıtım elemanı olarak çalışan 23 taşeron işçi, fazla çalışma, ikramiye ve ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarını istemek için İş Mahkemesi'nde dava açınca, işten kovulduklarını iddia etti.
'İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih' kodu ile işten çıkarılan 23 kişi, bu nedenle işsizlik maaşı da alamıyor.
Erzurum PTT Başmüdürlüğü bünyesinde yaklaşık 2008 yılından beri çalışan taşeron işçiler, kadrolu işçilerle aynı işi yapmaları üzerine fazla çalışma, ikramiye ve ulusal bayram ve genel tatil ücreti gibi alacaklarını istemek için 1 ve 2'nci İş Mahkemeleri'ne geçen yıl Ekim ayında dava açtı. 26 işçinin açtığı davayla ilgili tebligatlar PTT Başmüdürlüğü ve bağlı bulundukları şirkete ulaştı. İşçilerin açtığı davayı geri çekmeleri için kurum ve şirketten yapıldığı ileri sürülen baskı sonucu 3 işçi davasından vazgeçerken, 23 işçi haklarını talep edeceklerini bildirdi. İşçilerin davalarında ısrarcı olmaları üzerine 2019 Ocak ayından itibaren çıkarılmalar başladı. İş mahkemesine dava açan 23 işçi, işveren tarafından 'ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih' kodu ile işten çıkarıldı. Bir anda işsiz kalan 23 kişi, işten çıkarılma kodu sebebiyle işsizlik maaşı alamazken, yeni bir iş de bulamadı. İşçiler, bu kez aynı iş mahkemelerine işe dönüş davası açtı.
İşçilerden Hamza Atbaş, 2011'de PTT Başmüdürlüğü'nde dağıtıcı olarak işe başladığını belirterek, özverili bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Taşeron işçisi olmaları sebebiyle tebligat yapmamaları gerekirken kurum idarecilerinin kendilerine tebligat da dağıttırdığını anlatan Hamza Atbaş, "Bizde geriye dönük haklarımızı alabilmek için İş Mahkemesi'ne dava açtık. Dava sonrası bize 'mahkemeden davanızı geri çekin' diye baskı olmaya başladı. Biz de davadan vazgeçmeyince işten çıkarılmalar yaşandı. Haftada 2 ya da 3 kişi işçi işten çıkadıldı. İş akti fesihleri 29'ncu koddan olunca işsizlik maaşı dahi alamaz duruma geldik. Tazminat hakkımız olmadığı için mağdur olduk. Buradaki arkadaşların hepsi evli 2-3 çocuk sahibi. Hem tazminat alamıyoruz hem de çıkarıldığımız madde uyarınca bir işe de giremiyoruz" dedi.
Taşeron işçisi oldukları için tebligat dağıtma hakları olmadığını ifade eden işçilerden Hamdi Uzunoğlu, "Bize tebligat dağıtımı da yaptırılınca PTT'de aynı işi yapan kurum çalışanlarının aldığı ücret ile geriye dönük mesai ücretlerimizi talep ettik. 2018'in Ekim ayında dava açılıp kuruma ve bağlı bulunduğumuz şirkete tebligatlar ulaşıncaya kadar işle ilgili sıkıntı yoktu. Davamızdan vaçgeçmediğimiz için Ocak ayından sonra yazılı bir bildirim bile olmadan telefonla işten çıkarıldık. Bizi kod 29'dan çıkardılar. Eşimiz, dostumuz arasında 'Acaba bunlar FETÖ'den mi atıldı, sarkıntılık mı yaptı?’ diye dedikodular çıkmaya başladı. Ben 3-4 yıldır bayan arkadaşlarla içerde çalıştım. Hiçbirine eşimden kardeşimden fraklı gözle bakmadım. Biz sadece işimizin peşinde koştuk" diye konuştu.
USULSÜZ TEBLİGATTAN CEZA ALDILAR
PTT'nin daha önce tebligatlar ve kayıtlı gönderileni kadrolu personeline yaptırdığını belirten Avukat Fikri Sarıaslan, çalışanların büyük bölümünün emekli olması sebebiyle dağıtımları taşeron işçilerin yaptığını ifade etti. Erzurum'la birlikte bir kaç ilde tebligat ve kayıtlı gönderileri taşeron işçilerin dağıttığını vurgulayan Avukat Sarıaslan, işçiler yaptıkları tebligat dağıtımı usulsüz olması sebebiyle yargılandıklarını ve ceza aldıklarını anlattı. Avukat Fikri Sarıaslan, "PTT A.Ş. tebligatları kayıtlı gönderileri dağıtmak için kendi personelini kullanıyordu. Bunların pek çoğunu emekli ettiği için işçi ihtiyacını taşeronlarla karşılamaya başladı. Bunlara normalde teblİgat yaptırılmaması gerekiyor. Kayıtlı gönderiler, taahhütlü mektuplar ve tebligatların bunlar tarafından gönderilmemesi gerekiyor. Erzurum'da ve Türkiye'de bir kaç ilde bütün kayıtlı gönderiler tebligatlar bu işçiler tarafından yapılıyor. Bizim açmış olduğumuz davada bunların PTT A.Ş.'nin işini yaptığı için dava açtık. Bu işçiler ceza yargılaması açısından yaptıkları tebligatların usülsüz olması sebebiyle ceza mahkemesinde yargılanmış hüküm giymişlerdir. Asliye Ceza Mahkemesi'nde usulsüz tebligattan ceza alan müvekkillerimiz var" dedi.
2008'den beri çalışan işçilerde PTT çalışanlarında görünen meslek hastalıkları meydana geldiğini kaydeden Sarıaslan "Bel ağrıları ve dizlerinde deformasyon var. Resmiyete, maaşa gelince taşeron işçisi, ama yaptıkları işin işin eziyetini çekiyorlar. Maaş alma aşamasında kesinlikle PTT A.Ş.'nin işçisi olarak kabul edilmiyorlar" diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.