Soyer: Araştırmanın deniz ayağını büyük ölçüde tamamladık
Soyer: Araştırmanın deniz ayağını büyük ölçüde tamamladık
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremsellik araştırması kapsamında gerçekleştirilen denizdeki çalışmalara ilişkin bir açıklama yaptı.
Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırma ve risk azaltma projelerini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, depremsellik araştırması kapsamında denizde çalışmalar yürütüyor.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, depremsellik araştırması kapsamında gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.
100 kilometre yarıçaplı alanda fayların ve tsunamilerin incelendiği depremsellik araştırmasına ilişkin halkı bilgilendiren Başkan Soyer, "2 yıl önce başlattığımız 'Türkiye’nin En Kapsamlı Depremsellik Araştırmasının' deniz ayağını, büyük ölçüde tamamladık. ODTÜ Deniz Paleosismolojisi Araştırma Ekibi, Pamucak’tan Çandarlı’ya kadar çok sayıda karot örneği aldı. Bu örnekler sayesinde İzmir’deki fayların geçmiş aktivitelerini inceleyerek gelecekte karşı karşıya olduğumuz riskleri tespit ediyoruz" açıklamasını yaptı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Ekim İzmir depreminin hemen sonrasında hız verdiği afet risk azaltma projeleri birçok alandaki araştırmalarla devam ediyor. Fayların incelendiği depremsellik araştırmasında denizdeki çalışmalarda sona yaklaşılırken, karadaki çalışmalar da analiz aşamasına geldi. 100 kilometre yarıçaplı alanda karadaki faylarda açılan 74 adet paleosismolojik hendekten alınan 136 numunenin TÜBİTAK MAM Laboratuvarlarında analiz çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmayla, deprem tekrarlanma aralıklarının belirlenmesi amaçlanıyor.
Kentteki yapı stokunun daha dayanıklı ve güvenli hale getirilmesi amacıyla başlatılan yapı envanter çalışmaları Bayraklı’da tamamlandı. Bornova’da ise devam ediyor. Bu çalışmanın yanı sıra vatandaştan gelen taleplerle kent genelindeki ruhsatlı yapılara yönelik yapı ön incelemeleri de sürüyor.
Büyükşehir Belediyesi, zemin araştırmasında da hız kesmedi. Bornova Baseni olarak bilinen çöküntü alanının jeolojik yapısını ve zemin davranış özelliklerini araştırmak üzere başlatılan mikrobölgeleme etüt çalışmaları hızla ilerliyor. Mikrobölgeleme etüt sonuçları ile depremsellik projesinden elde edilen veriler bütünleştirilerek basenin yerleşime uygunluk durumu belirlenerek afet risk ve zararlarını azaltacak yapılaşma ve arazi kullanım kararları alınacaktır.
İzmir HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.