Türkiye’de e-ticarette giyim, ayakkabı ve aksesuar kategorisi 13,8 milyar TL

YURT HABERLERİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 14.01.2021 - 12:32, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:40 2121+ kez okundu.
 

Türkiye’de e-ticarette giyim, ayakkabı ve aksesuar kategorisi 13,8 milyar TL

Türkiye, genç nüfusu, yüksek internet, mobil cihaz ve sosyal medya kullanım oranları, moda sektörünün gelişmişliği, coğrafi konumu ve online perakende büyüme oranları ile e-ticaret konusunda önemli bir potansiyele sahip. Pandemi bu oranı daha da artırdı. uSizy’nin Türkiye Ülke Müdürü Mehmet Çankal, global perakende e-ticaret pazarının büyüklüğünün yaklaşık 2,4 trilyon dolar olduğunu, giyim ve ayakkabı sektörünün 545 milyar dolarlık ve %21’lik bir pay ile e-ticarette en büyük segmenti oluşturduğunu belirtti.
100’ü aşkın ülkede, 200’den fazla e-ticaret sitesine ve 400’ün üzerinde markaya hizmet veren uSizy’nin Türkiye Ülke Müdürü Mehmet Çankal, 2020 ilk 6 ay rakamlarına göre, pandemi etkisiyle e-ticaret hacminin %64 artığını ve giyim kategorisinin %45 ile en çok artış gösteren sektör sıralamasında 2. sırada yer aldığını belirtti. Çankal; “E-ticaret araştırma raporlarına göre global perakende e-ticaret pazarının büyüklüğü yaklaşık 2,4 trilyon dolar. Giyim ve ayakkabı, 545 milyar dolarlık ve %21’lik bir pay ile e-ticarette en büyük segmenti oluşturuyor. Türkiye pazarına baktığımızda, e-ticarete bilgi platformuna göre e-ticaret büyüklüğü 111 milyar TL iken giyim, ayakkabı ve aksesuar kategorisi 13,8 milyar TL’lik ve %12’lik bir pay ile ikinci büyük segmenti oluşturuyor.” dedi.  E-ticarette büyük bir yeri olan giyim ve ayakkabı sektörüne etkili çözümler üreten uSizy Türkiye Ülke Müdür Mehmet Çankal; “her bir giysinin kendine özgü kalıbını belirliyor ve izomorfik algoritmalar uyguluyoruz, markası ne olursa olsun aynı orantılara sahip aynı tip giysileri belirliyoruz. Bundan sonra, kıyafetleri (veya belirli bir kalıbı) satın alan tüm kullanıcıların geri bildirimlerine ve beden hatası nedeniyle iade edip etmediklerine bakıyoruz” dedi. E-ticaretin türüne bağlı olmakla beraber, giyim ve kıyafette satışa dönüşüm oranı ortalama %1 ve iade oranları ortalama %25 gibi bir düzeyde seyrediyor. Bu iadelerin % 50' sinden fazlası beden hatasından kaynaklanıyor. Bu durum, firmalar için çok ciddi satış kayıplarının yanında müşteri hizmetleri, stok, finans gibi ilgili departmanların operasyonel süreçlerine yük getiriyor ve çok yüksek maliyetler oluşturuyor.  uSizy Size Adviser, çevrimiçi satın alma sürecinde kişiselleştirilmiş, modern ve kullanıcı dostu bir deneyim sunarak, site geneli satışa dönüşüm oranını %25 artırırken, bir beden tablosuna kıyasla satışa dönüşüm oranını % 300 artırır. Ayrıca sepet ortalamasını %10 artırırken, kullanıcıların karar verme süresini %20 azaltır ve müşteri sadakatini %10 artırır. Aynı süreçte, “bedenim nedir” belirsizliğini ortadan kaldırarak, güvenle alışveriş yapmalarını sağlıyor ve iadeleri azaltıyor. Beden hatalarından kaynaklanan iade oranını ortalama % 29 düşürerek, tüm maliyetleri ve süreçlerdeki sıkıntıları 1/3 oranında azaltıyor.  uSizy Hakkında: İspanya merkezli uSizy 100’ü aşkın ülkede 200’den fazla e-ticaret firmasına ve 400’ün üzerinde markaya hizmet vermektedir. 25 dilde kullanılabilen uSizy çözümleri, en ileri makine öğrenimi, büyük veri ve izomorfik algoritmaların birleştirildiği, kendi alanındaki en son teknolojiye sahiptir. Perakendecilerle birlikte ve perakendeciler için tasarlanmış eksiksiz bir platform olan uSizy Smart Business, beden sorununu çözmek ve stok, lojistik ve fiyatlandırmada başarıyı en üst düzeye çıkarmak için gereken analizleri sunar. 
Türkiye, genç nüfusu, yüksek internet, mobil cihaz ve sosyal medya kullanım oranları, moda sektörünün gelişmişliği, coğrafi konumu ve online perakende büyüme oranları ile e-ticaret konusunda önemli bir potansiyele sahip. Pandemi bu oranı daha da artırdı. uSizy’nin Türkiye Ülke Müdürü Mehmet Çankal, global perakende e-ticaret pazarının büyüklüğünün yaklaşık 2,4 trilyon dolar olduğunu, giyim ve ayakkabı sektörünün 545 milyar dolarlık ve %21’lik bir pay ile e-ticarette en büyük segmenti oluşturduğunu belirtti.

100’ü aşkın ülkede, 200’den fazla e-ticaret sitesine ve 400’ün üzerinde markaya hizmet veren uSizy’nin Türkiye Ülke Müdürü Mehmet Çankal, 2020 ilk 6 ay rakamlarına göre, pandemi etkisiyle e-ticaret hacminin %64 artığını ve giyim kategorisinin %45 ile en çok artış gösteren sektör sıralamasında 2. sırada yer aldığını belirtti. Çankal; “E-ticaret araştırma raporlarına göre global perakende e-ticaret pazarının büyüklüğü yaklaşık 2,4 trilyon dolar. Giyim ve ayakkabı, 545 milyar dolarlık ve %21’lik bir pay ile e-ticarette en büyük segmenti oluşturuyor. Türkiye pazarına baktığımızda, e-ticarete bilgi platformuna göre e-ticaret büyüklüğü 111 milyar TL iken giyim, ayakkabı ve aksesuar kategorisi 13,8 milyar TL’lik ve %12’lik bir pay ile ikinci büyük segmenti oluşturuyor.” dedi. 

E-ticarette büyük bir yeri olan giyim ve ayakkabı sektörüne etkili çözümler üreten uSizy Türkiye Ülke Müdür Mehmet Çankal; “her bir giysinin kendine özgü kalıbını belirliyor ve izomorfik algoritmalar uyguluyoruz, markası ne olursa olsun aynı orantılara sahip aynı tip giysileri belirliyoruz. Bundan sonra, kıyafetleri (veya belirli bir kalıbı) satın alan tüm kullanıcıların geri bildirimlerine ve beden hatası nedeniyle iade edip etmediklerine bakıyoruz” dedi.

E-ticaretin türüne bağlı olmakla beraber, giyim ve kıyafette satışa dönüşüm oranı ortalama %1 ve iade oranları ortalama %25 gibi bir düzeyde seyrediyor. Bu iadelerin % 50' sinden fazlası beden hatasından kaynaklanıyor. Bu durum, firmalar için çok ciddi satış kayıplarının yanında müşteri hizmetleri, stok, finans gibi ilgili departmanların operasyonel süreçlerine yük getiriyor ve çok yüksek maliyetler oluşturuyor. 

uSizy Size Adviser, çevrimiçi satın alma sürecinde kişiselleştirilmiş, modern ve kullanıcı dostu bir deneyim sunarak, site geneli satışa dönüşüm oranını %25 artırırken, bir beden tablosuna kıyasla satışa dönüşüm oranını % 300 artırır. Ayrıca sepet ortalamasını %10 artırırken, kullanıcıların karar verme süresini %20 azaltır ve müşteri sadakatini %10 artırır. Aynı süreçte, “bedenim nedir” belirsizliğini ortadan kaldırarak, güvenle alışveriş yapmalarını sağlıyor ve iadeleri azaltıyor. Beden hatalarından kaynaklanan iade oranını ortalama % 29 düşürerek, tüm maliyetleri ve süreçlerdeki sıkıntıları 1/3 oranında azaltıyor. 

uSizy Hakkında: İspanya merkezli uSizy 100’ü aşkın ülkede 200’den fazla e-ticaret firmasına ve 400’ün üzerinde markaya hizmet vermektedir. 25 dilde kullanılabilen uSizy çözümleri, en ileri makine öğrenimi, büyük veri ve izomorfik algoritmaların birleştirildiği, kendi alanındaki en son teknolojiye sahiptir. Perakendecilerle birlikte ve perakendeciler için tasarlanmış eksiksiz bir platform olan uSizy Smart Business, beden sorununu çözmek ve stok, lojistik ve fiyatlandırmada başarıyı en üst düzeye çıkarmak için gereken analizleri sunar. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.