Yapay Zekanın e-Ticaretteki rolü artıyor
Yapay Zekanın e-Ticaretteki rolü artıyor
Üçüncü taraf tanımlama bilgilerinin kaldırılmasıyla girilecek yeni dönemde, Avrupa ve Türkiye’de hızla büyüyen e-ticaret sektörünün liderlerinden Hepsiburada, yapay zekayı süreçlerine nasıl entegre ettiğini açıklıyor
Avrupa'da e- ticaret pazarı gelirinin önemli ölçüd e artarak 2025'd e 939 milyar doların üzerin e çıkması bekleniyor. Statista, Avrupa'daki e- ticaret gelirinin 2027 yılına kadar bir trilyonu aşacağını tahmin ediyor. Türkiye’d e d e benzer bir eğilim gözleniyor, 2022 yılında ülkemizd e e- ticaret hacmi bir önceki yıla gör e yüzd e 109’luk artışla 800,7 milyar TL olarak gerçekleşti. 2022 yılında sipariş adetleri yüzd e 43 artış il e 3 milyar 347 milyon adetten 4 milyar 787 milyon aded e yükselirken, e-ticaretin genel ticaret e oranı 2022 yılında yüzd e 5 artarak yüzd e 18,6 olarak gerçekleşti.
Pazardaki büyüm e rakamlarının yanı sıra sektörü ilgilendiren önemli gelişmeler d e yaşanıyor. Özellikl e üçüncü taraf tanımlama bilgilerinin kaldırılmasıyla girilecek yeni dönem e hazırlık v e yapay zeka araçlarının aktif kullanımı e- ticaret sektörü oyuncularını yeni planlar yapmaya teşvik ediyor. Sektörün liderlerinden Hepsiburada’nın Pazarlama Direktörü Alper Boyer, bu alanlardaki gelişmeleri nasıl takip ettiklerini v e neler yaptıklarını şöyl e özetliyor: “Yalnızca en esnek v e hızlı hareket eden markalar tanımlama bilgilerinin kaldırılmasıyla ortaya çıkacak fırsatları görecek v e bu fırsatlardan tam olarak yararlanabilecek. Hepsiburada olarak çalışmalarımıza başladık v e yaklaşık 2-3 yıldır tanımlama bilgilerinin kullanılmadığı dijital pazarlama süreçlerin e hazırlanıyoruz. Tahmin veya modellem e çalışmaları için verileri analiz etmenin en doğru yollarını bulmaya yatırım yaptık. Hepsiburada olarak veri odaklı performans pazarlama yönetiminin bu yılki ana strateji odağımızı oluşturduğunu söyleyebiliriz."
E-Ticarett e yapay zeka artık bir zorunluluk halin e geldi
Performans pazarlamasının tamamen verileri yorumlama becerisiyl e ilgili olduğunu belirten Alper Boyer, yalnızca yapay zekanın hareket e geçirilebilir içgörüler oluşturmak için bu beceriy e sahip olduğunu belirtti. Boyer, "Şu anda teknoloji departmanlarımız hem süreç yönetimind e hem d e sitedeki bazı bileşenlerd e farklı yapay zeka tabanlı uygulamaları kullanıyor. Pazarlama alanında, geçtiğimiz yıl görsel içerik üretimi için yapay zeka tabanlı çözümler kullanmaya başladık v e makin e öğrenimi algoritmaları yardımıyla segmentasyon v e puanlama modelleri üzerind e testler e başlamayı hedefliyoruz. Ana hedefimiz daha fazla mikro segment oluşturmak v e bu segmentler e en uygun ürün gruplarını sunarak daha yüksek performans eld e etmek. Yapay zeka bunun en temel unsuru" dedi.
Derin öğrenm e il e kampanyalara çeviklik katın
Rekabetçi sektörd e zirved e yer alabilmek için iş ortaklarını da yeni gelişmeler e uyum sağlayabilenler arasından seçmek gerektiğin e değinen Boyer, “Genel olarak, dijital ticaretin sürekli değişen dünyasında, ön e çıkmanın en önemli unsuru çeviklik. Değişen ortama gör e yeni çözümler sunan iş ortaklarının bu çevikteki rolü is e çok büyük. Derin Öğrenm e destekli çözümleriyl e performans kampanyalarımıza ekstra çeviklik katan RTB Hous e gibi iş ortaklarıyla birlikt e çalışmak, ileriy e dönük stratejimizin ayrılmaz bir parçası. Yol arkadaşlarınızı dikkatl e seçin v e markanızın e-ticaretin heyecan verici geleceğin e yolculuğunda siz e en iyi şekild e yardımcı olabilecek şirketleri tercih edin” diyerek sözlerini tamamladı.
2022 yılında Hepsiburada, toplam satış hacmini yüzd e 81’lik büyüm e il e 47,3 milyar liraya çıkarmayı başardı. Şirket, 2022 sonunda yüzd e 8 artışla 12,2 milyon aktif müşteriy e ulaştı. Müşteri başına düşen sipariş sıklığı is e 2022 yıl sonu itibarıyla yüzd e 39,1 artarak 6,6'ya yükseldi. Böylec e 2022 yılında sipariş sayısı yüzd e 50 büyümeyl e 80,4 milyona ulaştı. Efsan e Kasım’da 2022 yılının geri kalan 11 ayının günlük ortalama satış hacminin yaklaşık 2,6 kat fazlası satış hacmi eld e edildi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.