Camiler çok amaçlı kullanılması gereken komplike mekanlardır. Fakat bizde daha çok namaz kılınan mescit olarak algılanmaktadır. İslam’ın özünde; ilim, irfan, irşat, tebliğ ve istişare yapılan ortak kullanım alanlarıdır.
Uygulamada istisnalar olsa da iki vakit arasında meşk yapılan camiler parmakla gösterilecek kadar azdır. Bunda cemaatin bu konuda bir talebinin olmaması gösterilmektedir. Oysaki bu konuda güzel örnekler mevcut olup başarıyla uygulanmaktadır. İnsanları bu gibi yeniliklere alıştırmazsanız tabi ki talepte olmayacaktır. Kişinin bilmediği bir şeyi istemesi söz konusu değildir.
Hocalar açısından ise ortaya konulan argüman, bu tür eylemlere katılım olmadığı için vazgeçtik şeklindedir. Israrla ve bıkmadan bunun sürekliliği sağlandığında zamanla katılımında artacağı görülecektir.
Mesela akşam namazı bittiğinde yatsı namazına tam bir saatlik zaman kalmaktadır. Bu süre verimli kullanıldığında çok faydalı olacaktır. Hadis, Meal, Tefsir, İlmihal, Kelam vs. dersleri yapılabilir. Veya sırayla her gün farklı bir ders ile tüm kesimlerin ilgisi çekilebilir. Böylece herkesin ilgi alanına ve eksik bilgisine binaen ihtiyaçlar giderilmiş olur. Camileri cazibe ve çekim merkezi haline getirmek için üniversitelerle işbirliği yapmakta düşünülebilir. Özelikle İlahiyat fakültesinden hocaların ders veriyor olması katılımı üst seviyeye taşıyacaktır.
Özellikle günlerin kısa, havaların soğuk olduğu kış günlerinde bu uygulama daha efektif olacaktır. Bir saat için insanlar mekânı terk etmemiş bunun yanında bilgilenmiş olacaklardır.
Burada ki uygulama gönüllülük esasına dayanacağı için çok daha faydalı olacaktır. Diğer zamanlarda ortaya konan sohbetleri insanlar zoraki dinledikleri için beklenen verim elde edilemiyor. Özellikle Cuma sohbetleri merkezi sistemle gerçekleştirildiği için ilgi ve algı düşmektedir. Gözün kulağa üstünlüğü olduğu için sadece dinlemek insanların dikkatini dağıtmaktadır. Günümüz bilişim çağı olduğuna göre bu imkânlardan camilerde faydalanmalıdır. Tüm camilerde internet ve projeksiyon cihazı olduğuna göre merkezi vaazlar youtube üzerinden canlı verilebilir. Böylece hem ses hem de görüntüsü ile hocalar görüleceği için aynı mekânda bulunma hissi oluşturulmuş olacaktır.
Zamanla kadınları da bu derslere katmak suretiyle cami ile olan bağları güçlendirilmelidir. Sair zamanlarda cami kültürüne yabancı oldukları için adaba aykırı hareketler görülmektedir. Bu uygulama ile en azından cami kültürü ile tanışmış olacakları için bu kazanımda az şey değildir.
Sonuç olarak; camilerin birer ilim ve irfan yuvalarına çevrilerek asıllarına dönmesi sağlanmalıdır. Bunun yaparken çağımızın teknik imkânlarından azami ölçüde istifade edilmelidir. Akşam ile yatsı namazı da birbirine düğümlenerek insanların bu konudaki eksikleri giderilmelidir.
Saygılarımla,
Erol Aydın