İSLAM BİLİM ADAMLARI
Bediüzzaman Said Nursi 20
Otuz Birinci Söz Peygamber Efendimiz (asm) miraç mucizesinin hakikati, miraçtan insanlığın kazanımları, ayın yarılması mucizesini harika bir şekilde ve en tahsilsiz insanların da anlayacağı şekilde anlatıyor.
Bunu söylerken burada bir anekdotu da aktarmadan geçemeyeceğim. Seyyar satıcı Raşit Ağabey, askerde okuma yazma öğrenen bir müdekkiktir. Bediüzzaman’ın talebelerinden Zübeyr Gündüzalp Ağabey kendisine Tarihçe-i Hayatı (Üstadımız Bediüzzaman’ın Hayat kitabı) okumasını istiyor.
Raşit Ağabey diyor ki “ben sene kurban olayım, ben elifi görsem mertek zannederim. Benim okur yazarlığım yok, ben bu kitabı nasıl okuyacağım?
Ağabey diyor ki kardeşim günde bir cümle de mi okuyamazsın? Okumaya başla! ve o da okumaya başlıyor. Tabi ki külliyatı okuyor.
Bir gün Trabzon’da bir terzi acilen kendilerini dükkâna davet ediyor. Konu Üniversite okutmanının Allah’a iman noktasında ve Haşir konusunda inanç şüphelerinin olduğu ve sorduğu sorularını Raşit Ağabeyin cevaplayacağına inanmaktadır.
Der ki: Senin sorularına cevap verecek birini ben çağırmaya gidiyorum. Raşit Ağabey geliyor ve sorulara akli ve mantıki cevaplar veriyor.
Hoca teşekkür ediyor. İnanmada şüphelerim ve sorunlarım vardı, şimdi inanmaya başladım. Teşekkür ederim.
Sonra Raşit Ağabeye soruyor? Affedersiniz siz hangi üniversite mezunusunuz?
Terzi sabırsızlık gösteriyor ve ilk okul mezunu bile değil, diyince Raşit Ağabey:
Efendim ben Risale-i Nur Üniversitesinde okuyorum. Henüz mezun olamadım.
Tabi okutman hoca diyor ki: Hele biliyorum oldukça yoğun ve bilime dayanan bir alt yapınız var. Diyerek mutlu şekilde ayrılıyorlar.
Burada demek istiyorum ki İslam Bilim Adamı Bediüzzaman, öyle bir metot ortaya koymuş ki; bu zamanın mühim bir alimi olmak için öyle gösterişli binalara ve ünvanlı hocalara ihtiyaç yoktur.
Risale-i Nurları teslim olarak ve anlayarak okuyan bir insan çok kısa sürede (belki de günler içinde) bu zamanın mühim bir alimi olabilir.
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
21.04.2023