Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

KESİN DAVET -12-

KESİN DAVET 12 BİZ ÖLÜME NASIL GÜLERİZ   Hiç tartışmasız bir şeyi tanıyıp mahiyetini bildikten sonra onunla yakınlık kurarız.  Tanış olur ve birlikte zaman geçirmek isteriz.  Birşeyin mahiyeti de ehlinden öğrenilir.  Bir konuda ehil olanlar; kitap, kütüphane ve âkil kişilerdir.  Bu konuda da en ehil ve mutlak kitap Kur’an’ı Kerim ve  mukaddes kitaplar,  âkil kişiler ise başta Peygamberimiz ASV olmak üzere diğer peygamberlerdir. Ölüm böyle olunca,  samimi iman sahiplerine gülünce,  elbette ve elbette, hiç şüphe kalmaz ki,  en bahtiyar insan, sabır içinde şükrederek,  Peygamberimizden tam dersini alıp;  istikamet dairesinde imanına ve  Kur'ân'a hizmete çalışandır.  Bundan daha karlı bir mesele yoktur. Zevke ve lezzete müptelâ olan insan bilmesi gereken en önemli gerçek;  binler tecrübelerle ve hüccetlerle, delillerle ve  hadiselerle aynelyakin yâni adeta görür gibi bilinmelidir ki,  hakikî zevk ve  elemsiz lezzet ve  kedersiz sevinç ve  hayattaki saadet yalnız imandadır ve  iman hakikatleri dairesinde bulunur. Yoksa, dünyevî bir lezzette çok elemler ve acılar var.  Bir üzüm tanesini yedirir,  on tokat vurur gibi,  hayatın lezzetini, huzurunu ve zevkini kaçırır.   YARATMA   İnsanların, öğretmenlerin, öğrencilerin,  meslek sahibi, halk tabakası, sosyal medyanın sık sık konuştukları bir kelime vardır.  Bunu bilerek veya bilmeyerek çoğu zaman yanlış yerlerde kullanmaktadırlar.  Yaratma yoktan var etmektir.  İcat etmek, imal etmek, bir fiili yapmak hiçbir zaman yaratmak değildir.   Yaratmak ancak Allah’a mahsus bir fiildir. Onun için Allah: "Hanginiz daha güzel işler yapacaksınız diye sizi imtihan etmek için ölümü de, hayatı da yaratan O’dur."  hükmü ile ölümün yaratma olduğunu bildirmektedir.   Yaratmak varlık ve var olmaktır.   Bir mühendis, icad etmek veya imal etmek istediği bir şeyi önce hayal eder. Sonra avan proje çizer. Sonra hesabını yapar. Sonra boyutlarını belirler. Sonra imalatta kullanacağı malzemeleri araştırır. Sonra bulduğu malzemelere göre mukavemet hesabını kontrol eder.   Ürün için alet, gereç, makina ve tezgahlar temin edilir. En sonunda da inşa eder. Bu bir yaratmak değildir. Yapmaktır, inşa etmektir, imal etmektir. Bu yeni icad da olabilir, taklid ve benzer imalat da olabilir. Ancak her ürünün fonksiyonu ve görevi ayrıdır.   Bu bir otomobil imalatı ise, demir yerine lastik kullanılamaz, plastik yerine alüminyum kullanılamaz. Bu imalat bazen beklenmedik bir şekilde harap olabilir. Sebep olarak ya kullanılan malzemeler veya imalat yapan mühendisin hatası olabilir.   Yaratmada malzeme yoktur, proje yoktur, mukavemet hesabı yoktur, zaman yoktur, yaratılacak şey için makina, alet ve yardımcı gereçler yoktur.  Bir şeyden her şey ve her şeyden de bir şey yaratılıyor.  Bilimin hayal edemeyeceği mukavemet hesapları göz önünde bulundurulmuş.  Yaratma anında tezgah ve makina da kullanılmıyor.  Bir yaratılan mahluk diğerine benzemiyor. Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 10.01.2020
Ekleme Tarihi: 10 Ocak 2020 - Cuma

KESİN DAVET -12-

KESİN DAVET 12

BİZ ÖLÜME NASIL GÜLERİZ
 
Hiç tartışmasız bir şeyi tanıyıp mahiyetini bildikten sonra onunla yakınlık kurarız. 
Tanış olur ve birlikte zaman geçirmek isteriz. 
Birşeyin mahiyeti de ehlinden öğrenilir. 
Bir konuda ehil olanlar; kitap, kütüphane ve âkil kişilerdir. 
Bu konuda da en ehil ve mutlak kitap Kur’an’ı Kerim ve 
mukaddes kitaplar, 
âkil kişiler ise başta Peygamberimiz ASV olmak üzere diğer peygamberlerdir.
Ölüm böyle olunca, 
samimi iman sahiplerine gülünce, 
elbette ve elbette, hiç şüphe kalmaz ki, 
en bahtiyar insan, sabır içinde şükrederek, 
Peygamberimizden tam dersini alıp; 
istikamet dairesinde imanına ve 
Kur'ân'a hizmete çalışandır. 
Bundan daha karlı bir mesele yoktur.

Zevke ve lezzete müptelâ olan insan bilmesi gereken en önemli gerçek; 
binler tecrübelerle ve hüccetlerle, delillerle ve 
hadiselerle aynelyakin yâni adeta görür gibi bilinmelidir ki, 
hakikî zevk ve 
elemsiz lezzet ve 
kedersiz sevinç ve 
hayattaki saadet yalnız imandadır ve 
iman hakikatleri dairesinde bulunur.

Yoksa, dünyevî bir lezzette çok elemler ve acılar var. 
Bir üzüm tanesini yedirir, 
on tokat vurur gibi, 
hayatın lezzetini, huzurunu ve zevkini kaçırır.
 
YARATMA
 
İnsanların, öğretmenlerin, öğrencilerin, 
meslek sahibi, halk tabakası, sosyal medyanın sık sık konuştukları bir kelime vardır. 
Bunu bilerek veya bilmeyerek çoğu zaman yanlış yerlerde kullanmaktadırlar. 
Yaratma yoktan var etmektir. 
İcat etmek, imal etmek, bir fiili yapmak hiçbir zaman yaratmak değildir.
 
Yaratmak ancak Allah’a mahsus bir fiildir. Onun için Allah: "Hanginiz daha güzel işler yapacaksınız diye sizi imtihan etmek için ölümü de, hayatı da yaratan O’dur."  hükmü ile ölümün yaratma olduğunu bildirmektedir.
 
Yaratmak varlık ve var olmaktır.
 
Bir mühendis, icad etmek veya imal etmek istediği bir şeyi önce hayal eder. Sonra avan proje çizer. Sonra hesabını yapar. Sonra boyutlarını belirler. Sonra imalatta kullanacağı malzemeleri araştırır. Sonra bulduğu malzemelere göre mukavemet hesabını kontrol eder.
 
Ürün için alet, gereç, makina ve tezgahlar temin edilir. En sonunda da inşa eder. Bu bir yaratmak değildir. Yapmaktır, inşa etmektir, imal etmektir.
Bu yeni icad da olabilir, taklid ve benzer imalat da olabilir. Ancak her ürünün fonksiyonu ve görevi ayrıdır.
 
Bu bir otomobil imalatı ise, demir yerine lastik kullanılamaz, plastik yerine alüminyum kullanılamaz. Bu imalat bazen beklenmedik bir şekilde harap olabilir. Sebep olarak ya kullanılan malzemeler veya imalat yapan mühendisin hatası olabilir.
 
Yaratmada malzeme yoktur, proje yoktur, mukavemet hesabı yoktur, zaman yoktur, yaratılacak şey için makina, alet ve yardımcı gereçler yoktur. 
Bir şeyden her şey ve her şeyden de bir şey yaratılıyor. 
Bilimin hayal edemeyeceği mukavemet hesapları göz önünde bulundurulmuş. 
Yaratma anında tezgah ve makina da kullanılmıyor. 
Bir yaratılan mahluk diğerine benzemiyor.

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
10.01.2020

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.