Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

MUCİZE GEMİYİ BİLDİREN AYETLER

MUCİZE HEDEFİNDEKİ TEKNOLOJİNİN DİLİ MUCİZE GEMİYİ BİLDİREN AYETLER Geminin yapımı tamamlandıktan sonra Cenab-ı Allah Mü’minûn ve Hud Surelerinde; Bunun üzerine Nûh'a, "Bizim gözetimimiz altında ve vahyimize göre o gemiyi yap" diye vahyettik. "Bizim emrimiz gelip de tandır kaynamaya başlayınca, (sular coşup taştığında Nûh'a) dedik ki: "Her cins canlıdan (erkekli dişili) birer çift, bir de kendileri aleyhinde daha önce hüküm verilmiş olanlardan başka aileni gemiye al ve zulmeden kimseler hakkında bana hiç yalvarma! Şüphesiz onlar suda boğulacaklardır." (20/27)  “Nihayet emrimiz gelip, tandır kaynamaya başlayınca (sular coşup taşınca) Nûh'a dedik ki: "Her cins canlıdan (erkekli dişili) birer çift, bir de kendileri hakkında daha önce hüküm verilmiş olanlar dışındaki âilen ile iman edenleri ona yükle." Ama, onunla beraber sadece pek az kimse iman etmişti. (21/40)  MUCİZE GEMİ BUHAR TAHRİKLİDİR Hazreti Nuh Aleyhisselâm görevini tamamlıyor, gemi iskelesi üzerindedir. İskele bir limanda değil ki gemi suya indirilsin. Ancak Fatih Sultan Mehmet Hazretleri gibi öncelikle karada yürüyen bir gemi de inşa etmemiştir. Suda yüzecek ve tahrik edilecek, hareket anında da yönlendirilecek bir gemiyi, Cenab-ı Allah’ın, Hazret-i Nuh peygambere yaptırması zor bir  iş midir? Haşa. Hud Sûresi 40. Âyette geçen “nihayet emrimiz geldiği ve tennur (tandır veya geminin kazanı) tutuşup kaynadığı zaman dedik ki” mealini tefsir ederken; Tennur: Lügatta kapalı bir ocak, bir fırındır. Buna biz “tandır”  ismini de vermekteyiz. Feveran kelimesi ise, kuvvet ve şiddetle kaynamak ve fışkırmaktır. İş kızıştı, şiddetlendi mânâsına “fırın kızdı” denildiği gibi “fârettennur” da böyledir denilmiştir. Bu anlamların mecaz olduğu görüşleri de mevcuttur. Gemini yüzebilmesi için yerden suların fışkırtılması ve gökten yağmurun yağdırılması anlamını ifade ettiği üzerinde de görüş bildirenler vardır. Ebu Hayyan, tefsirinde Hasen’den rivayetle “tennur”’un “gemide suyun toplandığı yer” olduğunu nakletmiştir ki, bu ifade hemen hemen geminin kazanını andırıyor. Buna göre Nuh Aleyhisselâm’ın sanatı “yani geminin yelkenli bir gemi değil , kazanla çalışan bir vapur olduğunu hatırlatır niteliktedir” sonucuna varmıştır. (22/589-592)    (resim) Buharlı tahrikli gemi 11.07.2020 Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Ekleme Tarihi: 11 Temmuz 2020 - Cumartesi

MUCİZE GEMİYİ BİLDİREN AYETLER

MUCİZE HEDEFİNDEKİ TEKNOLOJİNİN DİLİ

MUCİZE GEMİYİ BİLDİREN AYETLER

Geminin yapımı tamamlandıktan sonra Cenab-ı Allah Mü’minûn ve Hud Surelerinde;

Bunun üzerine Nûh'a, "Bizim gözetimimiz altında ve vahyimize göre o gemiyi yap" diye vahyettik.

"Bizim emrimiz gelip de tandır kaynamaya başlayınca, (sular coşup taştığında Nûh'a) dedik ki: "Her cins canlıdan (erkekli dişili) birer çift, bir de kendileri aleyhinde daha önce hüküm verilmiş olanlardan başka aileni gemiye al ve zulmeden kimseler hakkında bana hiç yalvarma! Şüphesiz onlar suda boğulacaklardır." (20/27) 


“Nihayet emrimiz gelip, tandır kaynamaya başlayınca (sular coşup taşınca) Nûh'a dedik ki: "Her cins canlıdan (erkekli dişili) birer çift, bir de kendileri hakkında daha önce hüküm verilmiş olanlar dışındaki âilen ile iman edenleri ona yükle." Ama, onunla beraber sadece pek az kimse iman etmişti. (21/40) 

MUCİZE GEMİ BUHAR TAHRİKLİDİR

Hazreti Nuh Aleyhisselâm görevini tamamlıyor, gemi iskelesi üzerindedir. İskele bir limanda değil ki gemi suya indirilsin. Ancak Fatih Sultan Mehmet Hazretleri gibi öncelikle karada yürüyen bir gemi de inşa etmemiştir.

Suda yüzecek ve tahrik edilecek, hareket anında da yönlendirilecek bir gemiyi, Cenab-ı Allah’ın, Hazret-i Nuh peygambere yaptırması zor bir  iş midir? Haşa.

Hud Sûresi 40. Âyette geçen “nihayet emrimiz geldiği ve tennur (tandır veya geminin kazanı) tutuşup kaynadığı zaman dedik ki” mealini tefsir ederken; Tennur: Lügatta kapalı bir ocak, bir fırındır. Buna biz “tandır”  ismini de vermekteyiz. Feveran kelimesi ise, kuvvet ve şiddetle kaynamak ve fışkırmaktır. İş kızıştı, şiddetlendi mânâsına “fırın kızdı” denildiği gibi “fârettennur” da böyledir denilmiştir.

Bu anlamların mecaz olduğu görüşleri de mevcuttur. Gemini yüzebilmesi için yerden suların fışkırtılması ve gökten yağmurun yağdırılması anlamını ifade ettiği üzerinde de görüş bildirenler vardır.

Ebu Hayyan, tefsirinde Hasen’den rivayetle “tennur”’un “gemide suyun toplandığı yer” olduğunu nakletmiştir ki, bu ifade hemen hemen geminin kazanını andırıyor. Buna göre Nuh Aleyhisselâm’ın sanatı “yani geminin yelkenli bir gemi değil , kazanla çalışan bir vapur olduğunu hatırlatır niteliktedir” sonucuna varmıştır. (22/589-592)

 

(resim)

Buharlı tahrikli gemi

11.07.2020

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.