Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

MUCİZE HEDEFİNDEKİ TEKNOLOJİNİN DİLİ

HAZRETİ DUVUD’UN DEMİR MADENİNİ ERİTMESİ Yeraltında madenler taş ve toprak içinde nadiren saf, çoğunlukla bir takım bileşikler şeklinde bulunmaktadır. İnsanlık bu hammaddeyi, yerin derinliklerinden çıkararak, fırınlarda eritip saflaştırmaktadır. Ya yalnız veya diğer metallerle karıştırarak, alaşımlar halinde kullanmaktadır. Alaşımların tercih şekli ise ihtiyaç ve kullanım alanına göre teknolojide belirlenmiştir. Yumuşatmak, sertleştirmek, mukavemetini artırmak ya da şekil vermek için farklı işlemlere tabi tutulmaktadır. MUCİZE ELİ DEMİR ZIRH YAPIYOR Bu kadar bahsinde bulunduğumuz ve hem insanlığın hem de teknolojinin temeli olan bu mucize metali, bir peygamber eliyle insanların hizmetine nasıl takdim edilmiştir, ayetlerle anlatmaya çalışalım. Cenâb-ı Hak, Dâvûd Aleyhisselâm’a zırh yapma sanatını da bildirmiş, bu hususta O’nu müstesnâ bir kudretle techîz etmiştir. Âyet-i kerîmelerde buyrulmaktadır: ”Bir de Davud'a, sizin için, zırh yapma sanatını öğrettik ki, -savaşlarınızda sizi korusun. -Şimdi siz şükrediyor musunuz? “(5/80) “And olsun, Dâvûd’a tarafımızdan bir üstünlük verdik. –Ey dağlar ve kuşlar! O’nunla beraber tesbîh edin!» dedik. O’na demiri yumuşattık. (O’na): –Geniş zırhlar îmâl et, dokumasında da ölçüyü gözet (bütün vücudu örtecek kadar yeterli yap) -Ve (ehlinle birlikte) sâlih amel işleyin! -Çünkü Ben, ne yaparsanız hakkıyla görenim. (diye vahyettik)”. (3/10-11)  Dâvûd -aleyhisselâm- zırh yaparak hem ordularını düşmanlarından muhâfaza etmiş hem de rızkını elinin emeğiyle kazanmıştır. Mucize olarak ümmetine ve insanlığa zırhı kazandırmıştır. Yukarıdaki âyetler işaret ediyorlar ki, telyîn-i hadid, demirin eritilmesi en büyük bir nimet-i İlâhiyedir ki, büyük bir peygamberinin fazlını onunla gösteriyor. Ayetlerden de görüldüğü üzere demir cevherinin insanlığın emrine verilmesi, açık bir mucize olarak görülmektedir.   18.06.2020 Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Ekleme Tarihi: 18 Haziran 2020 - Perşembe

MUCİZE HEDEFİNDEKİ TEKNOLOJİNİN DİLİ

HAZRETİ DUVUD’UN DEMİR MADENİNİ ERİTMESİ

Yeraltında madenler taş ve toprak içinde nadiren saf, çoğunlukla bir takım bileşikler şeklinde bulunmaktadır.
İnsanlık bu hammaddeyi, yerin derinliklerinden çıkararak, fırınlarda eritip saflaştırmaktadır.
Ya yalnız veya diğer metallerle karıştırarak, alaşımlar halinde kullanmaktadır.

Alaşımların tercih şekli ise ihtiyaç ve kullanım alanına göre teknolojide belirlenmiştir. Yumuşatmak, sertleştirmek, mukavemetini artırmak ya da şekil vermek için farklı işlemlere tabi tutulmaktadır.

MUCİZE ELİ DEMİR ZIRH YAPIYOR

Bu kadar bahsinde bulunduğumuz ve hem insanlığın hem de teknolojinin temeli olan bu mucize metali, bir peygamber eliyle insanların hizmetine nasıl takdim edilmiştir, ayetlerle anlatmaya çalışalım.

Cenâb-ı Hak, Dâvûd Aleyhisselâm’a zırh yapma sanatını da bildirmiş, bu hususta O’nu müstesnâ bir kudretle techîz etmiştir. Âyet-i kerîmelerde buyrulmaktadır:

”Bir de Davud'a, sizin için, zırh yapma sanatını öğrettik ki,
-savaşlarınızda sizi korusun.
-Şimdi siz şükrediyor musunuz? “(5/80)

“And olsun, Dâvûd’a tarafımızdan bir üstünlük verdik.
–Ey dağlar ve kuşlar! O’nunla beraber tesbîh edin!» dedik.
O’na demiri yumuşattık. (O’na):
–Geniş zırhlar îmâl et, dokumasında da ölçüyü gözet (bütün vücudu örtecek kadar yeterli yap)
-Ve (ehlinle birlikte) sâlih amel işleyin!
-Çünkü Ben, ne yaparsanız hakkıyla görenim. (diye vahyettik)”. (3/10-11) 

Dâvûd -aleyhisselâm- zırh yaparak hem ordularını düşmanlarından muhâfaza etmiş hem de rızkını elinin emeğiyle kazanmıştır.
Mucize olarak ümmetine ve insanlığa zırhı kazandırmıştır.

Yukarıdaki âyetler işaret ediyorlar ki, telyîn-i hadid, demirin eritilmesi en büyük bir nimet-i İlâhiyedir ki, büyük bir peygamberinin fazlını onunla gösteriyor.

Ayetlerden de görüldüğü üzere demir cevherinin insanlığın emrine verilmesi, açık bir mucize olarak görülmektedir.
 
18.06.2020
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

18
Kasım
06
Kasım
26
Ekim
15
Ekim
30
Eylül
22
Eylül
14
Eylül
04
Eylül
26
Ağustos
17
Ağustos
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.