İktidar sebze meyve satarak manavcılık mı yapıyor? Bu soruya cevap vermeden önce bir dönemi kısaca analiz edelim.
Chp yönetiminin iktidarda olduğu dönemlerde enflasyon tavan yapmış, iktidarın yanlış politikaları yüzünden halkın ekonomik dar boğaza girdiği ve bununla birlikte açlıkla mücadele ettigi dönemlerdi. Midelerine lokma girmediği için kemer sıkmaktan belleri incelen halk perperişan hallere düşmüştü. O kadar ki artık ekmek bile karne ile alınmaya başlamıştı. Hatta öyle ki halk kendi istediği kadar değil iktidarın ne kadar vereceği ile yetinmeliydi. Ekmeğin karne ile alınmaya başlandığı o dönemlerde gaz kuyruğu, yağ kuyruğu, tüp kuyruğu ile halk hepten perişan bir duruma düşmüştü.
Bizler Chp döneminde yapılan politik hatalardan dolayı kuyrukları eleştirirken son dönemde de Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yaptığı yanlış politikalardan dolayı sebze kuyrukları oluştu. Hiçbir unsur asla sebepsiz değildir. Kendi çiftçisine, köylüsüne, üreticisine yatırım yapmayıp zirai ürünlerini dışarıdan almaya kalkarsanız bugün sebze kuyrukları oluştuğu gibi yarında başka kuyrukları görmemiz asla kaçınılmaz olur. Sebze ve meyvelerin üreticiden tezgahlara gelene kadar neden fiyatları fahiş bir durumda artıyor bunu bir incelemek lazım. Şu bir gerçek ki aracıların ve komisyoncuların haksız bir şekilde fiyat belirlemeleri sebze fiyatların artmasında etken bir faktördür. Bunun yanında son zamanlarda mazota gelen zamlarla birlikte dünyanın en pahalı mazotunu da biz kullanmaya başladık. Doğal olarak mazot fiyatlarının artması ile birlikte ürünün nakliye giderleri de aynı oranda artıyor. Bunun yanında çiftçinin kullandığı mazotta arttığı için fiyatlar ister istemez katlanıyor. Seralarda kullanılan elektriğe son bir yılda yüzde elli oranında zam geldi. Mazota ve elektriğe bu kadar zam gelmesi bir de aracıların fahiş fiyat uygulaması ürünlerin üreticiden tüketiciye gelene kadar fiyatlar kat be kat artıyor. Mazot ve elektriğe gelen zamların yanında bir de dövizin yukarılara doğru seyri de etkili oluyor. Dışarıdan dolar üzerinden aldığımız gübre de bu fiyatların artmasında diğer bir etken.
Bunların yanı sıra dışarıdan aldığımız genetiği ile oynanmış tohumlarda iktidarın tarım konusunda yanlış politikalarının birer sonucudur.
Kısacası dün Chp'nin yapmış olduğu yanlış politikalar yüzünden kuyruklar oluştuğu gibi bugün de Ak Parti'nin yapmış olduğu yanlış tarım politikaları yüzünden sebze, meyve kuyrukları oluşuyor.
Çözüm ise derhal milli politikalara dönüş yaparak tarıma, çiftçiye destek vermek ve üretici ile tüketici arasında ki aracıları-komiyoncuları bertaraf etmektir.
Üretim olursa kalkınma olur aksi durum ise dışa bağımlılık olur...
Selam ve dua ile...