KONGRE VE SEMİNERLERLE DOLU BİR AY
Ekim ve Kasım ayı benim için çok yoğun geçti. 6 Kongre ve seminere katıldım. Hayatımın hiçbir bölümünde bu kadar yoğun bir akademik çalışma dönemi geçirmemiştim. Neler yaşadığımı okuyucularımla paylaşmak isterim.
İlk konferans 18 Ekim 2019 tarihinde Antalya Belek’te yapılan Eurasian Conference on Language and Social Sciences (ECLSS-8) idi. Burada “İslam ve Serbest Piyasa Ekonomisi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdim. Konu hakkında daha önce Yeni Akit Gazetesinde makaleler yazdığım için burada içeriğine girmiyorum. İsteyenler internet arşivinden okuyup istifade edebilirler.
İkinci konferans ise 21 Ekim 2019’da yine Antalya’da AKEV Üniversitesi ev sahipliğinde International Social Research and Behavioral Sciences (SADAB-4) tarafından yapıldı. Burada “Bor Madeninin Özel Sektör Eliyle İşletilmesi” başlıklı bir sunum verdim.
Üniversite yöneticilerinin yoğun soruları altında gerçekleşen bu sunumda diğer konuşmacı arkadaşlarımın zamanından çalmış oldum. Çünkü sorulan sorulara cevap verdikten sonra tam ayrılacak iken yeniden sorular soruluyordu. Birkaç defa tekrarlanan bu duruma konferans yöneticileri müdahale etmek durumunda kaldılar. Zira bu şekilde devam ederse diğer konuşmacı arkadaşlarıma zaman kalmayacaktı.
Yüzden fazla sunumun yapıldığı bu konferanslarda genellikle birkaç yerde ve 10 kişiyi geçmeyen dinleyici olur. Lakin benim ve bazı arkadaşların yaptığı sunum yüze yakın öğrenci ve öğretim görevlisinin huzurunda oldu. Bu açıdan diğerlerinden biraz farklıydı. Ayrıca özel sektörün öneminden bahsettiğim bu sunumda öğrencilerden çok yoğun bir alkış aldım. Benim için bu yönü ile çok güzel oldu.
Üçüncü Kongre ise 25 Ekim 2019 tarihinde daha önceki yazılarımda bahsettiğim 3. Yaratılış Kongresi idi. Burada da oldukça geniş bir dinleyici kitlesi huzurunda ve bol alkış alan bir sunum gerçekleştirdim. Daha sonrasında İshak Paşa Sarayını ve Erzurum Horasan’daki köyümü ziyaret etme fırsatı buldum. Bir çok bakımdan güzel hatıralarla döndüm.
Dördüncü Konferans ise 3 Kasım 2019 tarihinde İstanbul’da International Management and Social Sciences (UYSAD-3) idi. Burada da “Türkiye’de Sivil Toplumun Gelişimi” başlıklı bir çalışmamı arz ettim. Özellikle 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen hain darbe teşebbüsü sonrasında Türk Silahlı Kuvvetlerinde yapılan reformlardan bahsettim. Bu konuda da gazetedeki köşe yazılarımda oldukça hacimli ve detaylı yazılar yazdığım için detaylarını anlatmaya gerek duymuyorum. İsteyenler arşiv sayfalarından okuyabilirler.
Beşinci toplantı ise 7 Kasım 2019 tarihinde Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) düzenlemiş olduğu “Suriye Petrolleri / ABD, Rusya ve Bölgesel Aktörlerin Hedefleri” başlıklı panel idi. Burada Prof Dr. Kemal İnat’ın moderatörlüğünde değerli konuşmacılar Suriye Geçici Hükümeti Maliye Bakanı Abdülhakim Almassrı, Suriye Geçici Hükümeti Üyesi Fatih Shaban ve ORSAM’dan Orhan Oytun’un değerli sunumlarını dinledim.
Bu paneldeki izlenimlerimi Suriye ile ilgili yazılarımda okuyucularımla paylaşmayı düşünüyorum. Burada sadece başlıklar ile yetinmek istiyorum.
Altıncı toplantı ise 8 Kasım 2019 tarihinde MÜSİAD’ın ev sahipliğinde European Academy for Islamic Finance and Economics’in (EAIFE) düzenlediği konferans idi. Burada bir çok ülkeden değerli yöneticilerin katıldığı çok sayıda sunumu izleme fırsatı buldum. Yabancı konukların Arapça konuşmalarını aynı SETA’da olduğu gibi tercümanlar aracılığı ile takip edebilme imkanı vardı. Bu nedenle bir hayli ilginç konuda en son gelişmelerden haberdar oldum.
MÜSİAD’ın ev sahipliğindeki bu uluslar arası topluluğun sunumları sadece bir makalede özetlenemez. Allah kısmet ederse özellikle “Katılım Bankacılığı” ve “Faizsiz Finans” konularında bazı makaleler yazmak istiyordum. Bu konuda kongreden çok istifade ettiğim sunumlar oldu. Lakin başka çalışmaları da gözden geçirmem gerekiyor. Örneğin kira sertifikaları (SUKUK) bahsinde faiz hassasiyeti konusunda olumsuz yaklaşımları dinleme fırsatı buldum. Bu konuda bir hayli araştırma yapmam gerekiyor. İnşallah Rabbim fırsat verir.
Kısaca söylemek gerekirse son bir ay içerisinde çok yoğun bir düşünce-fikir iklimine girdim. O kadar çok yazı yazacağım konu var ki; hangisinden başlayacağımı ben de merak ediyorum. Bu konular hiçbir gazetede rastlayacağınız cinsten yazılar olmayacaktır. Çünkü ekonomi alanında ve faiz hususunda; İslami hassasiyetler ne yazık ki göz ardı ediliyor. Hâlbuki en çok bu konularda makaleler yazmak icap ediyor, vesselam…
Dr. Vehbi KARA