Mahir Adıbeş
Köşe Yazarı
Mahir Adıbeş
 

MİLLETLERİN HAYVAN SEMBOLLERİ

MİLLETLERİN HAYVAN SEMBOLLERİ Birçok millet hayvanlardan kendilerine sembol seçmiştir. Bazısı korktuğundan bazısı korkutmak için bazısı da sevdiğinden saygı duymuştur. Bu sembollerin inanç sebepler, çeşitli efsaneler ya da o hayvanlarla geçmişlerine bağlıdır. Yalnız milletlerin seçtiği hayvan semboller ile ilginç benzerlikleri olabilir. Alman: Kartal ABD: Kartal Araplar: Şahin Avusturalya: Kanguru Bizans: Çift Başlı Kartal Çin: Ejderha Danimarka: Yunus Balığı Fransız: Horoz Hindistan: İnek İngiliz: Aslan İran: Aslan İskandinav Ülkeleri (İsveç, Norveç, Finlandiya): Ren Geyiği İspanya: Boğa İsrail: Tilki İtalya: Dişi Kurt Rusya: Ayı Selçuklu Türkleri: Çift Başlı Kartal Türkler: Bozkurt Türklerin sembolü olan Bozkurt, Türeyiş Destanı ve Ergenekon Destanında geçmekte olup, ilk defa Göktürkler'de bayrak olarak kullanılmıştır. Efsanelere dayanan bu uyum sonradan savaş taktikleri, hürriyete düşkün olmaları, aralarında korumacı olmaları, gözü karalıkları, korkusuz olmaları, baş eğmemeleri, esarete boyun eğmemeleri belki de en önemlisi dağların yükseğinde yaşamayı sevme özellikleri Türkler kendilerine yakın bulduğundan bu anlaşma devam etmiştir. Türkler’de, çok eski dönemlerden bu yana turna da kutsal sayılır. Yaygın bir inanışa göre turnalar uğur,  bereket, mutluluk ve refahın simgesi olan kutsal sayıldığı gibi, saflığın, temizliğin, dürüstlüğün, vefanın, sadakatin, sabrın, sevginin, onurun, özgürlüğün de simgesidirler. Bu sebeple insanlar genelde onlara ilişmez, yuvalarını bozmaz ve de kanını dökmez. Türkler batıya açıldıktan ve İslam dinini kabullerinden sonra turnalar yavaş yavaş unutuldu. Yalnız taşrada yaşayan Türkmenlerin geleneğinde, kültüründe hâlâ yaşamaktadır. Bozkurt ise Türkleri birbirine, toprağa bağlayan sembol olarak kabul edildiğinden dönem dönem onu da uzaklaştırmak için Türklerle beraber yaşayan milliyetsiz toplumlar tarafından unutturulmaya çalışılmıştır.  Mahir ADIBEŞ  Samsung Galaxy akıllı telefonumdan gönderildi.
Ekleme Tarihi: 10 Nisan 2020 - Cuma

MİLLETLERİN HAYVAN SEMBOLLERİ

MİLLETLERİN HAYVAN SEMBOLLERİ
Birçok millet hayvanlardan kendilerine sembol seçmiştir. Bazısı korktuğundan bazısı korkutmak için bazısı da sevdiğinden saygı duymuştur. Bu sembollerin inanç sebepler, çeşitli efsaneler ya da o hayvanlarla geçmişlerine bağlıdır. Yalnız milletlerin seçtiği hayvan semboller ile ilginç benzerlikleri olabilir.
Alman: Kartal
ABD: Kartal
Araplar: Şahin
Avusturalya: Kanguru
Bizans: Çift Başlı Kartal
Çin: Ejderha
Danimarka: Yunus Balığı
Fransız: Horoz
Hindistan: İnek
İngiliz: Aslan
İran: Aslan
İskandinav Ülkeleri (İsveç, Norveç, Finlandiya): Ren Geyiği
İspanya: Boğa
İsrail: Tilki
İtalya: Dişi Kurt
Rusya: Ayı
Selçuklu Türkleri: Çift Başlı Kartal
Türkler: Bozkurt
Türklerin sembolü olan Bozkurt, Türeyiş Destanı ve Ergenekon Destanında geçmekte olup, ilk defa Göktürkler'de bayrak olarak kullanılmıştır. Efsanelere dayanan bu uyum sonradan savaş taktikleri, hürriyete düşkün olmaları, aralarında korumacı olmaları, gözü karalıkları, korkusuz olmaları, baş eğmemeleri, esarete boyun eğmemeleri belki de en önemlisi dağların yükseğinde yaşamayı sevme özellikleri Türkler kendilerine yakın bulduğundan bu anlaşma devam etmiştir.
Türkler’de, çok eski dönemlerden bu yana turna da kutsal sayılır. Yaygın bir inanışa göre turnalar uğur,  bereket, mutluluk ve refahın simgesi olan kutsal sayıldığı gibi, saflığın, temizliğin, dürüstlüğün, vefanın, sadakatin, sabrın, sevginin, onurun, özgürlüğün de simgesidirler. Bu sebeple insanlar genelde onlara ilişmez, yuvalarını bozmaz ve de kanını dökmez.
Türkler batıya açıldıktan ve İslam dinini kabullerinden sonra turnalar yavaş yavaş unutuldu. Yalnız taşrada yaşayan Türkmenlerin geleneğinde, kültüründe hâlâ yaşamaktadır. Bozkurt ise Türkleri birbirine, toprağa bağlayan sembol olarak kabul edildiğinden dönem dönem onu da uzaklaştırmak için Türklerle beraber yaşayan milliyetsiz toplumlar tarafından unutturulmaya çalışılmıştır. 


Mahir ADIBEŞ 


Samsung Galaxy akıllı telefonumdan gönderildi.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.