İSLÂM BİLİM ADAMLARI
MİMAR SİNAN 2
29 Mayıs 1489 tarihinde Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğmuş, asker yetiştiren Acemi Oğlanlar Ocağı‘na 22 yaşında alınmış, burada yapı işlerinde görev almış, ayrıca bu dönemde, dönemin en önde gelen mimarlarının yanında çalışma fırsatını yakalamıştır.
Bütün belgelerde rastlanan ve geçerli olan adının Sinan olmasıdır. Ancak eseri olan Büyükçekmece Köprüsü’ne kazınmış kitâbede: “amilehû Yûsuf İbn Abdullah” olarak farklı bir isimle karşılaşılmakta, Dâyezâde’nin Risâle-i Selîmiyye’deki bir derkenarda ise Sinâneddin Yûsuf şeklinde farklı bir isimlendirme görülmektedir.
Çocukluğundan beri Türkçe konuşulan bir aile çevresinde büyümüş olan Sinan daha çok Karamanlı cemaatine yakın veya mensup olduğu kanaati taşımaktadır.
İstanbul’un en canlı noktasında, sultanın sarayına ve Ayasofya Camii’ne yakın bir yerde Atmeydanı’na bakan bir okulda eğitimine başladığı anlaşılmaktadır. Bu eğitiminin de ne kadar sürdüğü belli değildir. Bu sırada kendi isteğiyle neccârlık (marangozluk) sanatına eğilim gösterdiğini bizzat kendisi belirtir.
Osmanlı mimarisini alanında bilimsel bir dehadır. Mimariyi ve inşaat mühendisliğini farklı bir kavrayışla ele alarak dünya mimarlığının ve inşaatının zirvesindeki gelişme noktasına taşıyan tek isimdir.
Şehircilik, işletme yönetimi ve en genel anlamda yapı alanının örgütlenmesinde adını en çok duyuran kişi olması, beslenip dayandığı toplumsal alt yapı ve kurumlar kadar kişisel dehasıyla da bağlantılıdır.
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
03.05.2022