KARDEŞ KANAL, KANAL TOKAT.
Depremi tetikler...
Ekolojik dengeyi bozar...
Su kuyularına zarar verir...
Vs... vs... vs...
Bunlar zannetmeyin ki yıllar önce seyrettiğiniz KRAL VE BEN dizisinden bir bölüm. 35 YIL önce heyecanla baktığımız ve seyrettiğiniz bir dizinin repliği vs, vs, vs... Yıllar sonra 2020 de ana muhalefet partisinin ÇILGIN PROJELER için saydığı mazeretler gibi değilmi? Nerede ise 40 yıl önce 40 yıl sonra gene o şarkıyı söyleyeceğiz. Asırlar ve teknoloji değişse bile sığ beyinlerde asla bir değişme olmuyor. Onun için demişler ya "kırk yıllık kani, olmuyor yağni."
Neyse...
Konumuz hafta içerisinde bir haber ile alâkalı
Karadeniz'in çılgın projesi: KANAL TOKAT
Mart ayında temeli atılan ve 10 milyon 540 bin liralık proje, KANAL TOKAT...
Gelin KANAL İSTANBUL un kardeşi mesabesinde olan bu projede neler yapılmış bir bakalım.
VARAN 1
Tokat'ın içinden geçen ve şehri ikiye bölen Yeşilırmak'ın turizme kazandırılması amacıyla hayata geçirilen Kanal Tokat projesi ile ırmağın belirli bir kısmında şişirme tekniği ile ırmak seviyesi aynı düzeyde tutularak, durgunlaştırılarak ve akı debisi kontrol altına alındı. Akı debisi kontrol altına alınan su üzerinde Osmanlı kayıkları ile gezinti yapılabiliyor. Irmak kenarında rekreasyon (eğlen-dinlen) alanı oluşturuldu, kent dokusuna uygun, karşılıklı dinlenme mekânları, gezi, koşu ve bisiklet yolları hazırlandı. Böylelikle kentte yaşayan ve kente gelen herkes için Yeşilırmak bir cazibe merkezi haline getirildi.
VARAN 2
Peyzaj çalışmaları kapsamında ise, ırmağın içerisinde 3 ayrı noktaya müzikli su gösterileri alanı oluşturuldu. Zemindeki taşlar değiştirilerek ışıklandırılırken ırmağın altına da ışık verildi. Her 50 metrede ırmağın 8-10 metre ilerisine doğru iskeleler yapıldı. Yine 3 ayrı noktada sosyal tesisler ve çocuk oyun alanları yapıldı.. Ağaçlar korunarak, bisiklet yolu, yürüyüş alanları da oluşturuldu.
BİTTİ Mİ? YOOOO!!!!
VARAN 3
Canlı hayatının olumsuz etkilenmemesi için ana gövde üzerinde balık geçidi her türlü canlının set içerisine giriş ve çıkış yapacağı şekilde tasarlandı. Böylece doğal hayat bent ile kesilmeden korunup, ekosistem muhafaza edildi. Su tutulurken de setten sonraki canlı hayatı korunarak su tamamen kesilmeden yavaş yavaş su tutulabilmesi tasarlandı. Ayrıca, setin üstünden akacak su şelalesi suyu oksijenle buluşturacağı için canlı hayatına katkı da sağlandı.
Bunlar olurken elbette ekonomiye ve şehrin sosyal ve kültürel gelişimine de katkıları oldukça fazla.
Tebrikler sayın Başkanım Eyüp EROĞLU.
Tebrikler, Tokat'ımıza böyle değerli bir eseri kazandırmada emeği geçen tüm hemşehrilerime..
Sayın başkanım Eyüp EROĞLU 'ndan, son bir ricam KANAL İSTANBUL için bütün olumsuzlukları sayan, saymaklada kalmayıp "Referandumdan evet çıksa da kabul etmem" diyen tüm AKİL(!) adamları bu işin nasıl olduğunu göstermek adına TOKAT 'A GETİRİN ve KAYIKLARLA Bİ GEZDİRİN.
NOT: UNESCO'nun Paris 'te yer alan merkez binasında düzenlenen törenle "Kanal Tokat Projesi"nin 100'ü aşkın proje içinde ilk 13 arasında yer aldığını belirtmez isek vebal altında kalırım.
Tekrar tebrikler.
Bugün Cuma...
Cuma Bayramı.
Cuma Bayramımız mübarek olsun.
Nesibe TÜKEL