MUCİZE HEDEFİNDEKİ TEKNOLOJİNİN DİLİ
SONDAJ MAKİNALARI MUSA ALEYHİSSELAMDAN MI İLHAM ALDI
Hazreti Musa Aleyhisselâm, Firavun döneminde Mısır’da dünyaya geliyor. Firavun gördüğü rüya sonucu karar almıştır. Bütün erkek evlatları öldürmek istiyor. Şu mucizeye bakın ki Hazreti Musa Aleyhisselamı, annesi bir sandığa koyarak Nil nehrine atılıyor. Allah CC , Firavunun hanımının yanında onun büyümesine imkan veriyor. 
“Mûsâ'nın annesine, "Onu emzir, başına bir şey gelmesinden korktuğun zaman onu denize (Nil'e) bırak, korkma, üzülme. Çünkü biz onu sana döndüreceğiz ve onu peygamberlerden kılacağız" diye ilham ettik. “(/28) (). Kassas 28
İnsanların bilimde maddi yükselmeleri için her peygambere verilen mucizeler, kendilerine tabi olan insanlara ve biz insanlığa bir teşvik kaynağıdır. Dolayısıyla peygamberler insanlara birer ustabaşı ve üstaddır.
Yani biz bilim adamları, peygamber mucizelerine şöyle bakmalıyız:
Bunları onun peygamberliğini ispatlamak İçin bir harika olay dışında, o alanda benzerlerine yetişmeye ve taklitlerini yapmaya bir teşvik kaynağı olmalıdır.
Onun için de tekrarda mahsur yoktur; maneviyatı en güzel yaşamayı bize asıl peygamberler öğretmiş, fen ve bilim alanında en iyi sonuçları da onların mucizelerİnden alacağımız ilhamla gerçekleştireceğiz.
İşte Musa Aleyhisselamın mucizelerinden bir tanesi de elinde bir asa bulunmasıdır. Bu asa Topkapı Sarayında sergilenmektedir. Yaklaşık 122 cm boyunda bir ahşaptır.
Musa aleyhisselam bu resimde görülen asayı nereye vurursa, oradan hayat kaynağı olan suyu çıkarmaktadır.

Hazreti Musa’nın asası ve denizin yarılması
Taşa vuruyor taştan su çıkıyor. Ağaca vuruyor ağaçtan su çıkıyor. Hatta denize vuruyor, deniz iki parça oluyor. Yâni deniz bölünüyor, Musa Aleyhisselama yol veriyor. O denizden geçtikten sonra da eşinden onu takip eden Firavun denize gark oluyor, ordusu ile boğuluyor. Nice seneler sonra, Firavunun cesedi çıkarılıyor, şu anda İngiltere’de bir müzede teşhir edilmektedir.
Hem Hazret-i Mûsâ Aleyhisselâmın bir mu’cizesini Kur’an-ı Kerim şöyle beyan ediyor.
“Hani, Mûsâ kavmi için su dilemişti. Biz de, "Asanı kayaya vur" demiştik, böylece kayadan on iki pınar fışkırmış, her boy kendi su alacağı pınarı bilmişti. "Allah'ın rızkından yiyin, için. Yalnız, yeryüzünde bozgunculuk yaparak fesat çıkarmayın" demiştik.” (/60)(). Bakara 60
Maalesef bizim zayıf olduğumuz konulardan birisi, halen sondaj işidir. Çünkü sondaj derinleştikçe maliyeti artmaktadır.
Yani her yüz metre sondajın maliyeti, yüz metreden sonra ancak 1 metre derine indirebilmektedir.
Ya da her bin metre sondajın maliyeti, bin metreden sonra ancak bir metre derinliğe indirebilmektedir.
Onun için biz petrol sondajlarımızı yabancılara hatta ABD’ye yaptırmışız. Doğu’daki bir çok petrol kuyularına sondajı vurmuşlar, derine inmeden üzerini betonla kapatmışlar. Sebebi maliyettir. Zaten Amerika bizim petrol sahibi olmamızı ister mi?
Oysa Musa Aleyhisselam asası ile biz insanlara, teknokratlarla, bilim adamlarına diyor ki; çalışın, ilimde ilerleyin, Allah’ın adetullah kanunlarına, fizik, kimya vs. kanunlarını iyi anlayarak sarılın, sizde böyle bir alet bulabilirsiniz. Musa Aleyhisselam vurduğu yerden suyu çıkarttığı gibi sizde suyu ve petrolu çıkarabilirsiniz. Madenleri, rezevlerini ve tenörlerini belirleyebilirsiniz.
Musa aleyhisselamın mucizesi insanlığa ve özellikle bilime nasıl ışık tutmaktadır.
Şimdi sondaj alanında bir zamanlar darbeli sondaj makinaları imal edilmişken şimdi eksantrik ve radyal tahrikli sondaj makinaları, sınırlı derinliğe inmekteler.
Derinlere inen sondaj makinaları var ama ihtiyacımıza bakarsak, bu mucize işaret ediyor ki; öyle bir makine geliştirin ki bir kullanımla en derin taştan ve mağmadan da petrolü veya suyu çıkarsın.
Bu mümkün müdür?
Elbette mümkündür. Yeterki biz bilimsel olarak tembelliği bırakıp geceyi gündüze katıp ve ekip halinde çalışma gayreti içerisinde olalım.
Bakara Suresi 60. âyet işaret ediyor ki, zemin altında gizli olan rahmet hazinelerinden, basit aletlerle istifade edilebilir. Hattâ taş gibi bir sert yerde, bir asâ ile âb-ı hayat (akışkan-su) celb edilebilir. Öyle ise haydi, çalış, bul.

Sondaj makinaları
Cenâb-ı Hak, şu âyetin lisan-ı remziyle, mânen diyor ki: “Ey insan! Sen de benim rahmet kanunlarıma dayansan, şöyle ona benzer veyahut ona yakın bir aleti elde edebilirsin. İşte, beşer icatlarının mühimlerinden birisi, vurulduğu vakit suyu fışkırtıyor. (/273) (). Sözler 273
31.05.2020
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu