Sanal alem deyip geçiyoruz basite alıyoruz zamanımızın önemli bir bölümünü bu alem uğruna feda ediyoruz...
Düşündükmü hiç bu alemi ortaya çıkartanlar ne için böyle bir gereksinim duymuşlar?
Hiç düşündük mü ?
......
Sosyal medyayı bilinçli kullanımı fayda verdiği gibi bilinçsiz kullanımı da aşırı zararlıdır. Başta zaten az olan kitap okuma alışkanlığımız daha aza indirgenmiş, çevresiyle ilgisiz toplum haline dönüşmüşüz.
Sosyal medya artık algısal yöntemleri ile toplumların beyin kontrolünü ele geçirmiş hatta bu alanlar üzerinden bilhassa kurguladıkları oyun uygulamaları sayesinde gençlerimizi çocuklarımızı intihara kadar sürükleyebilmekte aileleri parçalamakta, aile birliğini bozmakta, çocuklarla iletişimi öldürmektedir.
Bu sorun ulusal bir sorundur. İlgisiz yetişen aile bireyleri topluma faydalı ne kadar olabilir ?
Dün çanakkaleyi geçemeyenler bugün cep telefonları bilgisayar ve tabletler ile en mahrem alanlarımıza kadar girdiler, bu da yetmezmiş gibi en yakınımızdan bile gizlediğimiz, en mahrem bilgilerimizi bunların yaptığı uygulamalara kayıt ederek, yükleyerek kişisel bilgilerimizi teslim ediyoruz.
Ülkemiz bu konu ile ilgili Bilgi Teknolojileri Kurumunu etkin hale sokarak güvenli internet alt yapısını oluştursa da dirayetimiz güvenli internete geçmeye müsaade etmemektedir.
Her sorunun muhakkak bir çözümü vardır, üzerimize yapılan sosyal medya operasyonunu atlatmanın çözümü ise interneti sosyal medyayı bilinçli ve kontrollü kullanmaktan geçmektedir. Güzel anlatıyorsunuz da bilinçli ve kontrollü nasıl kullanalım, iki kişi yan yana gelsek 5 dk dan fazla sohbet edemiyoruz, hemen elimiz cebimizdeki telefona gidiyor dediğinizi duyar gibiyim. El hak haklısınız, işte tam buradan çözüme başlamak şarttır, kendinizi mahkum etmeyeceksiniz 5 dakika sonra farklı konular bulup sohbetinize devam edeceksiniz ki evde çocuğunuzu eşinizi, misafirinizi ve çevrenizdeki bütün herkese bu aygıtlara teslim olmadığınızı gösterecek onlarında sürekli ortaya koyduğunu konularla teslim olmasını önleyeceksiniz. Çocuklar hususunda ise asla acıma olmaması gerekli. Ver eline tableti sorun çıkarmasın yerine, yine tableti vereceksiniz ancak sizin o tablete yüklediğiniz bilgi film oyunlar ile, ve belli bir süre tanıyarak çocuklarımıza zararlarını anlatarak ve onların bu zararları kabullenmesini hayatında zararlardan uzak durmasını bilecek şekilde kendi iradesini oluşturmak zorundayız.
Temel eğitim ailede başlar, eğitimin başladığı ailede ebeveyn zamana karşı kablumbağa gibi değil arı gibi hareket etmek, koşmak, koşuşturmak zorundadır, karşı etkileşimler sonucu motivasyonu an be an değişen farklılık gösteren gençlerimizi çocuklarımızı anlayabilmemiz için, sürekli empati yapmak, hedefimiz de onları teknolojiden uzaklaştırmak değil ama teknolojiye esir etmeden doğruyu yanlışı, iyiyi güzeli, anlatarak, kavrattırarak karşımıza oluşabilecek yanlışları bir nebze durdurabiliriz.
Yazımızı bölümler halinde yayınlayacağız nasip olursa, yazıyı okurken de sizleri bunaltmamak için belli bir ölçüde tutmak zorundayız.
Yazımızı güzel temenni ile bitirelim inşaAllah.
Rabbimiz neslimizi teknolojinin esiri değil sahibi olmasını nasip eylesin.
Teknolojiyi alemi islamın hayrına kullanmayı, kullandırtmayı, nasip eylesin temennilerimiz ile....
Nesibe TÜKEL