Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

ABBAS VESİM EFENDİ (1689 -1760, BURSA, İSTANBUL)

Abbas Vesim bin Abdurrahman bin Abdullah, halk arasında “Kambur” (el-Ahdeb) lakabıyla bilinen Bursalı Tabip Ömer Şifâî’nin oğlu olup 1689 senesinde Bursa'da dünyaya gelmiştir.  Tıp ilmiyle Farsça’yı babasından öğrendiği ve İslam'ın altın çağının ünlü doktorlarından Bursalı Ali Münşi ve Ömer Şifai’den de tıp eğitimi aldığı görülmektedir. Kambur Vesim Efendi ayrıca Derviş Abbas Tabip adlarıyla da bilinmekte olup, bir ara öğrenim amacıyla Hicaz, Şam ve Mısır’a gittiği söylenmektedir.  1720'li yılların sonuna doğru İstanbul'da serbest doktorluk yapmaya başlamıştır. Galata’da oturan Batılı hekimlerle münasebet kurup Latince ve Fransızca öğrenmiş, İtalyanca tıp metinlerini Türkçe’ye tercüme ettirmiştir. İlmî araştırma ve çalışmalarını Fatih’te Sultan Selim Çarşısı’ndaki muayenehane ve eczahane olan hekim dükkânında sürdüren Vesim Efendi’nin önemli eserleri içinde, özellikle yayımlanmamış el yazma doğu ve batı tıbbını da karşılaştıran Düstûru Vesîm fi’ṭ-ṭıbbi’l-cedîd ve’l-ḳadîm adlı  kıtabı, halen Beyazıt Devlet ve Ragıp Paşa kütüphanesinde bulunmaktadır.    Bu eserin birinci bölümünde baştan sona kadar organ hastalıkları, ikinci bölümünde kadın ve çocuk hastalıkları, üçüncü bölümünde şişler ve ülserler, dördüncü bölümünde basit ve bileşik ilaçları anlatılmaktadır. Vesim Efendi ayrıca bu kıtabında hastalıkların nedenlerini ve tedavisini de araştırdığı anlaşılmaktadır. Abbas Vesim Efendi'nin tıb dünyasında çığır açan ve üne kavuşmasına yol açan, 18. yüzyıl sonlarında verem mikrobunu bulmasıdır. Vesim Abbas Efendi, bağırsak hastalığının kimi sağaltım yöntemlerini de belirtmişti. O devirde amip ve basil etkenlerini de nitelendirmiş ve akciğerde yerleşen bir mikrop vasıtasıyla veremin meydana geldiğini açıklamıştı. Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu  15.09.2021    
Ekleme Tarihi: 13 Nisan 2022 - Çarşamba

ABBAS VESİM EFENDİ (1689 -1760, BURSA, İSTANBUL)

Abbas Vesim bin Abdurrahman bin Abdullah, halk arasında “Kambur” (el-Ahdeb) lakabıyla bilinen Bursalı Tabip Ömer Şifâî’nin oğlu olup 1689 senesinde Bursa'da dünyaya gelmiştir. 

Tıp ilmiyle Farsça’yı babasından öğrendiği ve İslam'ın altın çağının ünlü doktorlarından Bursalı Ali Münşi ve Ömer Şifai’den de tıp eğitimi aldığı görülmektedir. Kambur Vesim Efendi ayrıca Derviş Abbas Tabip adlarıyla da bilinmekte olup, bir ara öğrenim amacıyla Hicaz, Şam ve Mısır’a gittiği söylenmektedir. 

1720'li yılların sonuna doğru İstanbul'da serbest doktorluk yapmaya başlamıştır. Galata’da oturan Batılı hekimlerle münasebet kurup Latince ve Fransızca öğrenmiş, İtalyanca tıp metinlerini Türkçe’ye tercüme ettirmiştir.

İlmî araştırma ve çalışmalarını Fatih’te Sultan Selim Çarşısı’ndaki muayenehane ve eczahane olan hekim dükkânında sürdüren Vesim Efendi’nin önemli eserleri içinde, özellikle yayımlanmamış el yazma doğu ve batı tıbbını da karşılaştıran Düstûru Vesîm fi’ṭ-ṭıbbi’l-cedîd ve’l-ḳadîm adlı  kıtabı, halen Beyazıt Devlet ve Ragıp Paşa kütüphanesinde bulunmaktadır. 
 
Bu eserin birinci bölümünde baştan sona kadar organ hastalıkları, ikinci bölümünde kadın ve çocuk hastalıkları, üçüncü bölümünde şişler ve ülserler, dördüncü bölümünde basit ve bileşik ilaçları anlatılmaktadır.

Vesim Efendi ayrıca bu kıtabında hastalıkların nedenlerini ve tedavisini de araştırdığı anlaşılmaktadır. Abbas Vesim Efendi'nin tıb dünyasında çığır açan ve üne kavuşmasına yol açan, 18. yüzyıl sonlarında verem mikrobunu bulmasıdır. Vesim Abbas Efendi, bağırsak hastalığının kimi sağaltım yöntemlerini de belirtmişti. O devirde amip ve basil etkenlerini de nitelendirmiş ve akciğerde yerleşen bir mikrop vasıtasıyla veremin meydana geldiğini açıklamıştı.

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 
15.09.2021

 
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

18
Kasım
06
Kasım
26
Ekim
15
Ekim
30
Eylül
22
Eylül
14
Eylül
04
Eylül
26
Ağustos
17
Ağustos
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.