Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

İSLAM BİLİM ADAMLARI EBU NASR MUHAMMED EL-FARABİ

İran’lı bir subay çocuğu olduğu ve öğrenimini Farab ve Buhara’da tamamlayarak,  yüksek öğrenim için 901- 942 arasında Bağdat’a giden  Farabi Orta Çağ İslam aydınları arasında Aristo’dan sonra, İbn-i Haldun’a göre mantık alanında yaptığı birçok çalışmalar dolayısı ile Muallim-i Sânî ya, İkinci Üstad olarak adlandırılmıştır. Yaptığı bu çalışmalarıyla mantığıtahayyül  ve subut , yâni fikir ve ispat diye iki kategoriye bölerek kolaylaştırmaya çalışmıştır.  Farabi Bağdat, Halep ve Mısır’da bulunmuş, hayatının önemli bir kısmında Halep'teki Şii Hamadani hanedanı tarafından desteklenmiştir. Farabi bazı kaynaklara göre Fars, bazılarına göre Türk olduğu söylenmektedir. Farabi, bütün eserlerini Arapça dilde kaleme almıştır. Farabi Aristo'nun temel eserlerinin birçoğunu da Arapçaya çevirmiş, bu eserlerin daha iyi anlaşılabilmesini sağlayan şerhler yazmıştır.  Bu yanıyla hem İslam dünyasında antik felsefenin anlaşılmasını sağlamış, hem de Arapçanın bir felsefe dili haline gelmesine büyük bir katkıda bulunmuştur. İlim ve teknolojinin bir çok dalında olduğu gibi bir kaç dil üzerinde de ustalık kazanmıştır.   Farabi, Aristo'nun 6 ciltlik temel mantık kitabı Organon’un tüm bölümlerini şerhlerle tercüme etmiş ve iki cilt daha ekleyerek kitapları 8 cilte çıkarmıştır. Böylece bu felsefeyi islâm felsefesi ile bağdaştımaya çalışmıştır.   Farabi, fen bilimine, felsefeye, mantığa, sosyolojiye, tıbba, matematiğe ve müziğe epeyce katkıda bulunmakla birlikte; başlıca katkıları felsefeye, mantığa ve sosyolojiye olmuş Farabi, mantık ifadeleri, bu ifadeleri açıklığa kuvuşturmak için kullandığı dil ve bilgileriyle alakalı olarak, mantık dışındaki dil felsefesi ve epistemoloji üzerinde de yoğun şekilde durmuştur.  Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 25.04.2021    
Ekleme Tarihi: 13 Nisan 2022 - Çarşamba

İSLAM BİLİM ADAMLARI EBU NASR MUHAMMED EL-FARABİ

İran’lı bir subay çocuğu olduğu ve öğrenimini Farab ve Buhara’da tamamlayarak,  yüksek öğrenim için 901- 942 arasında Bağdat’a giden 
Farabi Orta Çağ İslam aydınları arasında Aristo’dan sonra, İbn-i Haldun’a göre mantık alanında yaptığı birçok çalışmalar dolayısı ile Muallim-i Sânî ya, İkinci Üstad olarak adlandırılmıştır. Yaptığı bu çalışmalarıyla mantığıtahayyül  ve subut , yâni fikir ve ispat diye iki kategoriye bölerek kolaylaştırmaya çalışmıştır. 
Farabi Bağdat, Halep ve Mısır’da bulunmuş, hayatının önemli bir kısmında Halep'teki Şii Hamadani hanedanı tarafından desteklenmiştir. Farabi bazı kaynaklara göre Fars, bazılarına göre Türk olduğu söylenmektedir. Farabi, bütün eserlerini Arapça dilde kaleme almıştır. Farabi Aristo'nun temel eserlerinin birçoğunu da Arapçaya çevirmiş, bu eserlerin daha iyi anlaşılabilmesini sağlayan şerhler yazmıştır. 
Bu yanıyla hem İslam dünyasında antik felsefenin anlaşılmasını sağlamış, hem de Arapçanın bir felsefe dili haline gelmesine büyük bir katkıda bulunmuştur. İlim ve teknolojinin bir çok dalında olduğu gibi bir kaç dil üzerinde de ustalık kazanmıştır.
 
Farabi, Aristo'nun 6 ciltlik temel mantık kitabı Organon’un tüm bölümlerini şerhlerle tercüme etmiş ve iki cilt daha ekleyerek kitapları 8 cilte çıkarmıştır. Böylece bu felsefeyi islâm felsefesi ile bağdaştımaya çalışmıştır.
 
Farabi, fen bilimine, felsefeye, mantığa, sosyolojiye, tıbba, matematiğe ve müziğe epeyce katkıda bulunmakla birlikte; başlıca katkıları felsefeye, mantığa ve sosyolojiye olmuş
Farabi, mantık ifadeleri, bu ifadeleri açıklığa kuvuşturmak için kullandığı dil ve bilgileriyle alakalı olarak, mantık dışındaki dil felsefesi ve epistemoloji üzerinde de yoğun şekilde durmuştur. 
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
25.04.2021

 
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

18
Kasım
06
Kasım
26
Ekim
15
Ekim
30
Eylül
22
Eylül
14
Eylül
04
Eylül
26
Ağustos
17
Ağustos
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.