Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

Kutlu Doğum 14

KUTLU DOĞUM 14   KÂİNAT ALLAH’I CC ANLATAN CİSİM GİYMİŞ KITAPTIR   Malum olduğu üzere 571 yılı, bolluk ve bereket ayı olan Rebiyülevvel ayının 11’inci geceyi 12’ye bağlayan Pazartesi günü sabaha karşı, tan yeri ağarırken Mekke’de Resul-ü Ekrem Aleyhisselat-u Vesselam’ın dünyaya teşrif eyledikleri mükerrem bir ay ve gündür.   Dolayısıyla bu günün ve ayın hem dünya hayatına, hem kâinat hayatına, hem ebedi hayata, hem insanlık hayatına ve hem de İslam hayatına kazandırdıklarını ciltler dolusu kitaplarda anlatsak bitiremeyiz.   Ancak böyle önemli bir konuyu da bahsetmeden geçmek, bir sorumluluktan kaçmak olur. Bu düşünceyle konuyu biraz olsun ele almayı düşünmekteyim.    Benim aktardığım konularda eksikler veya yanlışlar olursa, bana dönüş yaparsınız veya eksikleri tamamlarsanız şimdiden sizlere müteşekkir olacağım. Evet Allah CC, mevcudatı Peygamberimiz  Aleyhisselât-u Vesselam için yaratmıştır. Bütün mevcudat, Allah’ı anlatan bir mücessem kitaptır. O kitap bize anlatılmazsa bir anlam taşır mı?    İşte bu kitabı bize tarif eden ve tercüme eden Hz. Muhammed Aleyhisselat-u Vesselam ’dir.    Mesnevî-i Nuriye’den Lâsiyyemalarda:  “Arkadaş! Herbir mevcudun (varlığın) üstünde, Sâni-i Ehad  ve Samed’in (herbir şeyi san’atlı bir şekilde ve farklı renk, koku, simada yaratan, kendisi hiçbir şeye muhtaç olmayan, fakat herşey kendisine muhtaç olan Allah’ın) bir sikkesi, bir hâtemi (damgası, mührü) olup, o mevcudun Sâni-i Ehad ve Samed’in mülkü ve eser-i san'atı olduğuna şehadet ediyorlar.”   İnsan bir yaprak resmi yapsa sonra, diğer bir yaprağın resmini yapsa sonra,  başka bir yaprağın resmini yapsa bu resimlerden ancak on tane yaprağın resmi birbirine benzemez. 10 adetten sonrakilerin birbirine benzememesi imkânsız denecek kadar zordur.    Oysa bu benzememezlik yaprağın sadece dış görünüş ile olan bir durumdur.  Yoksa yaprağın içini, rengini, kokusunu, resimde ifade etmenin imkânı yoktur.    O halde kâinata bir bakın hiçbir çam ağacının yaprağı, aynı ağacın diğer yaprağına benzemediği gibi, farklı çam ağaçlarının yaprakları da birbirine benzemiyorlar.   Kainattaki bütün çam ağaçlarını yaratan Allah CC Ehad ’dir (herbir şeyi san’atlı bir şekilde ve farklı renk, koku, simada yaratan Allah’tır).  Eğer öyle olmazsa o yapraklar birbirine benzerler.  Onun için Cenab-ı Allah bütün yarattığı yaprakları, yarattığı günden kıyamete kadar biliyor ki; bir yaprak diğerine benzemiyor. Bu sadece bir yaprak üzerinde verilen bir misalidir.    Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 08.04.2024
Ekleme Tarihi: 08 Nisan 2024 - Pazartesi

Kutlu Doğum 14

KUTLU DOĞUM 14

 

KÂİNAT ALLAH’I CC ANLATAN CİSİM GİYMİŞ KITAPTIR

 

Malum olduğu üzere 571 yılı, bolluk ve bereket ayı olan Rebiyülevvel ayının 11’inci geceyi 12’ye bağlayan Pazartesi günü sabaha karşı, tan yeri ağarırken Mekke’de Resul-ü Ekrem Aleyhisselat-u Vesselam’ın dünyaya teşrif eyledikleri mükerrem bir ay ve gündür.

 

Dolayısıyla bu günün ve ayın hem dünya hayatına, hem kâinat hayatına, hem ebedi hayata, hem insanlık hayatına ve hem de İslam hayatına kazandırdıklarını ciltler dolusu kitaplarda anlatsak bitiremeyiz.

 

Ancak böyle önemli bir konuyu da bahsetmeden geçmek, bir sorumluluktan kaçmak olur. Bu düşünceyle konuyu biraz olsun ele almayı düşünmekteyim. 

 

Benim aktardığım konularda eksikler veya yanlışlar olursa, bana dönüş yaparsınız veya eksikleri tamamlarsanız şimdiden sizlere müteşekkir olacağım.

Evet Allah CC, mevcudatı Peygamberimiz 

Aleyhisselât-u Vesselam için yaratmıştır. Bütün mevcudat, Allah’ı anlatan bir mücessem kitaptır. O kitap bize anlatılmazsa bir anlam taşır mı? 

 

İşte bu kitabı bize tarif eden ve tercüme eden Hz. Muhammed Aleyhisselat-u Vesselam ’dir. 

 

Mesnevî-i Nuriye’den Lâsiyyemalarda

Arkadaş! Herbir mevcudun (varlığın) üstünde, Sâni-i Ehad  ve Samed’in (herbir şeyi san’atlı bir şekilde ve farklı renk, koku, simada yaratan, kendisi hiçbir şeye muhtaç olmayan, fakat herşey kendisine muhtaç olan Allah’ın) bir sikkesi, bir hâtemi (damgası, mührü) olup, o mevcudun Sâni-i Ehad ve Samed’in mülkü ve eser-i san'atı olduğuna şehadet ediyorlar.

 

İnsan bir yaprak resmi yapsa sonra, diğer bir yaprağın resmini yapsa sonra,  başka bir yaprağın resmini yapsa bu resimlerden ancak on tane yaprağın resmi birbirine benzemez. 10 adetten sonrakilerin birbirine benzememesi imkânsız denecek kadar zordur. 

 

Oysa bu benzememezlik yaprağın sadece dış görünüş ile olan bir durumdur. 

Yoksa yaprağın içini, rengini, kokusunu, resimde ifade etmenin imkânı yoktur. 

 

O halde kâinata bir bakın hiçbir çam ağacının yaprağı, aynı ağacın diğer yaprağına benzemediği gibi, farklı çam ağaçlarının yaprakları da birbirine benzemiyorlar.

 

Kainattaki bütün çam ağaçlarını yaratan Allah CC Ehad ’dir (herbir şeyi san’atlı bir şekilde ve farklı renk, koku, simada yaratan Allah’tır). 

Eğer öyle olmazsa o yapraklar birbirine benzerler. 

Onun için Cenab-ı Allah bütün yarattığı yaprakları, yarattığı günden kıyamete kadar biliyor ki; bir yaprak diğerine benzemiyor. Bu sadece bir yaprak üzerinde verilen bir misalidir. 

 

Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu

08.04.2024

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

18
Kasım
06
Kasım
26
Ekim
15
Ekim
30
Eylül
22
Eylül
14
Eylül
04
Eylül
26
Ağustos
17
Ağustos
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.