İSLÂM BİLİM ADAMLARI 109
MİMAR SİNAN 11
SELİMİYE CAMİİ
Edirne, Osmanlı Devleti’nin asla vazgeçemediği bir ilimiz ve ilk göz ağrısı önemli şehirlerimizden birisidir.
O halde bu il bırakın ihmal edilmeyi, mükafatlandırmayı hak eden, birçok vasfı üzerinde barındırmakla benzer diğer şehirlerden ayrılmaktadır. İşte Selimiye Camii, kubbesi ile Sinan’ın yenlikçiliğini ve fanatizmini bir ölçüde tezahür ettirmektedir.
Bu Sinan için şahsi bir yarış sonucunda Ayasofya’nın kubbe açıklığını geçmek olarak yorumlanamaz, aynı zamanda Selimiye Cami zamanı gereği; ister Hıristiyan ister Yahudi ve ister diğer dinlerin mabetlerinden, hem yapı malzemesi kullanımı açısından hem de mekânı fonksiyona ve kullanımına göre tanzim etme noktasında çok çok üstündür.
Cami bir tepe üzerine inşa edilmiş olup her birinde üç şerefe bulunan dört adet minareye sahiptir. Bu minareler kalem gibi bir inceliğe sahip olup zarafetiyle gerçekten bir göz ziyafeti sunarlar.
Selimiye Cami’nin yerden yüksekliği 43,25 metre olup kubbesinin çapı 31,25 metre ve iç duvarları eşsiz İznik çinileriyle bezeli, kubbe kasnağı 6 metre genişliğinde fil ayaklarına oturtulmuş, devasa bir yapıdır.
Caminin ana gövdesindeki duvarlarda tersim edilen hat işçiliği görülmeye değerdir. Selimiye Camii diğer camilerde de olduğu gibi sadece tekil bir cami olmayıp, aynı zaman çok yönlü planlanmış, etrafında külliyesi bulunan fonksiyonel bir yapı harikasıdır.
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
28.06.2022
Selimiye Camii, Edirne; Dünya Kültür Mirasına girmiştir.