Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
Köşe Yazarı
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
 

MÜRSİYELİ İBRAHİM 15.YY

  Mürsiyeli İbrahim aslen Trablusgarp’lı bir Müslüman denizcidir. Hayatı hakkında fazla bir bilgi bulunmamaktadır. Tahminen 1410-1430 yılları arasında doğduğu düşünülmektedir. 'Mürsiyeli İbrahim' ve 'Tabib İbrahim el- Mürsi' gibi lakaplar ile  anılmıştır. Dolayısı ile 15. Yüzyılda yaşamış olup ve ölüm yılı da tam olarak bilinmemektedir.   Ancak 1456 yılında çizdiği Akdeniz haritası ve 1460’da çizdiği Güney Avrupa haritası ile Türk Haritacılık Tarihinde önemli bir yere sahiptir. Mürsiyeli İbrahim zamanın muasır, çağdaş haritacısı, Piri Reis’ten elli iki yıl önce bugünküne Akdeniz’in bütün dünya tarafından takdir edilen haritasını çizen bilim adamıdır.  Mersiyeni İbrahim, ne yazıkki ansiklopedilerde adına rastlanmayan, “asrının haritacılığın öncüsü” olduğu gibi, Batı’ya bu konuda ışık tutan bir Türk-İslâm haritacısı olduğu da bilim çevrelerin tarafından tartışmasız olarak kabul edilmektedir.      1567’de yapılan Ali Macar Reis Atlası’na kaynak olan haritalar arasında; hem tarih hem de nitelik bakımından başyapıt olan Güney Avrupa Haritası, Akdeniz, Ege ve Karadeniz’i mükemmel bir doğrulukta göstermektedir. Bu harita sadece Osmanlı Haritacılığının değil, Venedik Haritacılığının da ana kaynaklarından biri olup, İstanbul Deniz Müzesi’nde sergilenmektedir.  Mürsiyeli İbrahim’in ceylan derisi üzerine yapılmış haritası, seyir hizmeti görecek şekilde tasarlanmıştır. Akdeniz, Ege  ve Karadeniz’in tümü ile Batı Avrupa kıyıları ve İngiliz Adalarını içine almaktadır. Ayrıca “Masallar ve Ülkeler” adlı eserinde 20 harita yer almaktadır. İbrahim’in haritası   Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu 29.06.2021    
Ekleme Tarihi: 13 Nisan 2022 - Çarşamba

MÜRSİYELİ İBRAHİM 15.YY


 
Mürsiyeli İbrahim aslen Trablusgarp’lı bir Müslüman denizcidir. Hayatı hakkında fazla bir bilgi bulunmamaktadır. Tahminen 1410-1430 yılları arasında doğduğu düşünülmektedir. 'Mürsiyeli İbrahim' ve 'Tabib İbrahim el- Mürsi' gibi lakaplar ile  anılmıştır. Dolayısı ile 15. Yüzyılda yaşamış olup ve ölüm yılı da tam olarak bilinmemektedir.
 
Ancak 1456 yılında çizdiği Akdeniz haritası ve 1460’da çizdiği Güney Avrupa haritası ile Türk Haritacılık Tarihinde önemli bir yere sahiptir.
Mürsiyeli İbrahim zamanın muasır, çağdaş haritacısı, Piri Reis’ten elli iki yıl önce bugünküne Akdeniz’in bütün dünya tarafından takdir edilen haritasını çizen bilim adamıdır. 
Mersiyeni İbrahim, ne yazıkki ansiklopedilerde adına rastlanmayan, “asrının haritacılığın öncüsü” olduğu gibi, Batı’ya bu konuda ışık tutan bir Türk-İslâm haritacısı olduğu da bilim çevrelerin tarafından tartışmasız olarak kabul edilmektedir. 
 
 
1567’de yapılan Ali Macar Reis Atlası’na kaynak olan haritalar arasında; hem tarih hem de nitelik bakımından başyapıt olan Güney Avrupa Haritası, Akdeniz, Ege ve Karadeniz’i mükemmel bir doğrulukta göstermektedir. Bu harita sadece Osmanlı Haritacılığının değil, Venedik Haritacılığının da ana kaynaklarından biri olup, İstanbul Deniz Müzesi’nde sergilenmektedir. 
Mürsiyeli İbrahim’in ceylan derisi üzerine yapılmış haritası, seyir hizmeti görecek şekilde tasarlanmıştır. Akdeniz, Ege  ve Karadeniz’in tümü ile Batı Avrupa kıyıları ve İngiliz Adalarını içine almaktadır.
Ayrıca “Masallar ve Ülkeler” adlı eserinde 20 harita yer almaktadır.



İbrahim’in haritası
 
Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu
29.06.2021

 
 
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

18
Kasım
06
Kasım
26
Ekim
15
Ekim
30
Eylül
22
Eylül
14
Eylül
04
Eylül
26
Ağustos
17
Ağustos
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.