YKS ek tercihleri ne zaman? Üniversite ek yerleştirme işlemi

EĞİTİM (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 08.09.2018 - 21:38, Güncelleme: 28.03.2022 - 15:38 1957+ kez okundu.
 

YKS ek tercihleri ne zaman? Üniversite ek yerleştirme işlemi

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ikinci tercih işlemlerinin başlayacağı tarih, YKS tercihleri doğrultusunda herhangi bir üniversiteye kayıt hakkı kazanamayan çok sayıda kişi tarafından araştırılıyor. ÖSYM tarafından yapılacak olan ek yerleştirme işlemleri hakkında bilgi almak isteyen kişiler, sorgulamalarına hız verdi. Peki, YKS ek tercihleri ne zaman?
2018 YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirmede boş kalan kontenjanlar için yapılacak olan ek tercihlerin ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. 31 Ağustos'ta açıklanan sonuçlarla hayal kırıklığı yaşayan gençler, bu kez şanslarını YKS ek tercih işlemleri ile denemek istiyor. İşte, 2018 YKS ek tercihleri hakkında merak edilen detaylar... ÖSYM tarafından boş kalan veya kayıt yapılmayan kontenjanlar için merkezi ek yerleştirme yapılacak. Yerleşen adaylar ek yerleştirme için başvuru yapamayacak. Ek yerleştirme tercih ücretiyse 15 TL olarak belirlendi. Ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yaptıkları tercihler geçerli olmayacak. Ek yerleştirmenin ne zaman başlayacağı ise henüz belli olmadı. Üniversite ek tercihlerinin, kayıtların tamamlanmasının ardından erişime açılacağı öngörülüyor. Konu hakkında gelişme ya da ÖSYM’den açıklama olduğu takdirde haberimizden okuyabilirsiniz. BOŞ KONTENJANLAR Devlet, vakıf, KKTC ve diğer ülkelerdeki üniversitelerin lisans ve önlisans programlarında toplam 128 bin 508 kontenjan boş kaldı. Dört yıllık lisans bölümlerinde 484 bin kontenjana 395 bine yakın aday yerleşti, 89 binden kontenjan boş kaldı. Önlisansla birlikte boş kontenjan sayısı 128 bini geçti. İŞLETME VE İKTİSAT DOLMADI Hürriyet'ten Önder ÖNDEŞ ve Gülseven ÖZKAN'ın haberine göre, İşletme ve iktisat programlarının kontenjanları bu yıl yaklaşık yüzde 25 azalsa da ilk yerleştirmenin ardından hâlâ büyük boşluklar dikkat çekiyor. Devlet üniversitelerinde 13 bin 440 kontenjana sahip işletmede doluluk oranı yüzde 63’te kaldı. 13 bin 25 kontenjanın olduğu iktisatta da 5 bin 595 boşlukla oran yüzde 57. ‘Uluslararası ilişkiler’de ise, 1.409 boş kontenjanla yüzde 76 oldu.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ikinci tercih işlemlerinin başlayacağı tarih, YKS tercihleri doğrultusunda herhangi bir üniversiteye kayıt hakkı kazanamayan çok sayıda kişi tarafından araştırılıyor. ÖSYM tarafından yapılacak olan ek yerleştirme işlemleri hakkında bilgi almak isteyen kişiler, sorgulamalarına hız verdi. Peki, YKS ek tercihleri ne zaman?

2018 YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirmede boş kalan kontenjanlar için yapılacak olan ek tercihlerin ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. 31 Ağustos'ta açıklanan sonuçlarla hayal kırıklığı yaşayan gençler, bu kez şanslarını YKS ek tercih işlemleri ile denemek istiyor. İşte, 2018 YKS ek tercihleri hakkında merak edilen detaylar...

ÖSYM tarafından boş kalan veya kayıt yapılmayan kontenjanlar için merkezi ek yerleştirme yapılacak. Yerleşen adaylar ek yerleştirme için başvuru yapamayacak. Ek yerleştirme tercih ücretiyse 15 TL olarak belirlendi. Ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yaptıkları tercihler geçerli olmayacak.

Ek yerleştirmenin ne zaman başlayacağı ise henüz belli olmadı. Üniversite ek tercihlerinin, kayıtların tamamlanmasının ardından erişime açılacağı öngörülüyor. Konu hakkında gelişme ya da ÖSYM’den açıklama olduğu takdirde haberimizden okuyabilirsiniz.

BOŞ KONTENJANLAR

Devlet, vakıf, KKTC ve diğer ülkelerdeki üniversitelerin lisans ve önlisans programlarında toplam 128 bin 508 kontenjan boş kaldı. Dört yıllık lisans bölümlerinde 484 bin kontenjana 395 bine yakın aday yerleşti, 89 binden kontenjan boş kaldı. Önlisansla birlikte boş kontenjan sayısı 128 bini geçti.

İŞLETME VE İKTİSAT DOLMADI

Hürriyet'ten Önder ÖNDEŞ ve Gülseven ÖZKAN'ın haberine göre, İşletme ve iktisat programlarının kontenjanları bu yıl yaklaşık yüzde 25 azalsa da ilk yerleştirmenin ardından hâlâ büyük boşluklar dikkat çekiyor. Devlet üniversitelerinde 13 bin 440 kontenjana sahip işletmede doluluk oranı yüzde 63’te kaldı. 13 bin 25 kontenjanın olduğu iktisatta da 5 bin 595 boşlukla oran yüzde 57. ‘Uluslararası ilişkiler’de ise, 1.409 boş kontenjanla yüzde 76 oldu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habergundemim.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.